15:38
Українські жінки взяли участь у XXXII Генеральній асамблеї Міжнародної ради жінок

Досягнення України в питаннях ґендерної рівності, зокрема в сфері освіти та соціального захисту були відзначені на 32-й Генеральній асамблеї Міжнародної ради жінок „Прогрес для жінок – прогрес для усіх”, яка проходила у Йоханесбурзі (ПАР) з 13 по 20 жовтня цього року.

Президент Міжнародної ради жінок Анама Тан також привітала Україну як одну з не багатьох країн, де уряд очолює жінка, вона підтримала усіх жінок світу, які знаходять у собі сили йти у владу й вести активну політичну діяльність. Про це повідомила заступник Міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту - голова Національної ради жінок України Тетяна Кондратюк, яка очолювала українську делегацію на міжнародному форумі високого рівня.

За словами Тетяни Кондратюк, основні питання, які обговорювали на Генасамблеї, це досягнення рівних прав та можливостей чоловіка та жінки; знищення усіх форм дискримінації; підвищення ролі жінки у владі; соціальний захист жінок та дітей; міжнародна співпраця у питаннях рівності прав та свобод, проблеми навколишнього середовища тощо.

Як зазначила Тетяна Кондратюк у своєму виступі на форумі, Україна має певні досягнення у питаннях ґендерної рівності. Ще з радянських часів українські жінки мали вільний доступ до освіти, як наслідок, сьогодні рівень освіти жінок перевищує рівень освіти чоловіків. Тенденції ці зміцнюватимуться й надалі: за даними статистики, в 2008-2009 навчальному році серед 2 млн 764 тис. студентів вищих навчальних закладів України 54,4% становлять жінки. «Українські жінки завжди активно поєднували трудову діяльність із сімейними обов’язками. Сьогодні Україна одна з перших у світі у цьому питанні і прирівнюється до Скандинавських країн”, - зазначила Тетяна Кондратюк під час виступу перед міжнародною спільнотою.

Заступник Міністра при цьому зауважила, що ратифікувавши Конвенцію ООН про ліквідацію всіх форм насильства щодо жінок, Україна адаптувала законодавство до міжнародних стандартів гендерної політики. Втім проробленої роботи ще недостатньо для того, щоб позбутись насильства у сім’ях чи мати рівне представництво чоловіків і жінок у різних гілках влади. Так, сьогодні в українському парламенті лише 8% жінок-народних депутатів, і ця кількість зменшилася порівняно з попереднім скликанням.

За її словами, наразі потрібно проводити активну пропагандистську та роз’яснювальну роботу в суспільстві щодо необхідності створення гендерного балансу.

«Сьогодні жінки, які піддаються насильству в сім’ї, інколи навіть не усвідомлюють, що вони жертви, а чоловіки ставлять себе вище жінок й не піддають сумніву свої дії. Сьогодні все ще має місце різниця в оплаті праці чоловіка й жінки за одну й ту ж роботу. Сьогодні українські жінки беруть активну участь у матеріальному забезпеченні сім’ї, не звільнивши себе від домашніх обов’язків, і таким чином збільшивши собі навантаження, тоді як чоловіки й далі не готові брати на себе частину домашніх клопотів. Все частіше в Україні люди живуть у цивільному шлюбі, що робить жінок і дітей менш захищеними у випадку розірвання стосунків між подружжям».

У Генасамблеї взяли участь представники 26 країн світу.

Джерело - Мінсім'ямолодьспорт

Переглядів: 1054 | Додав: polocki | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Середа, 01.05.2024, 13:45
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Статистика


Онлайн всього: 12
Гостей: 12
Користувачів: 0