23:20
Жінки у боротьбі за Україну

Жінки в боротьбі за  Україну

Цьогорічний місяць лютий з ініціативи Ліги українських жінок обрано місяцем українських героїнь тому, що в ньому народилися чи трагічно пішли з життя українські жінки, які залишили після себе славний слід.

До таких найталановитіших і наймужніших дочок України належать письменниця Леся Українка,  воїн УСС Ґандзя Дмитерко, яка поруч з хорунжою Оленою Степанів, хорунжою Софією Галечко, стрільцями Марією Якимович, Наталкою Гевко, Олею Когут, Юлією Скорубською, Марією Бачинською, Дарією Зілинською стала символом жіночої військової звитяги України, й котру тепер уособлює Надія Савченко.

У цьому ж місяці пішли з життя славні українські патріотки Наталка Винників, Дарія Гнатківська, Олена Антонів, Марія Лаврів, Наталія Шухевич. Також у лютому гестапівці арештували в Києві та замордували в Бабиному Яру письменницю Олену Телігу.

Чим же різняться емансипаційні рухи в Україні та інших європейських країнах? Чим завдячує український національний рух жіночій активності? Хто уособлює собою жіночу пасіонарність в новітній історії України? – відповіді на це дасть лекція на тему: "Жінки в боротьбі за Україну" у кінолекторії Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» у Львові.

 У програмі недільного заходу: лекція та відеопрезентація «Жінки в боротьбі за Україну» наукової співробітниці Центру досліджень визвольного руху, кандидатки  історичних наук Марти Гавришко, а також перегляд і обговорення історичного документального фільму «Ужма».

"Українські жінки у ХХ столітті почували себе дискримінованими перш за все як українки. Тому особливістю українського жіночого руху у порівнянні з європейськими феміністичними рухами, стало активне включення у боротьбу за українську незалежну державу. Українки швидко опановували мирні, напівмирні та воєнні ролі, розриваючи шаблонні патріархальні уявлення про жінку як виключно берегиню домашнього вогнища. Український визвольний руху у ХХ столітті мав безліч жіночих облич, які ми повинні знати», -  вважає дослідниця історії українського жіночого руху Марта Гавришко, котра  вже презентувала своє дослідження на міжнародній науковій конференції в Афінах (Греція).

Ігор Галущак

Львів

Переглядів: 813 | Додав: tais | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Четвер, 25.04.2024, 22:27
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Статистика


Онлайн всього: 5
Гостей: 5
Користувачів: 0