12:55
В Аргентині відбувся 3-й конгрес жіночих музеїв
24-25 травня 2010 р. в рамках заходів, присвячених 200-річчю визволення Аргентини та 100-річчю 1-го феміністичного конгресу в Аргентині відбувся 3-й конгрес жіночих музеїв, який став продовженням діяльності 2-го Міжнародного конгресу жіночих музеїв і зібрав представниць з Бразилії, Італії, Центральної Африки, Німеччини, Коста-Ріки, США, Мексики, Швейцарії, Аргентини, Кореї, Норвегії, Австрії, Австралії, України.
 
Робота розпочалась з екскурсії по Національному музею, на протязі якої учасниці мали можливість ознайомитися із фотовиставкою, що розповідає про історію боротьби жінок Аргентини за політичні права, про їхню участь у політичному житті країни, про видатних аргентинських жінок, які були першими політичними діячками, поетками, лікарками та вчительками в країні.
Учасниць конгресу привітала Граціела Техейро Коні, керівниця Жіночого музею в Буенос-Айресі, головна організаторка 3-го Міжнародного конгресу жіночих музеїв, яка наголосила, що ця подія є продовженням надбань 1-го та 2-го конгресів жіночих музеїв.

 
Історія людства – це історія чоловіків, жінка продовжує залишатися не суб’єктом, а об’єктом історії, і в 21-м сторіччі ситуація має бути зміненою. Діяльність жіночих музеїв набуває особливого значення не тільки як культурних центрів, але і центрів інформації та просвітництва щодо ролей жінки в сучасному світі.
Аргентина – країна, в якій 200 років тому жінки мали зовсім інші можливості, ніж чоловіки. Сьогодні ситуація змінилась. Це - результат зусиль аргентинських жінок, які виборювали та продовжують виборювати рівні права.
 
У своєму виступі Беттіна Баб – Німеччина, Бонн, Frauenmuseum сказала: «Сьогодні жіночі музеї в різних країнах мають дуже схожі проблеми. Далеко не всі мають приміщення, оплачувані робочі місця, можливість для проведення постійної інформаційної, просвітницької та дослідницької діяльності. Багато музеїв в Європі організують пересувні виставки, деякі музеї почали створювати віртуальні версії і здійснюють свою діяльність з використанням новітніх інформаційних технологій. Але всі жіночі музеї продовжують розвиватися».
 
Астрид Шонвенгер – координаторка мережі жіночих музеїв розповіла про діяльність мережі , яка розпочалась ще у 2000 р. Сьогодні ця мережа збирає та координує активність 46 жіночих музеїв світу та 13 ініціатив щодо створення нових жіночих музеїв у різних країнах.
 
Астрід провела майстер-клас з використання блогу мережі жіночих музеїв http://www.womeninmuseum.net/blog/  та розповіла про його можливості. Діяльність блогу є дуже важливою для промоушену жіночих музеїв у світі.
 
Одним з питань, що було винесено для обговорення чи має бути мережа жіночих музеїв (МЖМ) членом Міжнародного комітету музеїв (МКМ). Учасниці зійшлися на тому, що жіночі музеї сьогодні – авангард музейного руху, тому що в них народжуються інноваційні ідеї та проекти щодо впровадження ідей гендерної рівності у суспільство: «Ти не можеш змінити увесь світ, але ти можеш змінити себе, ти є частиною світу, тому ти впливаєш на весь світ».
 
На жаль, внаслідок того, що жіночі музеї не мають постійного фінансування, сьогодні вони не можуть сплачувати організаційні внески до МКМ, тому представляти в цій організації діяльність жіночих музеїв будуть окремі музеї, які здійснюватимуть зв’язок між МКМ та МЖМ.
 
Учасниці одноголосно проголосували щодо відкритості мережі для бажаючих стати її членами. Окремо вирішувалося питання щодо участі у діяльності мережі індивідуальних представниць та представників.
Під час конгресу відбулися презентації діяльності жіночих музеїв Центральної Африки, Кореї, Мексики, Коста-Ріки. Українському музею було надано можливість розповісти про свою діяльність та розпочати дискусію, на яку було винесено питання щодо методології діяльності жіночих музеїв.
 
Фемінізм чи ґендер? На яких принципах має здійснюватися діяльність сучасних жіночих музеїв?
 
Ідеї ґендерної рівності не є чимось, що є протилежним ідеям фемінізму, адже йдеться про сферу людських прав. В середині феміністського руху існують різні підходи та погляди, але вони не суперечать ідеям ґендерної рівності.
 
Український музей презентував інформаційний ресурс http://gendermuseum.com  та новий проект Музею «Жіноче обличчя планети», в результаті реалізації якого планується створення 3 нових віртуальних експозиції: «Вони були першими», присвяченої жінкам, що були першими в різні історичні епохи, в різних країнах; «Жіноче обличчя війни», присвяченої жіночим сторінкам війн та «Тортури для жінок», що буде розповідати про знаряддя тортур, створених людством для жінок. Планується, що у реалізації цього проекту буде залучена і мережа жіночих музеїв.
Жіночі музеї, що здійснюють дуже велику інформаційну та просвітницьку діяльність мають пропагувати ідеї фемінізму та ґендерної рівності у суспільстві, використовуючи весь спектр тих можливостей, що мають у розпорядженні – документи, фотодокументи, артефакти, книги, відео та аудіоматеріали.
 
Господарі конгресу приготували для гостей багато сюрпризів, серед яких - екскурсія по новому району Буенос-Айреса, який зветься жіночим. Всі вулиці в цьому районі названі іменами видатних аргентинських жінок: громадських, політичних та культурних діячок, вчительок, акторок, письменниць та поеток.

Учасниці конгресу відвідали міст, що названо Жіночим. Навіть парк, який розташовано поруч з музеем, де проходив конгрес жіночих музеїв називається жіночим. Гостинні аргентинські жінки розповіли багато історій про жінок, що боролись за рівні права, воювали, лікували, навчали, писали, а ще розповіли, що рішення про присвоєння району жіночого імені було прийнято місцевою владою внаслідок діяльності жіночих ініціатив, в тому числі зусиль Жіночого музею Буенос-Айреса. Фантастичне та феєричне танго-шоу – свято, що неможливо забути, подарунки, фото на згадку, вечірка із традиційною чашкою шоколаду та національними танцями – все це створило неповторну атмосферу плідної праці та цікавого відпочинку.
 
Наступний конгрес жіночих музеїв проходитиме в Австралії, у 2012 р.
Категорія: Новини музею | Переглядів: 1318 | Додав: gender | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
П`ятниця, 19.04.2024, 23:43
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Статистика


Онлайн всього: 10
Гостей: 10
Користувачів: 0