13:23
Що більше нас буде – то важче нас буде ігнорувати

Шановні однодумці!

 
Незабаром 8 березня. Слушний час, щоб нагадати посадовцям та керівникам різних рівнів про справжній сенс цього свята – дня солідарності жінок у боротьбі за рівні права, щоб запобігти появі отих принизливих солодко-поблажливих привітань зі «святом вічної жіночності, весни і любові», якими нас щороку намагаються потішити владоможці, часто не маючи жодного уявлення ані про форми, ані про масштаби дискримінації жінок в Україні.

 

Пропонуємо вам зразок листа-звернення до посадовців (сільських голів, голів райдержадміністрацій, мерів міст, губернаторів, ректорів ВНЗ, директорів підприємств, керівників міністерств, президента, прем’єра та лідерів політичних партій і їх локальних осередків), у якому коротко викладено історію, основні факти та пояснено сенс відзначення 8 Березня. Наша ідея полягає в тому, щоб наші однодумці (серед яких, сподіваюся, й Ви) скористалися цим шаблоном та підготували такі листи тим керівникам, чию позицію ви вважатимете за потрібне змінити.

 

Ви можете підписати це звернення, залишивши свій підпис у коментарях на http://gender.at.ua

 

Якщо ви знаєте факти, які додатково ілюструють дискримінацію жінок в Україні, ви також можете додати цю інформацію у коментарях.

 

Увага! Важливо, щоб лист був на ім’я конкретної особи-посадовця (а не на установу чи підрозділ) – тоді шанси, що лист буде прочитано адресатом зростають, а це накладе на нього/неї певну відповідальність за подальше хибне публічного пропагування 8 березня.

 

Увага! Надсилаючи листа конкретному керівникові, підготуйте для нього/неї шкіц короткого привітання за прикладом, який є в цьому листі (про Банк) – якщо це ректор вузу – підготуйте лист про науково-викладацький склад, якщо міністр – про відповідну галузь, якщо спікер парламенту – то про депутатів; якщо ви при цьому диспонуєте відповідними надійними даними та фактами – неодмінно їх вкажіть! Якщо вважаєте за потрібне, коротко поясність в тексті привітання, що таке ґендерна рівність чи дискримінація.

 

Зверніть увагу, що високопосадовці часто просто озвучують чи підписують те, що їм готують їхні референти чи прес-служби, тому такі листи можна надсилати також до цих структур.

 

Любі подруги й друзі!

Якщо ми не хочемо, щоб обрані нами посадовці та керівники різних рівнів у своїх публічних промовах та зверненнях принижували нашу людську гідність, репродукуючи консервативні ґендерні стереотипи та легітимізуючи есенціалістське бачення суспільної ролі Жінки, ми маємо боротися з цим всіма можливими способами і постійно. Ми віримо, що вода камінь точить, і що кількість з часом неодмінно перейде у якість. Маленький, але реальний крок кращий за великі і благі, але віртуальні наміри. Зробімо цей крок, кожна. Що більше нас буде – то важче нас буде ігнорувати.

 

Шануймося, бо ми того варті!

 

Оксана Кісь і однодумці
 
Приєднуйтесь до акції, передавайте інформацію колегам, розміщуйте на власних інформаційних ресурсах


 

Шановний Пане.... / Шановна Пані...... (посада та ім’я керівника, якому/якій адресовано лист)!

 

Наближається свято 8 березня - Міжнародний День Прав Жінок. Зважаючи на цілком хибне сприйняття сутності цього свята в Україні, ми, активні й свідомі  громадян(к)и, вважаємо своїм громадянським обов’язком поінформувати Вас про історію цього свята та справжній сенс його відзначення свідомою громадськістю світу.

 

Історичні витоки цього дня пов’язують, насамперед, із масовими березневими страйками жінок-робітниць легкої промисловості проти важких умов праці і низької платні, що регулярно відбувалися в різних містах Північної Америки, починаючи з 1857 р. Згодом, за пропозицією Клари Цеткін, учасниці Другої Міжнародної Конференції жінок-соціалісток (Копенгаген, серпень 1910 р.) вирішили щороку у березні відзначати Міжнародний Жіночий День – день солідарності жінок у боротьбі за повні політичні, економічні і соціальні права. Протягом ХХ ст. уряди більшості країн світу визнали існування різних форм дискримінації щодо жінок та зобов’язалися вживати спеціальних заходів щодо їх усунення. Відтак, у 1977 р. Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію № 32/142, згідно якої кожній з країн-учасниць рекомендувала «у відповідності до їх істричних та національних традицій та звичаїв, проголосити один день Днем Жіночих Прав.

 

Дозвольте Вам також нагадати, що свого часу Україна схвалила низку міжнародних документів щодо забезпечення ґендерної рівності та подолання дискримінації за ознакою статі. Це, зокрема: «Загальна декларація прав людини» (прийнята Генасамблеєю ООН, грудень 1948), «Конвенція про політичні права жінок» прийнята Генасамблеєю ООН (грудень 1952), «Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок» прийнята Генасамблеєю ООН (грудень 1979), Пекінська Декларація та Платформа Дій, прийняті IV Всесвітньою конференцією жінок у Пекіні (1995).

 

На виконання цих міжнародних зобов’язань у незалежній Україні було ухвалено декілька законодавчих актів, серед яких найважливішими є: Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» (№2866-IV, набув чинності з 1.01.2006), Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Державної програми з утвердження ґендерної рівності в українському суспільстві на період до 2010 року» (№ 1834 від 27.12.2006); Указ Президента України «Про вдосконалення роботи центральних і місцевих органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків»  (№1135/2005 від 26.07.2005), Указ Президента України «Про підвищення соціального статусу жінок в Україні» (№283/2001 від 25.04.2001).

Попри вжиті заходи, дискримінація жінок в Україні зберігається:

 

G представництво жінок у виборних та виконавчих органах влади надзвичайно низьке: серед депутатів Верховної Ради жінки становлять  8,5%, а в обласних радах жінок близько 11%;

G середня заробітна плата жінок в жодній галузі не перевищує середньої заробітної плати чоловіків; загалом по Україні платня жінок на 25% нижча за платню чоловіків;

G рівень зайнятості жінок в середньому на 10% нижчий за рівень зайнятості чоловіків (53% та 63% відповідно);

G 20% жінок України регулярно потерпають від фізичного насильства у сім'ї.
 

Особливо розповсюдженими є приховані форми дискримінації: жінки зазнають стримування у професійній кар’єрі; їх найчастіше не допускають до керівних посад; при працевлаштуванні жінка стикається з вимогою роботодавця відмовитися від материнства; жінки часто зазнають сексуальних домагань керівників; жінки мають менше за чоловіків вільного часу через нерівномірний розподіл побуто-господарських та батьківських обов'язків; жіноче тіло активно експлуатується в шоу-бізнесі та рекламі; суспільство висуває суворіші вимоги та застосовує жорсткіші санкції щодо моралі й поведінки жінок, тощо.

Щороку свідомі жінки світу відзначають Міжнародний Жіночий День, прагнучи привернути увагу урядів і громадськості до фактів ґендерної дискримінації та на знак пам’яті про нелегкий шлях, який пройшло жіноцтво у відстоюванні своїх прав. Це час, коли жінки аналізують свої здобутки у боротьбі за рівноправність, та шукають нових дієвих форм об’єднання і мобілізації зусиль задля досягнення якісних змін у суспільному статусі жіноцтва. У демократичному суспільстві свідомі громадяни, поділяючи стурбованість щодо існуючої ґендерної нерівності, підтримують активних жінок у їх прагненні досягти партнерського рівноправного ставлення до людей незалежно від їх статевої приналежності.
 
З огляду на все викладене, ми наполегливо просимо Вас під час відзначення свята 8 Березня - Міжнародного Дня солідарності жінок у боротьбі за повні політичні, економічні та соціальні права дотримуватися коректності у його трактуванні, не спотворювати справжнього змісту цього свята та не вводити в оману громадян України (працівників підприємства, членів партії, студентів та викладачів ВНЗ, мешканців міста чи села чи області тощо). Щиро сподіваємось, що у привітальних зверненнях Ви уникатимете стереотипного представлення місії Жінки в українському суспільстві, наголошуючи натомість на тих важливих культурних, економічних, політичних, освітніх внесках, що їх роблять жінки задля подальшого поступу України.
 

Закликаємо Вас відмовитися від звертання «жіночки» та епітетів на кшталт любі, кохані, чарівні, милі, прекрасні, турботливі, вродливі, дбайливі, ласкаві, ніжні і т.п., які недоречні у контексті дискусії про права жінок та ґендерну рівність у суспільстві. З тієї ж причини наполегливо просимо Вас не акцентувати надмірної уваги на сімейних ролях жінок (матері, бабусі, сестри, дочки, коханої) та на зовнішності (краса, врода), тілесності (усмішка, очі, статура) чи почуттях жінок (любов, турбота, чуйність тощо).

У Ваших привітаннях у цей день пропонуємо Вам звертатися до жінок відповідно до Вашої посади та сфери діяльності «Шановні/дорогі... - громадянки України» (чи мешканки області, міста, району, села – львів’янки, жіноцтво Львівщини, мешканки села Петрівка і т.п.); працівниці установи; членкині партії; представниці професії - вчительки, медпрацівниці, викладачки, жінки-офіцери міліції тощо). Будь-ласка, зазначте, якою є частка жінок у цій сфері/установі, яким є їхній внесок у її розвиток. Наведіть 1-2 конкретних приклади досягнень жінок у тій чи іншій сфері. Згадайте добрим словом тих, хто відзначився доброю працею, активною громадянською позицією, творчим підходом тощо. Засвідчіть своє знання проблем дискримінації за ознакою статі у відповідній сфері та задекларуйте свою цілковиту та однозначну підтримку ідеї ґендерної рівності та готовність впроваджувати її на практиці. При потребі, ми готові надати Вам відповідні дані, що ілюструють становище та здобутки жінок у відповідній сфері.
 
Наприклад, Ваше привітання могло б звучати так: «Шановні працівниці Банку! Щиро вітаємо вас із Міжнародним Днем Прав Жінок! Керівництво та усі працівники Банку високо цінують вашу професійність, компетентність та відданість у праці. Жінки ставлять 74 % працівників Банку, виконуючи складні, важливі й відповідальні обов’язки. Зусиллями працівниць Банку цього року було залучено чимало нових клієнтів, зросли прибутки, створено нові філії і т.п. Зокрема, п. Іванів, провідний економіст, очолила департамент зовнішніх зв’язків та налагодила партнерські стосунки із закордонними партнерами. Завдяки креативній пропозиції п. Петрів щодо реклами наших послуг було розширено клієнтську базу та залучено додаткові інвестиції. Шановні жінки! Працівники та керівники нашого Банку усвідомлюють важливість того внеску, який роблять жінки у розвиток нашого бізнесу. Ми готові і надалі всіляко підтримувати та заохочувати жінок до фахової та плідної праці, та будемо сприяти дотриманню партнерського, рівноправного і справедливого ставлення до працівників банку незалежно від статі.»
 

Впевнені, що у цей день та в майбутньому Ви  всіляко сприятимете формуванню гендерної свідомості і чуйності через повсякчасне визнання та заохочення суспільних здобутків жінок, а також через викриття та усунення фактів ґендерної дискримінації на всіх рівнях. Саме такої підтримки очікуємо від Вас як (назва посади) ми, свідомі й активні громадянки України.


 

Додаток

Найважливіші дати та факти

 

Травень 1910- під час чергового Конгресу Соціалістичної партії США, Національний Комітет Жінок запропонував оголосити останню неділю лютого (за старим стилем) Днем активних дій за права жінок.

 

Серпень 1910- у Копенгагені (Данія) понад 100 учасниць Другої Міжнародної Конференції Жінок-Соціалісток з 17 країн одностайно ухвалили рішення: щороку у березні відзначати Міжнародний Жіночий День – день солідарності жінок у боротьбі за рівноправність. Пропозицію про це висунула Клара Цеткін (1857-1933) – видатна німецька діячка та теоретик жіночого і робітничого руху, редакторка газети DieGleichheit("Рівність”).

 

Березень 1911- понад 1 мільйон жінок у Німеччині, Австрії, Швейцарії, Данії вийшли на мітинги та демонстрації, протестуючи проти дискримінації та вимагаючи рівних із чоловіками прав на працю, на участь у виборах, на освіту і здобуття фаху. У 1912-1915 рр. до них приєднались також жінки Нідерландів, Франції, Швеції та Росії; серед вимог з’явились гасла про припинення війни.

 

8 Березня 1917(23 лютого за старим стилем) - російські жінки вийшли на вулиці Санкт-Петербурга, щоб (висловити)заявити свій рішучий протест проти нестерпних умов життя, війни та голоду. Цей масовий жіночий страйк вважається вирішальною подією Лютневої революції в Росії, наслідком якої була зміна державного устрою – від монархії до республіки. Саме тому дата 8 Березня згодом була закріплена для відзначення Міжнародного Жіночого Дня. Він набув статусу державного свята в СРСР (з 1965 – вихідний день) та інших соціалістичних країнах.

 

1930-1960- день солідарності жінок спорадично відзначають у Західній Європі та Північній Америці; відновлення масових акцій у цей день наприкінці 1960 - на початку 1970 рр. пов’язане із Другою хвилею фемінізму та новим піднесенням жіночого руху у світі.

 

1975- Генеральна Асамблея ООН проголосила 1975 Роком Жінок, привертаючи в такий спосіб увагу урядів до питання дискримінації жіночих прав у багатьох країнах світу.

 

1977 - Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію № 32/142, згідно якої кожній з країн-учасниць пропонувалось відзначати Міжнародний День Прав Жінок.

 

1979- Генеральна Асамблея ООН схвалила Конвенцію про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, яку ратифікували 150 країн.

 

1981- Конгрес США проголосив початок березня Національним Тижнем Жіночої Історії, а від

 

1987року березень став для американців Місяцем Жіночої Історії.

 

Попри те, що в останні десятиліття людство досягло значного поступу у боротьбі з сексизмом (тобто, дискримінацією за ознакою статі) та зробило вагомі кроки на шляху до досягнення рівних прав і можливостей чоловіків та жінок, масштаби ґендерної нерівності у світі вражають:

 

G Жінки становлять абсолютну більшість з 1,3 мільярда найбідніших людей світу;

G Жінки становлять 75% з 960 мільйонів неписьменних людей у світі;

G Жінки в середньому отримують на 30-40% нижчу платню, аніж чоловіки;

G Жінки становлять абсолютну більшість жертв домашнього насильства;

G Жінки виконують 2/3 роботи в світі і отримують за це лише 5% світових прибутків;

G Жінки володіють лише 1% власності у світі.

 

Серед найбільш очевидних форм дискримінації жінок ООН називає такі факти:

 

% Щогодини у Росії одна жінка гине внаслідок сімейного насильства;

 

% Щороку в Індії спалюють близько 25 тис. наречених через їх недостатній посаг; родичі молодого роблять це під виглядом самогубства чи нещасного випадку, щоб дати йому змогу одружитись удруге;

 

% У деяких арабських країнах (як-от: Йордан, Пакистан, Ліван , Сирія та Ірак) існує практика вбивства родичами зґвалтованої жінки задля збереження честі родини;

 

% У 28 африканських країнах від 85 до 115 мільйонів жінок зазнали ритуального калічення статевих органів, незважаючи на існування законодавчої заборони;

 

% Зґвалтування все ще залишається однією з форм ведення війни, що використовувалась під час військових сутичок у Мексиці, Руанді, Кувейті, Гаїті, Колумбії, Югославії та інших місцях;

 

% Масова практика переривання вагітності при встановленні жіночої статі зародка на противагу до збереження життя плоду чоловічої статі, що існує у країнах Азії, насамперед у Китаї.


 

Категорія: Акції та звернення | Переглядів: 3534 | Додав: Flv | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 3
avatar
1
Напередодні минулого 8 березня наша організація (Західноукраїнський центр "Жіночі перспективи") підтримала ініціативу пані Оксани Кісь та спільно ще з 4 львівськими жіночими громадськими організаціями ми надіслали більше 100 подібних звернень до представників органів місцевої влади. Це були начальники управлінь та департаментів Львівської ОДА та міської ради, голови районних та сільських рад області, голови адміністрацій і т.п. До звернень ми долучали буклети про подолання насильства, про ситуацію з гендерною дискримінацією в області і т.п. Маю констатувати, що ми навіть отримали відповіді від деяких посадовців та згодом провели заходи за сприяння цих посадовців. Тому вважаю подібні звернення ефективними та закликаю долучатися до його розповсюдження у різних областях України.
avatar
2
Здорово! Ми самі пишемо історію smile Історію жіночого та гендерного руху smile Приєднуйтесь!
avatar
3
Доброго дня!
МЖПЦ "Ла Страда - Україна " підтримує звернення!
avatar
Субота, 20.04.2024, 05:35
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Статистика


Онлайн всього: 7
Гостей: 7
Користувачів: 0