16:10
Уряд хоче змусити жінок працювати більше
У Пенсійному фонді України готують серйозні зміни у законодавстві, які стосуватимуться матерів, що перебувають у декретних відпустках по догляду за дітьми.

Окрім планів підвищити пенсійний вік для жінок, уряд пропонуватиме не включати до трудового стажу жінки час, коли вона перебуватиме у декретній відпустці.

Декретна відпустка в Україні становить 3 роки, але жінка за певних обставин може скористатися правом не працювати до досягнення дитиною шестирічного віку.

Директор департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду Владислав Машкін заявив, що плановане збільшення пенсійного віку для українських жінок пов’язане не лише із більшою тривалістю їх життя, а й із низькою народжуваністю в країні.

"У нас жінки не хочуть народжувати дітей. Нація, яка не народжує дітей, повинна працювати більше", - вважає Владислав Машкін.

Заява представника Пенсійного фонду матиме суттєве значення для жінок, які перебуватимуть у декретній відпустці, оскільки пенсійна реформа також передбачає збільшення мінімального стажу для отримання пенсії як за вислугою років, так і за віком. А отже, щоб заробити цей стаж, працююча жінка, котра народжуватиме дітей, повинна буде працювати більше років, ніж бездітна, щоб заробити пенсію, або змушена буде скорочувати декретну відпустку.

Сумні демографічні реалії

Висновок представника Пенсійного фонду про те, що в Україні жінки не хочуть народжувати, виглядає, на думку демографів і лікарів, не зовсім справедливим.

За даними міністерства охорони здоров’я, в Україні близько 20% сімей є безплідними.

Ірина Чибісова, фахівець департаменту материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ України нещодавно повідомила, що 80% серед усіх випадків становить жіноче безпліддя, 20% - чоловіче.

Демографи також нагадують, що в Україні жіноче населення репродуктивного віку переважає чоловіче на кілька відсотків, що є однією із труднощів створення нових подружніх пар.

Серед причин, через які подружжя не поспішають народжувати чи відмовляються від другої дитини, називають також низький соціальний рівень сімей.

У грудні 2010 року Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради законопроект, яким запропонував підвищити пенсійний вік для жінок з 55 до 60 років, щорічно збільшуючи його на 6 місяців, починаючи з 1 лютого 2011 року.

Парламент планує розгляд пропозицій уряду щодо пенсійної реформи на наступній сесії, яка почнеться у лютому.

В Україні нині кількість працюючих майже однакова із кількістю пенсіонерів. Як повідомив нещодавно віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко, в Україні - 14 мільйонів громадян працюють, 13,4 мільйона – особи пенсійного віку.

Джерело - Бі-Бі-Сі

Переглядів: 977 | Додав: polocki | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
avatar
1
Декретна відпустка - це відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами (вона становить близько 70 днів). Те, що у статті назване декретною відпусткою насправді є відпусткою по догляду за дитиною. Добре було б, коли автори/авторки матеріалів добре перевіряли інфо, адже подібна плутанина скалькована багатьма інформаційними джерелами.
avatar
2
Уточнюю. Загальна тривалість декретної відпустки 126 календарних днів (70 до пологів і 56 - після), у разі ускладнених пологів - більше.
avatar
Четвер, 28.03.2024, 20:45
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Статистика


Онлайн всього: 12
Гостей: 12
Користувачів: 0