16:00
МВС: політика гендерного паритету

15 вересня 2009 року в Міністерстві внутрішніх справ України відбулася презентація дослідження "Проблема гендерного паритету в органах внутрішніх справ України".

Це дослідження підготовлено в рамках виконання «Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні», проекту, який впроваджує Програма розвитку ООН (ПРООН) в Україні за підтримки Європейського Союзу та Шведського агентства з питань міжнародної співпраці та розвитку (SIDA).

Захід пройшов за участю Радника Міністра внутрішніх справ України Катерини Левченко, директора Харківського інституту соціальних досліджень Дениса Кобзіна, координатора Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні Лариси Кобелянської, а також представників структурних підрозділів МВС України.

Авторами вперше проаналізовано кадровий склад органів внутрішніх справ у гендерному вимірі – по областях, службах та підрозділах, що надає унікальну можливість для подальшого відстеження ситуації у цій сфері. У дослідженні висвітлено актуальні питання проходження служби жінками в органах внутрішніх справ та сучасні моделі їх поведінки, причини гендерної нерівності, надано пропозиції щодо шляхів вирішення цих проблем в ОВС України.

"Займаючись проблемами гендерної політики вже упродовж багатьох років, в тому числі у роботі органів внутрішніх справ, маю зазначити, що збільшення кількості жінок – це об’єктивна тенденція для розвитку будь-яких правоохоронних органів, військових організацій, в тому числі, органів внутрішніх справ. Ця об’єктивність доводиться не лише проведеним нами дослідженням, але й дослідженнями, які здійснювалися незалежними експертами у нас в Україні, а також за кордоном. Збільшення кількості жінок – це тенденція не лише українська, а й міжнародна, - зазначила Катерина Левченко. – До того ж наближення органів внутрішніх справ до євростандартів, реформування, яке наразі триває, коли більшість посад розатестовуються, сприяє збільшенню кількості жінок в міліції.

На сьогодні в органах внутрішніх справ п‘ята частина всіх працюючих жінки, однак серед тих, хто носить погони, а значить, цим людям довіряють більш відповідальні ділянки роботи, жінок значно менше – 12 відсотків. Проблема виникає ще при спробі влаштуватися на роботу – під усіляким приводом жінкам відмовляють, особливо молодим, побоюючись, що ті згодом будуть одружуватися, народжувати і відповідно брати відпустку по догляду за дитиною, на тривалий час залишивши службу. Тож трапляються випадки, коли при прийомі на роботу діють неписані правила-зобов‘язання: певний період не виходити заміж, не народжувати, не вступати на навчання до вузів тощо, зазначив директор Харківського інституту соціальних досліджень Денис Кобзін. Та й режим, в якому доводиться працювати міліції, занадто складний для жінок – ненормований робочий день, коли іноді доводиться трудитися до 18 годин на добу, витримує не кожен жіночий організм. До того ж побутові, сімейні проблеми теж в основному лягають на жінок. Водночас, якщо чоловік і бажає підставити дружині міцне плече, в багатьох випадках законодавець цьому не сприяє, приміром, для чоловіків, які мають дітей, не передбачений гнучкий графік роботи тощо.

Як зазначалося під час презентації, питання гендерної рівності однаково актуальне для представників обох статей. Втім, з даних дослідження все ж таки можна зробити висновок, хто більше потребує підтримки. Приміром, на сьогодні в Україні немає жодної жінки - керівника районного відділу внутрішніх справ, загалом серед керівництва органів внутрішніх справ жінок досить мало. Хоча, як підкреслила Катерина Левченко, це проблема не лише міліції, а й всіх органів виконавчої влади, жінка, реалізовуючи перш за все свою репродуктивну функцію, не має змоги зробити кар‘єру, взятися за відповідальну роботу.

"Для того, щоб уникати напруги, конфліктів в роботі правоохоронних органів, необхідно проводити такі дослідження, аби досконало знати всю проблематику з даного питання, та, відповідно, вчасно її вирішувати", - наголосила Радник Міністра.

Також до присутніх на презентації звернулася координатор Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні Лариса Кобелянська: Наразі для нас непересічна подія. Тому що у нас не так багато досліджень в Україні, які присвячені спеціальним гендерним питанням. Тим більше в такій закритій структурі, як Міністерство внутрішніх справ. Є дуже велике коло питань, які потребують своєї відповіді. А відповідь можна отримати лише зробивши глибинний соціальний аналіз. Чим ширше суспільство ознайомиться з цими дослідженнями, тим менше залишиться, по-перше, упередженості, а, по-друге, стереотипів, які склалися в соціумі».

Учасникам зустрічі презентували посібник, який щойно вийшов з друку, присвячений результатам соціального аналізу проблеми гендерного паритету в органах внутрішніх справ України. До речі, у його створенні активну участь брали помічники Міністра внутрішніх справ з прав людини в регіонах.

Джерело - "Громадський простір" з посиланням на управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності ОВС

Переглядів: 1429 | Додав: polocki | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Четвер, 28.03.2024, 21:19
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Статистика


Онлайн всього: 7
Гостей: 7
Користувачів: 0