11:25
В Україні створено робочу групу з підготовки нової Державної програми з утвердження ґендерної рівності
В Україні створено робочу групу з підготовки нової Державної програми з утвердження ґендерної рівності

У 2010 році закінчується дія "Державної програми з утвердження ґендерної рівності в українському суспільстві", у зв’язку з чим виникає потреба негайно розробити нову програму, яка врахувала б результати реалізації попереднього документу та дала відповідь на нові виклики. Водночас в українському парламенті серед депутатів лише 7,5 відсотків жінок, жодної жінки серед губернаторів та міністрів, а заробітна плата українських жінок складає 68,6 % від заробітної плати чоловіків. Про це йшлося під час Всеукраїнської наради з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в українському суспільстві, що була ініційована Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту.  Учасниками наради стали представники міністерств, обласних державних організацій, міжнародних та громадських організацій, експерти.

Міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Равіль Сафіуллін повідомив, що за час реалізації попередньої Програми, Україна досягла певного прогресу. Зокрема, при 38 центральних органах виконавчої влади діють експертні робочі групи з впровадження ґендерних підходів.

Керівниками центральних та місцевих органів виконавчої влади визначено заступників, на яких покладено виконання обов’язків щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків та внесено відповідні зміни до їх посадових інструкцій. У секретаріатах 27 комітетів Верховної Ради України призначено відповідальних за надання консультативної та методичної допомоги з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

За словами Міністра, обласні програми з утвердження ґендерної рівності на період до 2010 року діють у всіх регіонах України. У 17 областях створено та діє 21 ґендерний центр, у 14 областях України призначені та діють на громадських засадах радники голів облдержадміністрацій.

Равіль Сафіуллін повідомив, що напередодні вперше в Україні була призначена позаштатна радниця Прем’єр-міністра України з ґендерних питань, якою стала координатор "Програми рівних можливостей та прав жінок" - спільного проекту ЄС-ПРООН - Лариса Кобелянська.

Міністр зазначив, що значну підтримку надає Україні міжнародна спільнота. Так, в Україні діє широка програма «Права жінок та дітей в Україні», яка складається з 5 взаємопов’язаних проектів, що фінансуються Європейським Союзом. Ці проекти також підтримують такі організації, як Програма розвитку ООН, Рада Європи, Міжнародна організація праці, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Загальний бюджет цієї програми становить 14 млн євро.

Равіль Сафіуллін повідомив, що на початку 2010 року у Женеві на 45-й сесії Комітету ООН з ліквідації всіх форм дискримінації жінок успішно пройшов захист об’єднаної шостої та сьомої періодичної доповіді України про виконання нашою державою положень Конвенції з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок. Рекомендації Комітету, за словами Міністра, надзвичайно важливі для визначення пріоритетів у подальшому розвитку ґендерних перетворень в Україні.

Серед іншого, Комітет звернув увагу на те, що Державна програма з утвердження ґендерної рівності закінчується та закликав Уряд у співпраці з неурядовими організаціями розробити і прийняти новий Національний план дій та виділити достатні фінансові ресурси для виконання цього плану.

Равіль Сафіуллін зазначив, що Міністерство оголошує про формування робочої групи та закликав всіх бажаючих експертів долучитись до роботи з розробки нового документу.

Заступник Постійного Представника Програми розвитку ООН Йоанна Казана-Вишньовецька наголосила, що ПРООН високо цінує зусилля України по виконанню взятих на себе міжнародних зобов’язань та запевнила, що Програма розвитку ООН й надалі тісно співпрацюватиме з відповідними міністерствами з досягнення ґендерної рівності.

Посол Королівства Швеції в Україні Стефан Гулгрен повідомив, що Швеція надає значної уваги питанням забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Пан Посол зазначив, що Швеція є країною зі значною територією та невідповідно малою чисельністю населення, тому шведський Уряд не може дозволити неефективно використовувати людські ресурси своєї країни, саме тому жінки і чоловіки у Швеції отримують якнайширші можливості для самореалізації.

Також під час наради, заступники голів Закарпатської, Луганської та Полтавської обласних державних адміністрацій поінформували часників наради про виконання обласних програм з утвердження ґендерної рівності, а координатор проекту «Програма рівних можливостей та прав жінок в Україні» Лариса Кобелянська презентувала цілі та завдання спільного проекту Програми розвитку ООН та Європейського Союзу.

Наприкінці наради, учасники схвалили проект доручення Кабінету Міністрів України, в якому зазначені першочергові завдання для центральних органів виконавчої влади. Планується, що даний документ буде доопрацьований та найближчим часом переданий до Кабміну.

Для детальнішої інформації звертайтесь до Миколи Ябченка за тел.: (044) 569 40 75, mykola.yabchenko@undp.org.ua.


 http://www.undp.org.ua/ua/media/41-democratic-governance/979-a-high-profile-working-group-to-draw-up-new-state-programme-on-gender-equality

Переглядів: 953 | Додав: Flv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Четвер, 28.03.2024, 14:56
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Статистика


Онлайн всього: 10
Гостей: 10
Користувачів: 0