19:57
1 березня у Харкові розпочалась Всеукраїнська освітня програма

Сьогодні у Харкові розпочалась Всеукраїнська освітня програма з підвищення кваліфікації директорів обласних гендерних освітніх та ресурсних центрів. На неї з’їхались представники з 17 областей України. Така програма проводиться в Україні вперше.

 Захід присвячено 125 річниці українського жіночого руху. Ця дата також вперше відзначається в Україні.

            В рамках першого дня програми професор Харківського університету імені В. Каразіна С. М. Куделко провів для гостей екскурсію по м. Харкову, розповів про видатних жінок, чиї імена пов’язані з історією міста.

            Також учасники програми відвідали єдиний в Україні Музей історії сексуальних культур світу. Доцент кафедри медичної психології та сексології ХМАПО А. І. Авраменко провела екскурсію по музею, а завідуючий цієї кафедри, професор Є. В. Кришталь люб’язно надав можливість провести у приміщенні кафедри  дискусію між її співробітниками  та учасниками програми.

2 березня 2009 р. у  залі Вченої ради Харківського національного університету імені В. Каразіна відбудеться урочисте відкриття програми за участі заступника голови

Організатори програми: Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту, Програма рівних можливостей та прав жінок в Україні, Харківська обласна державна адміністрація, Харківська обласна рада, управління у справах сім’ї та молоді ХОДА, обласний гендерний ресурсний центр, Харківський національний університет імені В. Каразіна, Харківська жіноча організація «Крона»

У відкритті програми візьмуть участь заступник голови Харківської облдержадміністрації  Л. О. Бєлова, заступник голови обласної ради В. Г. Заковоротний,  директор Департаменту сімейної та гендерної політики Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту Е. Б. Ламах, представники проекту «Програма рівних можливостей та прав жінок в Україні», провідні експерти з національної гендерної політики, директори обласних гендерних ресурсних та освітніх центрів з 20 областей України, представники громадських організацій гендерного спрямування, освітяни, науковці, держслужбовці, журналісти.

      2 березняу рамках Всеукраїнської освітньої програми відбудуться:

  • інтерактивна подіумна дискусія «Свята за статевою ознакою. Що ми святкуємо?»;
  • презентація та показ фільму «Жіноче обличчя України», знятого у Харкові до 125-річчя українського жіночого руху за підтримки Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні;
  • презентація «Чи врятує краса світ? Жіночі стратегії в українській політиці», авторкою якої є кандидат історичних наук О. Кісь (м. Львів).

Основні  питання, винесені на обговорення під час дискусії:

-         В чому полягає історичний зміст Міжнародного Дня прав Жінок 8 Березня? Яким був суспільно-політичний контекст його заснування? Як святкували 8 Березня наші прабабусі?

-         Як змінювалось змістовне наповнення «жіночого питання» в ХХ сторіччі?

-         Що сьогодні святкують в Україні і в світі 8 Березня? Як відображається це свято в привітаннях політичних лідерів, різних ЗМІ, громадській свідомості?

-         Яким чином свято 8 Березня може бути вписане в контекст сучасної гендерної політики української держави?

-         Якими вбачаються історичні перспективи свят за статевою ознакою в Україні і в світі?

Серед учасників дискусії: Ольга Рябченко, кандидат історичних наук, завідуюча кафедрою історії і культурології Харківського національної академії міського господарства;  Сергій Куделко, професор, директор центру краєзнавства Харківського національного університету імені В. Каразіна; Олена Суслова, координатор з гендерних питань, Програми сприяння Парламенту ІІ; Кирило Савін, директор представництва Фонду Гайнріха Бьолля в Україні; Оксана Кісь, кандидат історичних наук, голова Львівського Науково-дослідного центру «Жінка і суспільство»; Ганна Христова, кандидат юридичних наук, Національна юридична академія України імені  Ярослава Мудрого,  ХЖО «Крона»; Микола Сухомлин, медіа-експерт, журналіст.

 

        3 березня у приміщенні музею Харківського національного університету імені В. Каразіна відбудеться презентація  експозицій першого в Україні Музею історії жіноцтва, історії жіночого та гендерного руху http://gender.at.ua

Категорія: Новини музею | Переглядів: 2234 | Додав: tais | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Субота, 27.04.2024, 03:23
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Статистика


Онлайн всього: 7
Гостей: 7
Користувачів: 0