21:38
Комітет CEDAW ООН надав рекомендації Україні

3 березня Комітет ООН з ліквідації всіх форм дискримінації жінок (CEDAW) оприлюднив результати розгляду восьмого періодичного звіту України з рекомендаціями державі. Частина цих рекомендацій стосується безпосередньо ЛБТ-жінок. Це стало можливим зокрема завдяки тіньовому звіту, наданому ГО “Інсайт”.

ЛБТ-жінки згадуються зокрема у загальній частині серед інших груп у контексті негативного впливу на їх становище ситуації у зоні конфлікту в окремих районах Донецької та Луганської області, де порушення прав людини переважно залишаються непокараними. Далі Комітет детальніше розглядає ситуацію конкретних груп та дає рекомендації, які наведемо повністю:

Внутрішньо переміщені жінки

  1. Комітет висловлює стурбованість у зв’язку зі збільшенням числа внутрішньо переміщених жінок і дівчат у державі-учасниці, які потребують довгострокового втручання для забезпечення їм, зокрема, доступу до основних послуг та захисту. Відзначаючи прийняття Закону про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб (Закон ВПО) у жовтні 2014 року, а також ряду постанов і наказів про допомогу внутрішньо переміщеним жінкам, Комітет стурбований у зв’язку з браком заходів з їх виконання. Крім того, Комітет занепокоєний тим, що внутрішньо переміщені жінки, у тому числі жінки похилого віку, жінки з інвалідністю, жінки, що належать до ромів і ЛБТ, які були піддані сексуальному насильству і сексуальній експлуатації або мають підвищений ризик до того, стикаються із посиленням і без того важких умов життя та труднощами у доступі до реєстрації та свободи пересування, а також з обмеженими можливостями працевлаштування. Комітет відзначає зусилля держави-учасниці щодо продовження соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам у зонах, постраждалих від конфлікту. Проте він стурбований тим, що матері і дружини загиблих солдат стикаються з серйозними проблемами отримання соціальних виплат.
  2. Комітет закликає державу-учасницю:

(А) задовольнити особливі потреби різних груп внутрішньо переміщених жінок, які піддаються багатьом формам дискримінації, у тому числі вдів, жінок з інвалідністю, літніх жінок, жінок, що належать до ромів або ЛБТ, та забезпечити довгострокові заходи щодо задоволення потреб внутрішньо переміщених жінок і дівчат;

(Б) забезпечити ефективне впровадження Закону ВПО шляхом видання регулювань для забезпечення його дієвості;

(С) забезпечити для внутрішньо переміщених жінок і дівчат адекватний доступ до медичних послуг, освіти, харчування, житла, вільного переміщення, реєстрації, соціальних пільг та можливостей для надійної справедливості і тривалих рішень, а також стабільних можливостей у сфері зайнятості.

Лесбійки, бісексуалки і трансгендерні жінки

  1. Комітет стурбований повідомленнями про дискримінацію, переслідування і мову ненависті на основі негативних стереотипів, що спрямовані проти лесбійок, бісексуалок і трансгендерних жінок, і відсутністю притулків для ЛБТ-жінок, які стали жертвами насильства. Він також стурбований браком інформації про медичні послуги і права, доступні для лесбійок, бісексуалок і трансгендерних жінок, а також браком підготовки медичного персоналу з урахуванням їх особливих потреб.
  2. Комітет рекомендує державі-учасниці забезпечити необхідний захист від дискримінації та насильства щодо лесбійок, бісексуалок і трансгендерних жінок, зокрема шляхом прийняття антидискримінаційного законодавства і перегляду діючих дискримінаційних законів, що забороняють пересічні форми дискримінації, та забезпечити доступ до притулків і допомоги ЛБТ-жінкам, які стали жертвами насильства, а також навчання медичного персоналу і співробітників поліції та правоохоронних органів.

Повний текст рекомендацій CEDAW Україні можна завантажити за посиланням.

Переглядів: 885 | Додав: dvm | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Четвер, 28.03.2024, 22:24
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Статистика


Онлайн всього: 6
Гостей: 6
Користувачів: 0