15:40
Україна зволікає з впровадженням гендерної рівності, виконанням відповідної Резолюції ООН 1325 і Пекінської платформи - жінки-депутати

Народні депутати України, представники міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» у Верховній Раді Ірина Геращенко, Марія Іонова та Лілія Гриневич беруть участь у міжнародній конференції «Жіноче лідерство в Центральній та Східній Європі та країнах регіону Євразії» у Белграді (Сербія). Жінки - депутати, що представляють МФО "Рівні можливості" поінформували своїх колег-політиків з інших країн про просування гендерної рівності в Україні. Вони зазначили, що революція Гідності сприяла посиленню ролі жінок у владі: сьогодні у Верховній Раді збільшилася кількість жінок, зростає їх вплив на прийняття політичних і державних рішень. Разом з тим, Україна зволікає з виконанням впровадження справжньої гендерної рівності, виконанням відповідної Резолюції ООН 1325 і Пекінської платформи, що передбачає збільшення присутності жінок у владі до 30 відсотків, - наголошують жінки - депутати. Україна і досі не затвердила національний план дій "Жінки. Мир. Безпека", який має визначити реальну програму імплементації резолюції ООН 1325 про гендерну рівність до 2019 року. Жінки-політики вважають, що Уряд має пришвидшити прийняття цієї програми.

Разом з тим, як зазначали народні депутатки під час своїх виступів на міжнародній конференції, ключовою проблемою і викликом для України залишається війна на Донбасі, інспірована і фінансована Російською Федерацією. Від війни найбільше страждають жінки і діти, саме вони складають найбільший відсоток загиблих і поранених серед цивільного населення, серед вимушених переселенців.

Уповноважений Президента України з питань мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко разом з колегами-депутатами М.Іоновою і Л.Гриневич під час  своїх виступів і зустрічей наголошували, що питання безпеки на європейському континенті має стати ключовим для всіх міжнародних організацій, в тому числі в контексті захисту прав жінок. І.Геращенко підняла питання про роль ОБСЄ в спостережній місії на Донбасі, наголосила, що Україна очікує від цієї організації, в якій Сербія сьогодні головує, повного і неупередженого виконання своїх повноважень. Також вона зауважила, що для України ключове сьогодні - щоб всі дотримувалися Мінських угод.

Депутатки розповіли про активну миротворчу роль жінок та жіночих організацій в Україні, зазначили, що саме жінки політики, волонтерки, медики, журналістки, прості українки сьогодні найактивніше сприяють у вирішенні гуманітарних проблем переселенців, допомагають армії, сприяють відновленню мирного життя на Донбасі. Політики виступають за посилення миротворчої ролі жінок і переконані, що це сприятиме мирному процесу. Ірина Геращенко підкреслила, що Президент України Петро Порошенко поділяє цю позицію і виступає за посилення ролі жінок у владі і в громадському секторі.

 Також народні депутати, зокрема, Марія Іонова, наголосили на тому, що Україна очікує від всіх міжнародних організацій солідарної позиції в питаннях підтримки миру і безпеки, засудження агресії.

Лілія Гриневич зосередилася на законодавчих ініціативах жінок-депутатів щодо підтримки жіночого лідерства, в тому числі і необхідності впровадження гендерних квот у виборче законодавство.

Окрім участі в конференції, жінки-депутати зустрілися з громадськими діячками, що так само опікуються миротворчими питаннями, та у Бєлградському університеті  зустрілися зі студентами факультету української мови.

Міжфракційне депутатське об’єднання «Рівні можливості» дякує Національному демократичному інституту (NDI) за організацію поїздки.

                                                                    

Секретаріат МФО «Рівні можливості»

mfo.rivnimozhlyvosti@ukr.net

Переглядів: 1044 | Додав: dvm | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Субота, 20.04.2024, 02:02
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Статистика


Онлайн всього: 10
Гостей: 10
Користувачів: 0