21:50
У ВЕРХОВНІЙ РАДІ УКРАІНИ СТВОРЕНО МІЖФРАКЦІЙНЕ ДЕПУТАТСЬКЕ ОБ'ЄДНАННЯ «РІВНІ МОЖЛИВОСТІ»

6 грудня 2011 р.  у Верховній Раді України оголошено про створення Міжфракційного депутатського об'єднання «Рівні можливості», до якого увійшли 15 депутатів різних фракцій ВР. 

Ініціатори створення об'єднання своіми пріорітетними задачами вважають відстоювання рівних можливостей чоловіків і жінок в питаннях здобуття роботи, освіти, доступу до медицини, участі в суспільно-політичному житті Украіни.  Зокрема, члени міжфракційноі групи  планують спільно працювати   над прийняттям низки соціальних законопроектів та ініціатив, направлених на протидію насильства в сім'і.  Депутати , що увійшли до об'єднання, вважають, що тема ґендерноі рівності є важливою для Украіни, в тому числі в питанні сприйняття цієі проблематики суспільством і різних політичних сил.  Одним із перших спільних  ініціатив буде законопроект про внесення змін до адміністративного кодексу Украіни щодо посилення відповідальності за насильство в сім'і. Серед інших пріорітетів - спільна підтримка законопроектів, направлених на захист дітей, багатодітних сімей,  матерів чи батьків, що одні виховують дитину. Жінки- депутати, що стали ініціаторами об'єднання, наголошують , що досьогодні вже мали спільні  успішні соціальні ініціативи, але вважають, що формалізація міжфракційного об'єднання дозволить працювати більш активно і злагодженно.

Активне залучення жінок до суспільно-політичного життя є одним з важливих пріорітетів європейськоі політичноікультури і традиціі,  це є визначений пріорітет програми ООН .

Украінські депутати, що увійшли до об'єднання, вважають одним із своіх  завдань зміну суспільних стереотипів в питаннях ґендерноі політики. Також вони планують піднімати  питання введення добровільних квот для    більшого представлення жінок в партійних виборчих списках.

Ініціатори об'єднання вважають, що ця спільна  ініціатива сприятиме  пошуку  порозуміння, компромісу  та діалогу у поляризованому  и часом конфронтаційному украінському парламенті. "Переконані, що жінки - депутати різних фракцій можуть об'єднатися навколо соціально важливих тем і показати приклад всьому парламенту, що є проблеми,  які нас об'єднують попри різні ідеологічні погляди".

 Спроби створити подібне об'єднання у ВР робилися  неодноразово, але одним із поштовхів для офіційноі формалізаціі групи  стала спільна робота по  захисту одиноких матерів.  Жінки - депутати вже реалізуавли  низку ініціатив, зокрема, звернення до Кабінету Міністрів Украіни  з вимогою відкликати законопроект про  скасування матеріальноі допомоги самотнім матерям.

Учасники об’єднання вважають,  що Україна, яка заявляє про свої наміри стати повноправним членом Європейськогоспівтовариства має рахуватись із європейськими  стандартами гендерної рівності, без яких довести свою орієнтованість на європейські цінності та демократичність неможливо. У своій роботі вони планують використовувати досвід жіночих об'єднань в парламентах європейських краін, де подібні групи довели свою ефективність.

Сьогодні за рівнем представництва жінок у різних  органах влади Україна посідає 113 місце у світі і 23 з кінця рейтингу. Депутати групи "Рівні можливості" вважають, що цю практику потрібно змінювати.  У складі нинішньої Верховної Ради України - 35 жінок, а це 8% від загального складу, що значно менше загальносвітовогосереднього показника  -  18% та 21,9%. - у країнах Європи. У складі Кабінету Міністрів України немає жодної жінки. Зазначені показники надзвичайно далекі від показникау 30%, який зобов‘язалась продемонструвати Україна у 2015 році, ратифікувавши Конвенцію ООН "Про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок" та приєднавшись до Декларації Тисячоліття ООН, яка визначає глобальні Цілі Розвитку Тисячоліття.

Учасники об’єднання констатують, що існує суттєва різниця у заробітній платі жінок і чоловіків. При однаковому рівні вищої освіти жінок і чоловіків  - за однакову роботу жінки отримують зарплату на 23% меншу ніж  чоловіки. За межею бідності в Україні живуть 18,7% жінок. Насильство в сім'ї і торгівля людьми в Україні мають ґендерне забарвлення. Більше 90% жертв домашнього насильства і 80% жертв торгівлі людьми – це жінки.  

Виступаючи за досягнення ґендерноїрівності, учасники об’єднання наголошують на подоланні дискримінації як щодо жінок, так і до проявів ґендерної нерівності щодо чоловіків.

Депутати вважають, що  робота об'єднання сприятиме   об'єднанню зусиль законодавчої влади  та громадського сектору щодо захисту прав жінок,  активізаціі діалогу з неурядовими громадськими організаціями, що опікуються ґендерною політикою, темою рівних можливостей. Співголовами об'єднання стали від ПР Юлія Ковалевська, від БЮТ Олена Кондратюк, від НУНС Ірина Геращенко. До об'єднання також увійшли Ольга Герасим'юк, Ольга Боднар,  Микола Томенко, Еліна Шишкіна, Борис Тарасюк, Олена Бондаренко (ПР), Олексій Плотніков, Ульяна Мостіпан, Леся Оробець, Зоя Шишкіна, Ірина Бережна, Ірина Горіна. 


 

Переглядів: 1321 | Додав: Flv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Четвер, 28.03.2024, 15:23
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Статистика


Онлайн всього: 6
Гостей: 6
Користувачів: 0