18:46
Громадські організації звернулися до уряду з вимогою створити орган, відповідальний за забезпечення рівності жінок і чоловіків

Громадські організації звернулися до уряду з вимогою створити орган, відповідальний за забезпечення рівності жінок і чоловіків

3 березня, Київ – Понад 150 представниць і представників громадських та міжнародних організацій напередодні Міжнародного дня прав жінок висловили стурбованість тим, що у зв’язку з адміністративною реформою, сфера забезпечення рівності жінок і чоловіків залишилася поза компетенцією уряду. Зокрема, Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту, яке реформовано у Державну службу молоді та спорту, вже не має у своєму складі підрозділів, які ві! дповідають за формування та реалізацію сімейної та ґендерної політики, а також за такі питання як попередження домашнього насильства, протидію торгівлю людьми, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

«Як свідчить світовий та європейський досвід, рівність прав та можливостей жінок і чоловіків є обов’язковою умовою демократичного розвитку всіх сфер економічного та суспільного життя. Саме тому громадські організації зібралися сьогодні, щоб звернутися до уряду з проханням визначити орган, який би опікувався цими питаннями», - наголосила Катерина Левченко, президент Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна»,  на відкритті форуму «Україна – суспільство рівних можливостей».

З метою більш активної участі української громади у ґендерних перетвореннях, зокрема у формуванні та реалізації відповідної державної політики, захисті від дискримінації та ґендерного насильства, учасниці та учасники зібрання створили постійно діючий Громадянський Форум «За ґендерну рівність», у своєму Зверненні закликаючи громадські організації та всіх небайдужих громадян і громадянок України об’єднати зусилля для утвердження в Україні суспільства рівних можливостей.

Під час роботи секцій продовжувався збір підписів під листом до Президента України, який вже знаходиться в Адміністрації Президента. Серед пропозицій та вимог до представників влади основною є відновлення діяльності центрального органу виконавчої влади, відповідального за виконання Закону «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», прийнятого у 2005 році.

Незважаючи на прийняття зазначеного Закону та низку міжнародних зобов’язань, в Україні зберігається ґендерна нерівність в багатьох сферах життя. Серед 450 депутатів Верховної Ради тільки 33 жінки, що становить 7,5%. Жодної жінки немає у складі Кабінету Міністрів України. Різниця в заробітній платі жінок і чоловіків за працю рівної цінності складає близько 30%. При цьому рівень вищої освіти жінок є однаковим з чоловікÐ! �ми. Насильство в сім’ї та торгівля людьми також мають ґендерне забарвлення. Більше 90% жертв домашнього насильства – це жінки. А з 30 000 людей, які щорічно стають жертвами торгівлі людьми, 80% складають також жінки.

Рікарда Рігер, директор Представництва Програми Розвитку ООН в Україні, наголосила, що Міжнародний жіночий день традиційно є приводом критично оцінити прогрес у сфері захисту прав жінок у всьому світі. Рікарда Рігер нагадала, що однією з Цілей Розвитку Тисячоліття є досягнення ґендерної рівності і Україна також взяла на себе зобов’язання з реалізації цього завдання. Протягом останніх 100 років українські жінки пройшли великий шлях, однак щ! е чимало необхідно досягти задля того, щоб реальна рівність прав жінок відповідала задекларованим цілям.

Крім цього під час форуму відбулося відкриття виставки «8 березня - І100рія у фотографіях», вистава Ґендерного інтерактивного театру Школи Рівних Можливостей, а також допрем’єрний показ та обговорення документального фільму Вадима Кастеллі «Жінки, яких б’ють».

Форум ініційований рядом громадських організацій і проведений спільно з Міністерством України у справах сім’ї, молоді і спорту, Програмою рівних можливостей та прав жінок в Україні ПРООН, Представництвом ЄС в Україні, Радою Європи. Підтримку у проведенні надали також Міністерство закордонних справ Данії, Дитячий Фонд ООН ЮНІСЕФ, Глобальна ініціатива ООН у боротьбі з торгівлею людьми UN.GIFT, Глобальний жіночий фонд.

Будь ласка, звертайтеся за додатковою інформацію до Анастасії Троцької, менеджеру зі зв’язків з громадськістю проекту ЄС «Права жінок та дітей в Україіні – комунікаційний компонент», тел./факс: (+38 044) 278 3376 / 288 2726, моб.: +38 095 139 93 52,
ел. адреса: pr@cwrights.com.ua

Програма «Права жінок і дітей в Україні» фінансується Європейським Союзом. Зміст публікацій не може розглядатися як такий, що відображає позицію Європейського Союзу. Відповідальність за нього несе виключно програма «Права жінок та дітей в Україні – Комунікаційний компонент».
Переглядів: 939 | Додав: tais | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Четвер, 25.04.2024, 22:23
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Статистика


Онлайн всього: 10
Гостей: 10
Користувачів: 0