11:18
Равіль Сафіуллін: "Успішні соціальні зміни потребують пришвидшення ґендерних перетворень"

Прискорення ґендерних перетворень матиме істотний вплив на ефективність соціальних змін в Україні ", - на цьому акцентував увагу Міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Равіль Сафіуллін під час прес-конференції "100 днів роботи Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту".

"Перше, що ми зробили після приходу нової команди, - відновили в структурі Міністерства діяльність окремого відділу з питань ґендерної політики",  -  повідомив Міністр.

Равіль Сафіуллін зазначив, що цього року завершується виконання трьох Державних програм, а саме: з утвердження ґендерної рівності в українському суспільстві; з підтримки сім'ї; та Програма з протидії торгівлі людьми на період до 2010 року. Тому у Міністерстві вже розпочато роботу з розробки нових загальнодержавних програм на період до 2016 року.

Міністр нагадав, що за підсумками рішення нещодавньої Всеукраїнської наради про ґендерну політику буде розроблено та підготовлено до прийняття 

низку ЗаконівУкраїни, а також зміни до Закону "Про попередження насильства в сім'ї";"Про затвердження Загальнодержавної програми "Національний план дій з утвердження ґендерної рівності".

Буде розроблено та прийнято низку постанов та розпоряджень Кабінету Міністрів України:

- «Про затвердження плану заходів Національної кампанії «Стоп насильству!» на 2010-2015 роки»;

- "Про затвердження положення про Радника з ґендерних питань" та "Про затвердження положення про Ґендерний центр".

 

Стосовно змін до законодавства щодо протидії торгівлі людьми та запобігання насильства в родині, Міністр зазначив, що зміни, насамперед, будуть спрямовані на механізм взаємодії і координації зусиль різних відомств, які працюють у сфері захисту жертв торгівлі людьми, насильства в сім'ї та надання їм допомоги.

Міністр зазначив також, що Міністерством вже реалізується широка ґендерна програма «Права жінок та дітей в Україні» - проект, що фінансуються Європейським Союзом, загальний бюджет якого складає 14 млн. євро.

Серед інших завдань у цій сфері Равіль Сафіуллін наголошував на

вдосконаленні системи державної статистичної звітності, налагодженні єдиної об’єктивної статистики жертв торгівлі людьми та насильства в сім'ї; запровадженні включення ґендерного підходу у систему середньої, вищої, професійно-технічної освіти, включно із розробкою та впровадженням програмного і методичного забезпечення та включенням ґендерної складової у систему базової освіти та систему підвищення кваліфікації кадрів,    а також  на забезпеченні включення ґендерного підходу до системи підвищення кваліфікації та підготовки державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування разом з відповідним методичним і програмним забезпеченням.

Також Міністр зауважив, що важливим аспектом є запровадження ефективного механізму реагування на скарги з питань дискримінації за ознакою статі.

 

 

Для довідки:

-              наразі при 38 центральних органах виконавчої влади діють експертні робочі групи з впровадження ґендерних підходів;

-              у всіх областях Українифункціонують обласні координаційні ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми,

-              у 14 областях України призначені радники голів облдержадміністрацій з ґендерних питань;

-              у 17 областяхУкраїни створено 21 ґендерний центр;

-              за ґендерною тематикою в Україні працюють понад 500 громадських організацій.

 
Переглядів: 1048 | Додав: Flv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
avatar
1
Із тексту стенограми засідання Верховної Ради 9 лютого 2010 року при розгляді законопроекту 1232

http://www.rada.gov.ua/zakon/new/STENOGR/DOC/02.doc

12:03:49
За-187
Рішення не прийнято.
По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 0, „Блок Юлії Тимошенко” – 122, „Наша Україна – Народна Самооборона” – 44, комуністів – 0, „Блок Литвина” – 20, „Позафракційні” – 1.
Шановні народні депутати, я прошу підтримати пропозицію направити законопроект на повторне перше читання, для того щоб не „спалити” його. Прошу проголосувати. На повторне перше. Прошу голосувати.

12:04:31
За-202
Рішення не прийнято. Законопроект відхилено.

avatar
2
І ще один коментар
В листі від 20 квітня 2010 року № Л-541/4.1, який був надісланий мені міністерством у відповідь на скаргу щодо порушення мого права на гендерну рівність словами, що реформи - не жіноча справа, говориться: «виступ Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. від 19.03.2010 не підпадає під поняття «дискримінація за ознакою статі».
Підписаний заступником міністра.
Хто ж буде запроваджувати ефективний механізм реагування на скарги з питань дискримінації за ознакою статі?
avatar
П`ятниця, 19.04.2024, 07:30
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Статистика


Онлайн всього: 11
Гостей: 11
Користувачів: 0