http://www.polepravdy.te.ua/?page=news&newsid=498&sub=
15:23
УКРАЇНА ПООБІЦЯЛА ООН ПОКРАЩИТИ СТАНОВИЩЕ ЖІНОК
Напередодні 8 березня жінкам даруватимуть квіти і бажатимуть їм щасливого життя. А чи є у них це щастя? Як оцінюють становище жінок в Україні експерти Організації Об’єднаних Націй? Чи дослухається до зауважень українська влада? Відповіді на ці запитання спробують надати громадські організації, 5 березня в 13.00 в приміщенні Укрінформу (вул. Б.Хмельницького, 8/16 (ст. м. "Театральна").


Регулярні звіти України про виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації жінок завжди викликали зауваження, при чому суттєві. Останній звіт, який днями розглядали в ООН - не виняток.


Одразу звернемо вашу увагу на те, що у документі є багато позитивних оцінок України. Але якщо вчитатися уважно – легко зрозуміти, увесь позитив зводиться до однієї думки: «так, у вас хороші закони, які захищають права жінок, але вони не виконуються».


Всього у документі 19 зауважень. Частина - ще з попереднього звіту у 2002 році. Звернемо вашу увагу лише на найцікавіші.


ООН шкодує, що в Україні досі живуть стереотипи про традиційні ролі жінок та чоловіків в усіх сферах життя (освіта, сімейні стосунки, політика, сфера зайнятості, кар’єра та ін.).


ООН звертає увагу, що не зважаючи на красиві закони зовсім незрозуміло кому, куди і як українські жінки повинні скаржитися на порушення їх прав; незрозуміло, як карають порушників; більше того, навіть посадовці, які відповідають за дотримання прав жінок, судді і правоохоронці НЕ ЗНАЮТЬ про зміст конвенції, тому банально не розуміють, коли порушуються права, а коли ні.


ООН також звертає увагу, що не зважаючи на прийнятий Закон про рівні права і можливості В НЬОМУ НЕМАЄ ЧІТКОГО ПОНЯТТЯ ДИСКРИМІНАЦІЇ і закликає Україну пояснити у законі, що це таке! Крім того, в ООН говорять, що необхідно визначити чіткі механізми скарг та покарань за порушення прав.


Незважаючи на красиві звіти, Україна не надає ФАКТИЧНИХ ЦИФР скільки СКАРГ НА ПОРУШЕННЯ ПРАВ зафіксовано за звітний період, і скільки винних ПОКАРАНО ЗА ДИСКРИМІНАЦІЮ.


НЕМАЄ ІНФОРМАЦІЇ і про життя вразливих жінок – рома, жінок гомо- та бісексуальної орієнтації, жінок трансгендерної ідентичності тощо. Відсутність законодавства стосовно ліквідації дискримінації по відношенню до вразливих груп жінок, спонукає порушення прав та відсутність рівного доступу до різноманітних послуг.


ООН вітає створення притулків для жінок. Але вказує на те, що доступ до них є надзвичайно обмеженим. Як наслідок, українки фактично залишаються беззахисними перед домашнім насильством.


ООН також звертає увагу, що Україна не бореться с ПРИЧИНАМИ торгівлі людьми та не виділяє коштів для допомоги потерпілим від цього явища.


ООН стурбоване низьким представництвом жінок в органах влади. І рекомендує прискорити прийняття законів, які би стимулювали рівний доступ жінок і чоловіків до прийняття рішень. Цю рекомендацію було порушено одразу після того, як документ був ухвалений – українські парламентарі не підтримали законопроект №1232, який в разі його прийняття мав би забезпечити представництво і жінок і чоловіків в кожній п’ятірці виборчих списків.


Чи будуть виконуватись інші рекомендації, покаже наступна п’ятирічка.


Організатори заходу: НУО «За рівні права», Всеукраїнська громадська організація «Жіночий консорціум України».


До участі запрошено: Міністерство сім’ї, молоді і спорту, міжнародні організації, НДО України, науковці.

Переглядів: 1308 | Додав: Flv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Субота, 27.04.2024, 17:26
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Статистика


Онлайн всього: 10
Гостей: 10
Користувачів: 0