20:48
Ґендерний мейнстримінг і українська ґендерна політика: здобутки і проблеми

Гендерна рівність є однією з передумов повноцінного людського розвитку та  справжньої демократії. На виконання своїх міжнародних зобов’язань та задля досягнення Цілей розвитку тисячоліття Україна, слідуючи прикладу ООН та ЄС, прийняла гендерний мейнстрімінг як основний механізм для досягнення і забезпечення гендерної рівності.

 
Гендерний мейнстрімінг (або, як його ще перекладають, пріоритетизація гендеру на всіх рівнях чи комплексний підхід до проблеми рівності між жінками і чоловіками) передбачає впровадження проблематики рівності статей на всі рівні суспільства через організацію системи її врахування при прийнятті політичних рішень.
 
З одного боку, гендерний мейнстримінг привертає увагу до соціально зумовлених відмінностей в досвіді та можливостях жінок і чоловіків, але, з іншого, абсолютизує ці відмінності, вкорінюючи їх в біології двох статей, та нівелює розмаїтість людського досвіду, а також гендерних та сексуальних варіацій.
 
Проведений 7 червня в українському офісі Програми ім. Фулбрайта круглий стіл „Ґендерний мейнстримінг і українська ґендерна політика: здобутки і проблеми”, організаторами котрого виступили колишні стипендіатки цієї програми Марія Маєрчик, Марія Дмитрієва та Олена Боряк (Центр культурно-антропологічних студій) за фінансової підтримки Української асоціації випускників Програми ім. Фулбрайта, був присвячений саме проблемам у застосуванні гендерного мейнстритмінгу в Україні.
 
До участі були запрошені представники й представниці міжнародних, громадських, жіночих, молодіжних організацій, представники посольств та донорських програм, преса, молоді вчені, преса.

 

Першу доповідь була запрошена виголосити Світлана Толстоухова (Заступник Міністра України в справах сім’ї, молоді та спорту), оскільки саме на Міністерство у справах сім’ї покладено основну відповідальність за впровадження гендерного мейнстрімінгу в Україні. На жаль, ані вона, ані жоден інший представник Міністества не змогли взяти участь в роботі круглого столу.

 

Другу доповідь виголосила Лариса Кобелянська, керівник "Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні” і віднедавна офіційний радник прем’єр-міністра з гендерних питань. Вона розповіла про міжнародні зобов’язання України у цій сфері, про практичні проблеми із їх виконанням як на загально-державному, так і на місцевому рівні.

 
Третьою доповідачкою була Ольга Плахотник (експертка Ґендерного аналітично-інформаційного центру та Ґендерної експертної платформи "КРОНА"), котра розглядала теоретичні засади і слабкі місця гендерного мейнстрімінгу, розкрила проблемність його практичного застосування в українських умовах, де поняття „гендер” часто-густо зводиться до доволі поверхового його розуміння як „жіночого питання”, внаслідок чого реальні заходи на місцевому рівні спрямовані на жіноцтво і насправді сприяють не гендерній рівності, а укріпленню гендерних стереотипів.

 

Останню доповідь представив Сергій Пономарьов (Інститут державного управління при Чорноморському державному університеті імені Петра Могили),  котрий розповів про більш просунутий підхід у справі забезпечення рівності: антидискримінаційний мейстримінг, і зокрема, розглянув низку проблем, як загальнотеоретичних, так і практичних, які супроводжують  перехід від гендерного мейнстримінгу  до мейнстримінгу рівності в Україні.  Серед інших були згадані складність  визначення такого поняття як рівність,  політизованість визначення та визнання меншинних груп, проблеми із  законодавчим забезпеченням підґрунтя

для реалізації мейнстримінгу рівності  та проблема вибору підходу до його реалізації.

 

Після доповіді відбулася плідна дискусія, де обговорювалися практичні шляхи забезпечення повноцінного врахування досвіду жінок задля розвитку нації, методи, якими міжнародні донорські організації сприяють ширшому запровадженню гендерного аудиту та гендерного мейнстрімінгу загалом, а також багато інших дотичних питань.

 

Учасниці й учасники погодилися, що таку роботу потрібно продовжувати, щоб наукова спільнота могла, відрефлексовуючи нагальні проблеми із забезпечення рівності прав всіх громадян України, допомагати державі та громадським організаціям вчасно вносити корективи в свою діяльність із утвердження принципів прав людини на всіх рівнях.

 

В продовження цього заходу був також проведений просвітницький тренінг для молодих вчених та представників громадських організацій, протягом якого учасниці та учасники дізналися про механізми вибудовування гендерної нерівності і навчилися відстежувати й ідентифікувати прояви сексизму  у рекламі і друкованих ЗМІ.

Марія Дмитрієва, гендерний експерт
Гендерної експертної платформи ГІАЦ "Крона".
xmas@ukr.net,
 
Переглядів: 2765 | Додав: tais | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Четвер, 18.04.2024, 20:14
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Статистика


Онлайн всього: 7
Гостей: 7
Користувачів: 0