17:57
НУО повідомили про рекомендації ООН Україні для покращення становища жінок

Напередодні 8 березня в приміщенні Укрінформу відбулась прес-конференція громадських організацій, які брали участь у звітуванні України в ООН з приводу впровадження Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації жінок. Серед іншого, громадські активістки підняли питання щодо того, як оцінюють становище жінок в Україні експерти Організації Об’єднаних Націй; та чи дослухається до цих зауважень українська влада.

Регулярні звіти України про виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації жінок завжди викликали зауваження, при чому суттєві. Останній звіт, який днями розглядали в ООН - не виняток.

«Українська влада не виконала ряд зауважень, сформульованих ще у 2002 році, зокрема це стосується стереотипів, які нав’язуються суспільству щодо ролі жінки, обізнаності спеціалістів та суспільства загалом щодо Конвенції, недостатнього представництва жінок у вищих ешелонах влади, становища жінок на ринку праці, реалізації права на охорону здоров’я», зазначила Марія Алєксєєнко, представниця Жіночого консорціуму України.

В часі прес конференції було зазначено, що у документі ООН є багато позитивних оцінок України. Зокрема Організація Об’єднаних Націй вітає прийняття низки законів, що мають на меті покращити захист жінок. Разом з тим, за словами Лариси Магдюк, експерта з гендерної політики, «в зауваженнях йдеться, що не зважаючи на красиві закони, зовсім незрозуміло кому, куди і як українські жінки повинні скаржитися на порушення їх прав; незрозуміло, як карають порушників; більше того, навіть посадовці, які відповідають за дотримання прав жінок, судді і правоохоронці не знають про зміст конвенції, тому не розуміють, коли порушуються права, а коли ні».

Найменше уваги українська влада приділила життю вразливих жінок – біженців та пошукувачів притулку, рома, жінок гомо- та бісексуальної орієнтації, жінок трансгендерної ідентичності тощо. «Відсутність законодавства стосовно ліквідації дискримінації по відношенню до вразливих груп жінок, спонукає порушення прав та відсутність рівного доступу до різноманітних послуг», сказала Кристина Посунькіна, представниця громадської організації «За рівні права».

За новою процедурою, було визначено два пріоритетних питання, основну увагу яким влада має приділити вже протягом наступних двох років. Йдеться про боротьбу України з ПРИЧИНАМИ торгівлі людьми та виділення коштів для допомоги потерпілим від цього явища, а також про збільшення представництва жінок в органах влади шляхом прийняття законів, які б стимулювали рівний доступ жінок і чоловіків до прийняття рішень.

«Останню рекомендацію вже було порушено, коли українські парламентарі не підтримали законопроект №1232, який в разі його прийняття мав би забезпечити представництво і жінок і чоловіків в кожній п’ятірці виборчих списків», сказала Наталія Точиленкова, представниця Жіночого консорціуму України. І додала, «Громадські організації відслідковуватимуть виконання рекомендацій ООН. Наступний раз Україна звітуватиметься в 2014 році.»

Див. рекомендації ООН.

Джерело - "Громадський простір"

Переглядів: 1163 | Додав: polocki | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Субота, 27.04.2024, 16:01
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Статистика


Онлайн всього: 7
Гостей: 7
Користувачів: 0