01:06
Чоловіки-лідери об’єднуються, щоб зупинити насильство проти українських жінок
«У 2009 році Організація Об'єднаних Націй у всьому світі відзначатиме Міжнародний жіночий день під гаслом «Жінки і Чоловіки: єднаймося заради припинення насильства щодо жінок», - повідомив голова представництва дитячого фонду ООН в Україні Джеремі Хартлі.

Адже сьогодні, за підрахунками ООН, кожну з трьох жінок в світі б'ють, сексуально домагаються або чинять над нею фізичне насильство хоча б один раз протягом її життя.

А кожна п'ята жінка стає об'єктом зґвалтування або спроби зґвалтування, торгівлі людьми або сексуальних домагань. Саме тому Генеральний Секретар ООН Пан Гі-Мун ініціював проведення Всесвітньої кампанії із викорінення насильства над жінками «Об'єднаймося заради подолання насильства по відношенню до жінок», яка триватиме до 2015 року».

В Україні, за експертними оцінками, кожна третя жінка зазнає насильства з боку свого чоловіка або партнера, 90% потерпілих від насильства в родині - це жінки. Чи не найбільше від насильства в сім'ях потерпають діти, які часто виростають агресивними і поводяться аналогічно в своїх родинах.

Особливе занепокоєння викликають випадки насильства в умовах економічної кризи, коли якраз здорова сім'я має стати тим чинником, який мінімізує вплив кризи.

Як наголошували учасники прес-конференції, проблема домашнього насильства давно перетнула кордони окремої сім'ї і стала глобальною.

Тому Україна відгукнулась на заклик Генерального Секретаря ООН підтримати кампанію шляхом відповідних дій на національному рівні. Заступник Міністра України у справах сім'ї, молоді та спорту Ростислав Карандєєв повідомив, що у 2009 році, напередодні Міжнародного жіночого дня, Організаційний комітет Національної кампанії «Стоп насильству!» звернувся до українських чоловіків, які відіграють значну роль у розвитку суспільства з пропозицією об'єднатись в «Національну мережу чоловіків-лідерів проти насильства».

Першими в мережу вступили заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, президент Національного олімпійського комітету України, Олімпійський чемпіон Сергій Бубка, багаторазовий чемпіон світу та Європи з плавання Олег Лісогор, срібний призер Олімпійських ігор з плавання Денис Силантьєв, заслужений журналіст України Данило Яневський, Президент Міжнародного центру батьківства Олександр Марченко, відомий український футболіст Андрій Гусін, народний артист України Остап Ступка, народний артист України Богдан Бенюк, засновник видавництва «А-ба-ба-га-ла-ма-га» Іван Малкович.

Учасники Національної мережі чоловіків-лідерів проти насильства висловилися за розробку нового законодавства щодо запобігання насильству в родині, запропонували провести потужну національну медіакампанію проти насильства, на рівні уряду організувати дієву «гарячу» лінію для протидії насильству, розробити реальні механізми роботи з кривдниками та надання допомоги жертвам, започаткувати програми навчання журналістів та представників влади різного рівня, активно запозичувати позитивний досвід інших країн.

«Сьогодні ми, українські чоловіки, які володіють певними важелями впливу і які можуть вплинути на розвиток суспільства, повинні об'єднати свої сили на боротьбу з викорінення цього явища, - сказав заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко. - Саме ми повинні бути відповідальними за жінок, дітей, сім'ї. Насильство, яке чиниться по відношенню до жінок і дітей стосується не лише жінок і дітей - це справа всього суспільства. Досить не помічати і замовчувати цю проблему. Ми здатні на національному рівні протистояти їй».

В планах Національної мережі - об'єднати навколо ідеї запобігання і подолання домашнього насильства якомога більше прогресивних людей і не дати суспільству забути про цю проблему. Протягом року Організаційний комітет Національної кампанії «Стоп насильству!» проводитиме цілу низку заходів інформаційно-просвітницького характеру і активно залучатиме до їх проведення учасників Мережі. 

Учасники Національної мережі сподіваються змінити думку чоловіків про те, що застосування насильства є припустимим, змінити думку жінки, що насильство у сім'ї є нормою і його потрібно терпіти, виховувати дітей на засадах поваги до жінок і ненасильницької поведінки. 

Також, за фінансової підтримки Європейського Союзу, у квітні на вулицях країни розпочнеться соціальна рекламна кампанія «Стоп насильству!» і в наступних її етапах планується залучення чоловіків-лідерів.

Наприкінці прес-конференції учасники наголосили, що мережа є відкритою до приєднання, тому вже найближчим часом справжні лідери суспільства можуть значно розширити її лави.  

Для детальнішої інформації звертайтесь до Миколи Ябченка, Програма рівних можливостей та прав жінок, тел.: +38 067 290 55 01, +38 044 569 40 75, mykola.yabchenko@undp.org.ua.

Переглядів: 5841 | Додав: Flv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
П`ятниця, 19.04.2024, 22:39
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Статистика


Онлайн всього: 9
Гостей: 9
Користувачів: 0