15:32
Створення Структури «ООН-Жінки»

Шановні колеги!

З гордістю поспішаю повідомити  про те, що 2 липня 2010 р. Генеральна Асамблея ООН одностайно проголосувала за створення  нової структури для прискорення прогресу у вирішенні проблем жінок й дівчаток у всьому світі.

Створення Структури ООН з питань ґендерної рівності та розширення можливостей жінок, яка називатиметься «ООН-Жінки», є результатом багаторічних переговорів між державами-членами ООН  й активістами  жіночого руху в усьому світі. Створення цієї структури є частиною реформування системи ООН.

Ця структура об'єднає ресурси і мандати чотирьох окремих структур системи ООН, що працюють виключно в області ґендерної рівності та розширення можливостей жінок:

- Відділ з поліпшення становища жінок (створений у 1946 р.

- Канцелярію Спеціального радника з ґендерних питань та покращання становища жінок   (створену у 1997 р.)
- Фонд Організації Об'єднаних Націй для розвитку в інтересах жінок ЮНІФЕМ  (створений в 1976 р.)
- Міжнародний навчальний та науково-дослідний інститут з покращення положення  жінок ООН (створений в 1976 р.)

За багато десятиліть ООН досягла значного прогресу в просуванні ґендерної рівності, в тому числі, шляхом прийняття таких угод, як Пекінська декларація, Платформа дій та  Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. Ґендерна рівність – це не лише основне право людини, досягнення ґендерної рівності має величезні соціо-економічні наслідки. Розширення можливостей жінок необхідно для  потужного розвитку економіки, підвищення її продуктивності.


Проте, до цього часу ґендерна нерівність залишається глибоко вкоріненою майже  в кожній країні. Жінки в усьому світі страждають від насильства і дискримінації, і вони  практично не беруть  участі у процесах прийняття державних рішень. Світовим позором продовжує залишатися високий рівень материнської смертності. Упродовж багатьох років ООН стикалася з проблемами у просуванні ґендерної рівності в усьому світі, включаючи недостатнє фінансування та відсутність єдиного визнаного інституційного механізму для управління діяльністю ООН з досягнення ґендерної рівності.

Для вирішення цих проблем Генеральна Асамблея створила структуру «ООН-Жінки», що почне працювати з 1 січня 2011 р. Вона буде динамічним і сильним захисником прав жінок і дівчаток, надаючи їм можливість бути почутими на світовому, регіональному та місцевому рівнях. Вона посилить, а не замінить, діяльність інших партнерів у системі ООН (таких як ЮНІСЕФ та ПРООН), які будуть продовжувати працювати над досягненням ґендерної рівності та розширенням можливостей жінок у сферах їх діяльності.

Структура поєднуватиме дві ключові ролі: здійснення підтримки міжурядових органів, таких, як Комісія зі становища жінок, у формуванні політик, світових стандартів і норм, та надання підтримки державам-членам у виконанні цих стандартів, включаючи надання необхідної технічної та фінансової допомоги при надходженні від них відповідних прохань і, водночас, зміцнення ефективного партнерства з громадськими організаціями.  Структура «ООН-Жінки» також допоможе системі ООН бути підзвітною за свою діяльність з досягнення ґендерної рівності, включаючи проведення регулярних моніторингів прогресу в діяльності системи.
 Генеральний Секретар ООН Пан Гі Мун призначи
ть заступника Генерального Секретаря, який очолить керівництво новою структурою, і він запрошує держави-членів і партнерів з організацій громадянського суспільства вносити свої кандидатури. Заступник Генерального секретаря/ керівник структури буде звітувати перед Генеральним секретарем і буде повноправним членом Координаційної ради керівників системи Організації Об'єднаних Націй.

Фінансування діяльності структури «ООН-Жінки» здійснюватиметься за рахунок добровільних внесків, а нормативні міжурядові процеси фінансуватимуться з регулярного бюджету ООН. Держави-члени прийняли рішення, що мінімальне інвестування в структуру «ООН-Жінки» повинно бути не менше, ніж 500 мільйонів доларів США, що вдвічі перевищує поточний бюджет усіх чотирьох існуючих нині організацій разом узятих.

Резолюція Генеральної Асамблеї ООН про створення структури «ООН-Жінки» також торкається й інших важливих питань що стосуються злагодженості в системі ООН, враховуючи новий підхід  до фінансування оперативної діяльності ООН, модернізуючи структуру органів ООН і покращуючи методи оцінки проведення реформування.  


У додатку  – документи про створення нової структури.


Сподіваюсь, що ця подія сприятиме зміцненню взаємовигідного співробітництва і додасть новий імпульс спільним діям у просуванні ґендерної рівності та розширенні прав та можливостей жінок в регіоні.


З повагою,

Даміра Сартбаева
Регіональний директор
ЮНІФЕМ СНД (частина «ООН-Жінки»)


 
Переглядів: 1843 | Додав: tais | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
П`ятниця, 03.05.2024, 04:48
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0