23:52
Про гендерну рівність в Європейському суді з прав людини

 
Відкрите звернення до Парламентської Асамблеї Ради Європи Про гендерну рівність в Європейському суді з прав людини
 
Парламентська Асамблея Ради Європи

Про гендерну рівність в Європейському суді з прав людини

Шановні депутати Парламентської Асамблеї Ради Європи - члени Комітету Рівних Можливостей для Чоловіків та Жінок,

Українська громадськість надзвичайно стурбована надмірною політизацією життя суспільства. Особливо нас хвилює безперервна політизація судової гілки влади. Ця тенденція суттєво підриває довіру до судових рішень, віру в незалежність і справедливість суду.

Цю стурбованість, як ми бачимо, поділяють і депутати Парламентської Асамблеї.

У той же час ми хочемо привернути Вашу увагу до іншого важливого аспекту - забезпечення рівних прав жінок і чоловіків. Повна відсутність жінок в нинішньому складі українського уряду є неприпустимим фактом гендерної дискримінації і недвозначно свідчить про недооцінку кадрового потенціалу жінок-фахівців високого рівня і обмеження їх прав у процесі прийняття політичних рішень загальнодержавного значення.

Нас хвилює факт зменшення числа жінок - народних депутатів - і жінок - голів комітетів Верховної Ради. Немає також жодної жінки, яка керувала б обласною державною адміністрацією. Перспективи гендерних змін у цій області мізерні.

Подібна практика неможлива в демократичній державі, що заявила про свою прихильність принципу гендерної рівності, приєднавшись до міжнародних договорів щодо усунення дискримінації жінок на всіх рівнях.

Найближчим часом ви будете обирати суддю від України до Європейського суду з прав людини. Хочемо зазначити, що при проведенні українського конкурсу з відбору кандидатів було подано 14 заяв, 5 з них були від жінок. Як підсумок національного конкурсу, в трійку переможців увійшла юрист Ганна Юдківська. Блискуче підтвердивши свої знання законодавчої основи та практики Європейського Суду, вона набрала 9 балів з 10. Це свідчить про високий ступінь відповідності кандидата вимогам конкурсу, який проводився відповідно до Конвенції та Рекомендаціями ПАРЄ.

Ганна Юдківська є відомим в Україні адвокатом з великим досвідом практичної діяльності у сфері захисту прав людини. Кілька років вона працювала юристом Європейського суду з прав людини. Досвід роботи в цьому органі набуває винятково важливе значення та великий практичний сенс для збереження наступності та подолання зайвої ротації кадрів.

Крім того, ми переконані, що гендерна рівність є безсумнівною демократичною цінністю і для Парламентської Асамблеї, яка не може не враховувати відсутність гендерного балансу в сьогоднішньому складі Суду. Для гендерних організацій і активістів усього світу надзвичайно важливими були слова Генерального секретаря Ради Європи Террі Девіса, які він сказав на 6-й Європейській конференції (на рівні міністрів) з питань рівноправності жінок і чоловіків (Стокгольм, 8-9 червня 2006 р.): «Дуже важливим завданням є відібрати найкращу кандидатуру на вакантну посаду будь-якого рівня. Я завжди перевіряю надані документи з тією метою, щоб, за умови, коли обидва кандидати мають рівні можливості, була призначена саме жінка ».

Ми сподіваємося, що під час голосування на заміщення вакансії в Європейському Суді ви врахуєте як Рекомендації ПАРЄ, так і нашу думку - голос громадськості України і наших колег по регіону.

З щирою повагою:

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Адаптаційний чоловічий центр (Тернопіль)

Міжнародна коаліція гендерних журналістів «Кавказ»

Харківська правозахисна група

Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда-Україна»

"Центр правових та політичних досліцджень "ДУМА", Харків

ВМГО "Молодіжний правозахисний центр"



 Підписи:
19.04.2010   Жіночий консорціум України:


19.04.2010   громадська організація "Інсайт":
Підписуємося!

19.04.2010   Інформційний і правозахисний Центр для геїв та лесбійок "Наш світ":
підтримуємо

19.04.2010   Херсонська обласна громадська організація "ПРАВО на ЖИТТЯ":
Kherson non-gavernmental regional organization "THE RIGHT to LIFE"

19.04.2010   Центр громадської адвокатури:


 
19.04.2010   Українець Ігор, Фундація місцевих ініціатив, м.Тернопіль:
Повністю підтримую!

19.04.2010   Хмельницька обласна громадська органіізація Подільський центр "Гендерна рада":


19.04.2010   Лайма Гейдар, ГО ІОЦ "Жіноча Мережа" (Київ):
Підтримую!

19.04.2010 Музей історії жіноцтва, історії жіночого та гендерного руху
ПІДТРИМУЄМО!



 

http://helsinki.org.ua/index.php?id=1271667775

Категорія: Акції та звернення | Переглядів: 1814 | Додав: Flv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 3
avatar
1
Вже вкотре дивуюся, що поважні організації так стурбовані "забезпеченням рівних прав жінок і чоловіків. Повна відсутність жінок в нинішньому складі українського уряду є неприпустимим фактом гендерної дискримінації і недвозначно свідчить про недооцінку кадрового потенціалу жінок-фахівців високого рівня і обмеження їх прав у процесі прийняття політичних рішень загальнодержавного значення.

Нас хвилює факт зменшення числа жінок - народних депутатів - і жінок - голів комітетів Верховної Ради. Немає також жодної жінки, яка керувала б обласною державною адміністрацією. Перспективи гендерних змін у цій області мізерні.

Подібна практика неможлива в демократичній державі, що заявила про свою прихильність принципу гендерної рівності, приєднавшись до міжнародних договорів щодо усунення дискримінації жінок на всіх рівнях."
І, водночас, ніхто не бачить або не хоче бачити проблему неможливості вирішення гендерних питань в Україні: якщо у тій чи іншій країні нема жінок, то нема і гендерних проблем. Юридично відсутність жінок в Україні затверджена Законом України від 6 березня 2003 року № 602-ІV. Тому інформація, на яку просять зглянутися європейську спільноту українські правозахисні організацію, є абсурдною. Адже у керіник держави, стовідсотково склад уряду, Верховної Ради, губернаторів - "браття". А "сестер" за цим законом в Україні нема.
Тож доки діє цей антиконституційний закон, нема причин скиглити про недодержання гендерної рівності в Україні.
Що ж ви не забрали з сайта Української Гельсингської спілки це повідомлення? Не в жилу?

avatar
2
2 Михайло Да все вжилу, только не надо так "растекаться по древу" в подписях. О проблемме Гос. Гимна здесь всем известно. Лучше больше информации о себе.
avatar
3
smartу:
Читайте shchegyvyj у живому журналі, там більше і про мене, і про питання гімну.
avatar
П`ятниця, 26.04.2024, 13:04
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Статистика


Онлайн всього: 7
Гостей: 7
Користувачів: 0