23:39
Жінки, мир, безпека: новий індекс ранжує 153 країни світу

26 жовтня 2017 року в ООН відбулася презентація нового Індексу із становища жінок, миру і безпеки (Women, peace, and security index). Індекс розроблено Інститутом з питань жінок, миру і безпеки Джорджтаунського університету (Georgetown Institute for Women, Peace, and Security) та Інститутом досліджень питань миру в Осло (Peace Research Institute Oslo). Подію модерувала сама Мелані Вервір (Melanne Verveer), колишня спецпосолка Обами із гендерних питань, наразі виконавча директорка Інституту з питань жінок, миру і безпеки.

Чому цей індекс важливий? Уже ж ніби існує низка інших індексів, які вимірюють становище жінок у міжнародній перспективі. Зокрема, це – Індекс із гендерної рівності (Gender Equality Index) — важливий компонент щорічного міжнародного Звіту з людського розвитку Програми розвитку ООН (UNDP Human Development Report). У Звіті з глобального гендерного розриву (Global Gender Gap Report), підготовленому Світовим економічним форумом (World Economic Forum), вимірюється величина гендерного розриву (gender gap) у чотирьох важливих сферах нерівності між чоловіками і жінками: економічна участь, рівень освіти, політичне представництво та сфера здоров’я. Але у цих та інших звітах бракує аспектів про можливий досвід насильства і становище із безпекою жінок – важливих індикаторів забезпечення рівних прав і можливостей у суспільстві.

Головна ідея цього індексу – боротьба за сталий мир в усьому світі. Саме тому, наскільки це можливо, майже усі країни досліджено в аспектах, які можна виміряти емпіричним чином – чи то статистичними показниками, чи на основі результатів опитувань громадської думки. Цей індекс важливий у порівняльній перспективі, причому як щодо окремих країн, так і регіонів. Звісно ж, не усі показники індексу є ідеальними, вони тривалий час розроблялися і довго дискутувалися щодо того, які саме компоненти включати в них.

Індекс сформовано із таких трьох компонентів:

1)      Включення (inclusion) вимірюється досягненнями жінок у сфері освіти, зайнятості та парламентського представництва, а також доступу до мобільних телефонів і фінансових послуг.

До речі, саме із доступом до мобільних телефонів була дискусія у залі. Одна із активісток перепитала, чи дійсно цей компонент є таким важливим. Чому б не взяти, наприклад, доступ до медичних закладів. На що Мелані Вервір відповіла, що уже існує низка досліджень, які свідчать, що можливість користуватися мобільним телефоном – це ознака women’s empowerment, можливість безпечно контролювати власний дохід.

2)      Справедливість (justice) зафіксована як у формальних, так і в неформальних аспектах. Вона включає ступінь дискримінації жінок у правовій системі. Вона також вказує на упередженість на користь синів (співвідношення статі дітей при народженні) та вплив на дискримінаційні норми, зокрема ті, що стоять перед жінками в економічних можливостях та оплачуваній роботі.

До речі, представниця Вірменської громадської організації «Суспільство без насильства» зазначила, що Вірменія – серед топ країн за показником вибіркових за статтю абортів (sex selective abortions). Щоб уникнути такого явища, у деяких країнах уже не можна дізнатися стать дитини до того терміну, коли можна зробити аборт.

3)      Безпека (security) вимірюється на рівні сім’ї, громади та суспільства. На рівні сім’ї – це відсоток жінок, які зазнали протягом життя фізичного чи сексуального насильства від  інтимного партнера. На рівні громади – це відсоток жінок віком 15 років і старше, які повідомляють, що «відчувають себе безпечно ходити наодинці в місті або районі, де ви живете». На рівні суспільства – це загальна кількість бойових загиблих від конфліктів на 100 000 населення.

Країни із найкращими показниками індексу: Ісландія, Норвегія, Швейцарія, Словенія, Іспанія, Фінляндія, Канада, Нідерланди, Швеція, Бельгія, Сінгапур, Данія, Німеччина, Великобританія.

Країни із найгіршими показниками індексу: Сирія, Афганістан, Ємен, Пакистан, Центральноафриканська республіка, Конго, Ірак, Малі, Судан, Нігерія, Ліван, Камерун, Чад.

Україна займає аж 103 місце із 153 країн (із значенням 0,646 із 1). У нашій країні бути жінкою досить небезпечно, причому як фінансово, так і щодо високого рівня ймовірності зазнати насильства.

Для порівняння, наші колишні радянські та соціалістичні сусіди займають такі місця: Естонія (23), Польща (28), Литва (32), Латвія (34), Бєларусь (37), Казахстан (45), Грузія (53), Росія (55), Киргистан (74), Таджикістан (75), Туркменістан (80), Вірменія (100), Азербайджан (113).

Найпроблемніша ситуація із такими компонентами, як безпека на суспільному рівні. Оскільки на Донбасі тривають бойові дії, то за цим показником Україна – найгірша в регіоні країн Центрально-Східної Європи і Центральної Азії.  Окрім того, у нас один із найнижчих показників залученості жінок у Парламент (12%). Лише 52% жінок мають рахунок у банку (у порівнянні, в Естонії – 98%), 56% жінок – працюють на оплачуваній роботі (в Азербайджані – 67%). Також в Україні присутні дискримінаційні законодавчі норми щодо жінок, що теж вплинуло на індекс.

Тамара Марценюк

Тамара Марценюк

Усім зацікавленим раджу вивчати детальніше цей звіт, який розміщено за лінками нижче.

Я вдячна Марті Кебало та Світовій Федерації українських жіночих організацій (СФУЖО) за сприяння в участі у презентації звіту. Також велика подяка програмі ім. Фулбрайта за можливість перебувати із дослідницьким візитом у США в 2017-2018 навчальному році.

Детальніша інформація у цих корисних ресурсах:

Women, Peace, and Security Index, Georgetown Institute for Women, Peace, and Security

Peace Research Institute Oslo

Women Peace and Security Index: Fast Facts

Переглядів: 911 | Додав: dvm | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Четвер, 28.03.2024, 17:50
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Статистика


Онлайн всього: 15
Гостей: 15
Користувачів: 0