00:10
Спільний проект ЄС-ПРООН підтримує освітні ґендерні центри в трьох національних університетах
Спільний проект ЄС-ПРООН підтримує освітні ґендерні центри в трьох національних університетах

«Програма рівних можливостей та прав жінок в Україні» (спільний проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні) підписала меморандуми про співпрацю з трьома національними університетами, а саме Київським національним економічним університетом імені Вадима Гетьмана, Маріупольським державним гуманітарним університетом та Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника.

У рамках меморандуму про співпрацю у трьох університетах за підтримки Проекту будуть відкриті освітні ґендерні центри.

«Відкриття освітніх центрів в університетах та співробітництво з Проектом надасть можливість подолати існуючі стереотипи у освітніх методиках, спираючись на міжнародний досвід. Кожен студент незалежно від статі має розуміти та мати рівні можливості для реалізації своїх здібностей», - заявив Олег Єресько, Директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України під час нагородження.

Діяльність освітніх центрів відкрита для широкої громадськості та містить експертну, технічну та методичну підтримку програм навчання та підготовки студентів і аспірантів, а також проведення досліджень з питань впровадження ґендерних підходів у різних сферах громадського життя.

Крім того Центри сприяють проведенню аналітичних, соціальних та статистичних досліджень щодо стану ґендерної ситуації в Україні та її регіонах, поширенню інформації з питань ґендеру серед працівників університетів, журналістів, науковців, викладачів та широких верств населення, а також висвітленню своєї роботи у засобах масової інформації.

«Університети біли відібрані за результатами конкурсу на відкриття нових ресурсних освітніх гендерних центрів. У рамках співпраці Проект передасть університетам обладнання та техніку для освітніх центрів, надасть можливість підвищення кваліфікації для працівників цих центрів та інформаційну підтримку», – зазначила Лариса Кобелянська, Координатор Проекту. Зокрема, у рамках співпраці «Програма рівних можливостей та прав жінок в Україні» передасть обладнання для кожного з університетів загальною вартістю 7 000 євро, організує учбові поїздки до країн ЄС, надасть методичні та учбові матеріали.

Університети-переможці були оголошені Йоанною Казана-Вишневецькою, Заступником Постійного Представника ПРООН в Україні, та Сергієм Полюком, Координатором проектів за напрямками охорони здоров’я та соціальною сфери Представництва Європейського Союзу в Україні.

За словами Йоанни Казана-Вишневецької, розширення мережі ґендерних освітніх центрів є дуже важливим. «Діяльність цих центрів сприятиме значному поліпшенню рівня поінформованості громадян щодо ґендерних питань. Вони краще знатимуть свої права та можливості» - зазначила Казана-Вишневецька.

Сергій Полюк відзначив високу готовність університетів України до поширення ідей рівності жінок і чоловіків. «Університети мають активно сприяти поширенню інформації про ґендерну рівність серед молоді» - додав він.

До участі у конкурсі, який проводився протягом 2009 року, подали заявки понад 10 університетів України. Університети-переможці були відібрані відповідно до кваліфікації співробітників університету, досвіду співпраці з іншими університетами і громадськими організаціями, а також концепції та плану діяльності центрів.

Серед журі конкурсу представники Програми розвитку ООН, Міністерства сім’ї, молоді та спорту, Міністерства освіти та науки, Представництва Європейського Союзу в Україні.

Крім того, «Програма рівних можливостей та прав жінок в Україні» ініціювала обговорення рекомендацій щодо впровадження ґендерних підходів в систему освіти за участю експертів, державних службовців, журналістів і представників громадських та міжнародних організацій. Експерти обговорюють новий підручник для вчителів з подолання стереотипів. Підручник має на меті подолання традиційного підходу в освіті, що закріплює зв’язок між біологічною статтю та досягненнями особистості в соціальному житті. Підручник буде видано у 2010 році для вчителів всіх середніх шкіл України.

Про Проект: «Програма рівних можливостей та прав жінок в Україні» є спільним проектом Європейського Союзу, Шведського агентства з питань міжнародної співпраці та розвитку (Sida) та Програми розвитку ООН. Національним партнером з реалізації проекту є Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту.

Загальною метою проекту є підтримка державних інституцій та громадянського суспільства у забезпеченні ґендерної рівності в Україні. Проект триває з 2008 до 2011 року.

За додатковою інформацією та отриманням коментарів, будь-ласка, звертайтеся до Михайла Корюкалова, спеціаліста "Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні", тел. (044) 569 40 75, e-mail: mikhail.koryukalov@undp.org.

 
Переглядів: 1203 | Додав: Flv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Неділя, 05.05.2024, 21:01
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Статистика


Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0