15:38
Всеукраїнська мережа центрів ґендерної освіти ВНЗ відсвяткувала Міжнародний день прав жінок
Міжнародний день солідарності жінок 8 Березня  займає особливе місце в історії   суспільства. В цей день у багатьох країнах світу прийнято згадувати про роль, що відіграють жінки в історії, дарувати подарунки та квіти, говорити про їхні заслуги, влаштовувати різні заходи. У Швеції, наприклад, в цей день відбуваються акції та демонстрації, під час яких підіймаються питання прав жінок, а ось у країнах пострадянського простору, в тому числі і в Україні, цей день перетворився на свято весни, жіночності та краси. 

Для того, щоб донести правду про справжній зміст цього дня, змінити відношення суспільства до нього, привернути увагу широких кіл громадськості до жіночої історії, до ролі, що відіграють жінки в суспільстві, до жіночих ґендерних проблем  ґендерні активістки та ґендерні активісти, які працюють задля впровадження ґендерної рівності в українському суспільстві ініціюють напередодні 8 Березня проведення різних заходів. У цьому році до святкування Міжнародного дня долучилася Всеукраїнська мережа центрів ґендерної освіти ВНЗ.



1 березня під час Всеукраїнського  науково-практичного семінару «Створення Центру ґендерної освіти ВНЗ – крок на шляху до впровадження ґендерних підходів в систему вищої освіти», що проводився в Харківській національній академії міського господарства Харківським обласним ґендерним ресурсним центром у партнерстві із Фондом імені Фрідриха Еберта, представництво в Україні та Департаментом у справах сім’ї, молоді та спорту ХОДА відбулось відкриття Ґендерного марафону «Ми рівні, бо ми того гідні!», під час якої учасниці та учасники семінару дізналися про досвід проведення у Харківській області інформаційно-просвітницьких заходів, присвячених Міжнародному жіночому дню 8 Березня.

Співробітницями та волонтерами Обласного ґендерного ресурсного центру Сумського державного університету до Дня 8 Березня було створено ролик

Волонтерками та волонтерами центрів ґендерної освіти  Харківського національного  університету радіоелектроніки та Харківського національного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди було створено вітальну листівку, яку за підтримки Харківського обласного центру молоді було надруковано та передано у центри ґендерної освіти ВНЗ м. Харкова та  інших міст.
За ініціативи співробітниць центрів у ВНЗ різних міст України – Тернополя та Житомира, Луцька та Сум, Харкова та Слов’янська, Запоріжжя та Кривого Рогули різні заходи та акції, присвячених цьому святу.

4 березня студентська молодь вишів м. Харкова взяла участь у презентації унікального виставкового проекту «FeminaeArt», експозиція якого - це спроба відтворити панораму жіночої творчості на протязі більш ніж століття.

5 березня студентки та студенти ВНЗ м. Харкова, в яких відкриті і системно працюють центри ґендерної освіти: ХНУВС, ХНУРЕ, ХНАМУ, ХГПА, УІПА, ХНУСГ імені П. Василенка, ХНПУ імені Г. С. Сковороди взяли участь у 2-й Міжвузівській вікторині «Що ми знаємо про 8 Березня?», що відбулась у Харківському національному університеті радіоелектроніки Учасниці та учасники заходу шукали відповіді на запитання: де, коли і чому народилося свято 8 Березня? Хто його ініціював? Як воно називалось  і відмічалось більш ніж 100 років тому? Як воно трансформувалося в радянські часи та який смисл в нього вкладають в незалежній Україні? Вірні відповіді вони отримали, відвідавши віртуальний ґендерний музей.  Також вони мали можливість передивитися пересувну виставку «З історії свята 8 Березня: по сторінках журналу «Робітниця». У гості до студенток та студентів завітали волонтерки з Німеччини, які в цей час живуть та працюють у Харкові, які розповіли, що в Німеччині свято 8 Березня не відмічається.

6 березня в Харківському національному університеті архітектури та будівництва відбулась студентська наукова конференція  «Визначні жінки у науково-культурному просторі України та світу в дискурсі ґендерної проблематики сьогодення». Організатор заходу – Центр ґендерної освіти ХНУБА, співробітниці якого поставили перед собою задачу привернути увагу студентської молоді до невідомих та маловідомих сторінок історії, адже саме такою є жіноча історія.  У збірку «Визначні жінки у науково-культурному просторі України та світу в дискурсі ґендерної проблематики сьогодення»,   видану до конференції  увійшли біля 100 студентських наукових досліджень, в яких досліджується роль жінок в різних сферах, в тому числі, архітектурі та будівництві.

У Запорізькому національному університеті було зорганізовано виставку плакатів – творчих робіт студентської молоді.

6-7 березня у Харківському  національному університеті радіоелектроніки за ініціативи Центру ґендерної освіти ВНЗ теж пройшла виставка плакатів «Із Міжнародним жіночим днем  8 Березня!».  На виставці були представлені творчі роботи студентів та студенток ВНЗ. Під час проведення виставки, біля неї відбувались групові та індивідуальні бесіди щодо історії свята, історичної трансформації його смислу. Виставка визвала широкий інтерес і привернула увагу широкої аудиторії. 

7 березня  волонтери та волонтерки ЦҐО  ВНЗ м. Харкова долучилися до  міжвузівської акції «Зі святом 8 Березня!», під час якої вони вітали співробітниць вишів із Міжнародним жіночим днем 8 Березня та дарували їм листівки. Про те, як проходила акція розповідають волонтерки Ґендерного центру Харківського національного університету імені Г. С. Сковороди: «Весна вривається в наше буденне життя завжди стрімко і якось несподівано. Найперший її подих – Міжнародний жіночий день. Напередодні цього свята прийнято  приділяти жінкам якомога більше уваги. Та чи кожна жінка отримує цю заслуговану увагу? Команда Ґендерного центру ХНПУ задалась цим питанням. І 7-го березня, озброївшись святковим настроєм  та унікальними листівками,  що були видані Обласним ґендерним ресурсним центром, волонтерки та волонтери Ґендерного центру  дарували радість жінкам. Ми намагалися віддати частинку свого тепла тим, хто, можливо, найбільше на нього заслуговує, тим, хто робить вагому, повсякденну роботу, котру ми часто навіть не помічаємо. Вітали простих жінок, які працюють в нашому університеті:  вахтерок, працівниць гардеробу, тих, які  турбуються про затишок в їдальні, які дбають про чистоту навколо. Насправді, ми впевнились, наскільки легко засвітити посмішку на обличчях людей, а також наскільки важливо пам’ятати абсолютно про кожну людину, котра оточує тебе».

Студентська молодь вишів м. Харкова має можливість відвідати  виставку «З історії свята 8 Березня: по сторінках журналу «Робітниця», що проходить в Обласному ґендерному ресурсному центрі. На виставці представлені матеріали з журналів «Робітниця» 20-х – 40-х рр., присвячені Міжнародному жіночому 8 Березня. Виставка дає можливість  дізнатися яким було відношення до свята 8 Березня у перші роки радянської влади.

Тема 8 Березня продовжує обговорюватися навіть після закінчення свята.

13 березня у Харківському національному педагогічному університеті імені Г. С. Сковороди пройшов міжвузівський інформаційно-просвітницький захід «Уся правда про 8 Березня». Захід ініційовано та проведено Ґендерним центром університету. Інформаційно-методичну підтримку здійснював Обласний ґендерний ресурсний центр. В програму заходу було включено різноманітні форми роботи: презентація роботи Ґендерного центру університету, екскурсії  реальними та віртуальними експозиціями Музею історії жіноцтва, історії жіночого та ґендерного руху, перегляд фільму «Жіноче обличчя України», номери художньої самодіяльності. У підготовці та проведенні заходу активну участь взяли волонтерки Ґендерного центру університету. Мета заходу – привернення уваги студентської молоді до історії свята 8 Березня, що перетворилося  із Дня прав жінок на свято «жіночої краси та жіночності» та рефлексія на його святкування. У гості на захід завітала студентська молодь з інших навчальних закладів м. Харкова.

Дізнатися більше про історію Міжнародного дня прав жінок 8 Березня можна, відвідавши віртуальну експозицію «Правда про 8 Березня» Музею історії жіноцтва, історії жіночого та ґендерного руху

Категорія: Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ | Переглядів: 2445 | Додав: dvm | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
П`ятниця, 19.04.2024, 03:16
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Статистика


Онлайн всього: 10
Гостей: 10
Користувачів: 0