20:28
Радбез ООН ухвалив резолюцію щодо боротьби з сексуальним насильством

Радбез ООН ухвалив резолюцію щодо боротьби з сексуальним насильством

Радбез ООН ухвалив резолюцію щодо боротьби з сексуальним насильством | Жінки – це 50% успіху України

Ініціатором ухваленої резолюції щодо боротьби з сексуальним насильством виступила Німеччина. Запропонований документ ухвалили 13 голосами, Росія й Китай утрималися, пише Deutsche Welle.

Повідомляється, що Рада Безпеки ООН ухвалила запропоновану Німеччиною резолюцію щодо боротьби з сексуальним насильством під час збройних конфліктів. Під час голосування у вівторок, 23 квітня, ініційований Німеччиною документ підтримали 13 країн-членів Ради безпеки ООН, Росія та Китай утрималися.

Водночас за наполяганням США, які погрожували заблокувати резолюцію, текст документа було дещо змінено. Йшлося про такі аспекти, як репродуктивне і сексуальне здоров’я жертв зґвалтувань. На думку представників Вашингтона, попередні формулювання могли б передбачати підтримку абортів, передає агенція новин AFP.

Сама резолюція закликає до зміни законодавства країн-членів ООН з метою посилення кримінальної відповідальності за такі злочини, як сексуальне насильство під час збройного протистояння. Крім того, резолюція закликає країни-члени ООН до кращої підтримки жертв сексуального насильства.

Ухвалення резолюції привітав міністр закордонних справ Німеччини Гайко Мас (Heiko Maas). На його думку, підтримка цього документа більшістю країн-членів ООН знаменувала «віху на шляху до викорінення сексуального насильства в конфліктах», цитує агенція новин dpa. Він також висловив переконання, що дотеперішній брак чітко прописаних юридичних норм лише сприяв безкарності під час збройних конфліктів.

Глава МЗС ФРН також наголосив, що завдяки ухваленню цієї резолюції тепер «на перше місце» мають бути поставлені інтереси жертв сексуального насильства.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, Амаль Клуні, Надя Мурад і міністр закордонних справ Німеччини Гайко Мас

Під час засідання із промовами виступили також лауреатка Нобелівської премії Надя Мурад і адвокатка Амаль Клуні.

Клуні з-поміж іншого наголосила, що якщо ООН не може запобігти поширенню сексуального насильства в умовах воєн по всьому світу, то мусить принаймні зробити так, щоб правосуддя стало пріоритетним завданням, а також закликала Раду Безпеки переслідувати бойовиків і терористів.

«Надя отримала чимало нагород. Але вона б, не роздумуючи, обміняла свою Нобелівську премію на можливість зустрітися в суді з тими, хто вбив її матір і братів і неодноразово ґвалтував її», – сказала Амаль.

Джерело: https://50vidsotkiv.org.ua/radbez-oon-uhvaliv-rezolyutsiyu-shhodo-borotbi-z-seksualnim-nasilstvom/

Переглядів: 535 | Додав: dvm | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Четвер, 28.03.2024, 16:05
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Статистика


Онлайн всього: 14
Гостей: 14
Користувачів: 0