Блоги


18:11
Після ухвали Печерського суду. Що далі?
Ухвала Печерського суду - це лише одна із сходинок, яку потрібно пройти, щоб дійти до міжнародних інституцій.
 
Його висновок про свободу слова без сумніву цікавий. І як на мене, дуже важливо, що він існує, оскільки дає можливість громадянам України знайомитися з реальною позицією держави у галузі прав людини та забезпечення гендерної рівності. Бо це дуже просто заявляти про наслідування цим принципам. Набагато складніше демонструвати це наслідування в практичній діяльності.
 
Наступний крок – апеляція. Вона відіслана 18 червня. Поки інформації про терміни розгляду нема. Відповідно зарано говорити про її результати.
Якщо ж дивитися оптимістично – то буде ще позов до Верховного Суду, а вже потім стає можливим використання міжнародних інструментів – таких як Комітет ООН з питань ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок (розгляд індивідуальних скарг відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції) та Європейський суд з прав людини.
 
Але судовий позов – це лише один з інструментів захисту від дискримінації.
Я з колегами (відповідно до Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків») зверталася і до Міністра у справах сім’ї, молоді та спорту, і до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Їх відповіді можна знайти в експозиції музею.
 
Особливо цікавою є відповідь Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, яке вважає, що вислів прем’єр-міністра про реформи як нежіночу справу є виявом позитивних дій, а не дискримінації. В листі (від 20 квітня 2010 року № Л-541/4.1) говориться: «виступ Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. від 19.03.2010 не підпадає під поняття «дискримінація за ознакою статі».
 
І далі. «Відповідно до ст. 6 вищезазначеного Закону України («Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» - прим. автора) не вважаються дискримінацією за ознакою статі позитивні дії. Також згідно зі ст.16 цього Закону України призначення на державну службу та службу в органи місцевого самоврядування здійснюється із дотриманням представництва кандидатур кожної статі. Дозволяється застосування позитивних дій з метою досягнення збалансованого представництва жінок і чоловіків на державній службі в органах місцевого самоврядування з урахуванням категорій посад службовців».
 
Фактично я процитувала усю відповідь. Повторю один з своїх коментарів, що єдиний висновок, який можу зробити з процитованого абзацу полягає в тому, що обмеження жінок на участь у реформах, про яке говорив Прем’єр-міністр фахівці Мінсім’ямолодьспорту вважають прикладом застосування позитивних дій!!!. Може хтось зможе знайти в ньому щось інше?
 
Варто зазначити, що у своїй скарзі ми просили розглянути її у нашій присутності, що забезпечується Законом України «Про звернення громадян». Але поки до Міністерства не надійшов запит депутата Верховної Ради О.Ф.Бондаренко, нас туди ніхто не запрошував, не дивлячись на стікання терміну розгляду скарги. Тож на 6 липня призначена зустріч з Міністром. І це важливо, оскільки тільки сьогодні під час прес-конференції він заявив, що вважає важливим напрямком роботи вдосконалення механізмів захисту від дискримінації.
 
Тож далі буде.
Категорія: Катерина Левченко | Переглядів: 2845 | Додав: kl | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
П`ятниця, 19.04.2024, 01:54
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Катерина Левченко [5]
міжнародний жіночий правозахисний центр "Ла Страда"

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Статистика


Онлайн всього: 11
Гостей: 11
Користувачів: 0