18:42
Ґендерні підходи стануть частиною Стратегії розвитку державної кадрової політики України

Ґендерні підходи стануть частиною Стратегії розвитку державної кадрової політики України

В Головному управлінні державної служби відбулось обговорення проекту Стратегії державної кадрової політики, яка розрахована на період до 2020 року. Передбачається, що Стратегія дасть відповіді на сучасні виклики у сфері розвитку та використання людського потенціалу. Вперше подібний документ містить окремий розділ, що стосується ґендерної політики і учасники наради неодноразово наголошували на необхідності врахування ґендерних підходів в сучасному управлінні кадрами.

Тимофій Мотренко, керівник Головдержслужби, повідомив, що проект Стратегії розвитку державної кадрової політики отримав підтримку керівництва держави і Президент України дав доручення провести громадське обговорення проекту Стратегії, з тим, щоб до кінця жовтня прийняти остаточний документ, з врахуванням зауважень фахівців, науковців та громадськості.

Тимофій Мотренко зазначив, що текст проекту розроблявся робочою групою з 25 фахівців, водночас зрозуміло, що документ наразі є базовим і потребує доопрацювання за участі якомога ширшого кола експертів. Саме для цього на щорічну серпневу нараду зібрались понад 150 представників територіальних підрозділів Головдержслужби, науковці, члени ради керівників кадрових служб центральних органів виконавчої влади та представники громадськості.

Керівник Головдержслужби представив проект Стратегії  та окремо зупинився на кожному з розділів.

Зокрема, Тимофій Мотренко розповів, що невипадково 7-й розділ проекту Стратегії стосується ґендерної політики, адже ці підходи давно виправдали себе в європейських країнах. На думку Тимофія Мотренка, Україна не може залишатись осторонь світових тенденцій, оскільки забезпечення рівних прав чоловіків та жінок у сфері кадрової політики держави гармонізує цю сферу та створює нові можливості для самореалізації представників обох статей.

Олена Демченко, начальник Управління державної служби Головдержслужби України в Сумській області, у своєму виступі також наголосила на необхідності врахування ґендерних підходів в сучасному управлінні кадрами. Окрім цього, Олена Демченко не виключила необхідність застосування позитивних заходів, таких як, наприклад, квотування для забезпечення рівного представництва жінок і чоловіків у політичних партіях та у державному управлінні.

Тамара Мельник, експерт Програми розвитку ООН, радник Міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту, висловила цілу низку критичних зауважень щодо змісту проекту Стратегії. Також Тамара Мельник зазначила, що настав час виконувати взяті Україною міжнародні зобов’язання щодо застосування ґендерних підходів у сфері державного управління, тому розробка та подальша ефективна реалізація подібної Стратегії значно сприятиме вирішенню цілої низку проблемних питань у сфері ґендерної політики.

Оксана Овчарук, експерт "Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні" (спільного проекту Європейського Союзу та ПРООН), повідомила учасникам наради, що Програма розвитку ООН разом з Головдержслужбою вже наприкінці вересня розпочинає тренінги з підвищення рівня ґендерної обізнаності державних службовців.

Планується, що впродовж наступних 12 місяців понад 25 тисяч державних службовців пройдуть навчання на зазначених тренінгах у обласних центрах перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців.

Таким чином, на думку Оксани Овчарук, реалізація положень Стратегії державної кадрової політики у частині врахування ґендерних підходів розпочнеться ще до затвердження остаточного документу.

Нагадаємо, що обговорення проекту  стратегії триватиме ще 2 тижні, після чого будуть опрацьовані та враховані зауваження експертів, фахівців та громадськості.

Довідково: 

В Україні станом на 1 січня 2008 року року нараховувалось близько 265 тисяч державних службовців. З них – 75,5 % жінок. Водночас на посадах І-ї та ІІ-ї категорії чоловіки займають 89 % та 75 % посад відповідно.

Станом на серпень 2010 року у Верховній Раді України 7,5 % жінок серед депутатів, у Кабінеті Міністрів жодної жінки на посаді міністра.

Для детальнішої інформації, звертайтесь до Миколи Ябченка за тел.: (044) 569 40 75, (044) 569 40 75  mykola.yabchenko@undp.org.ua, http://gender.undp.org.ua.


Джерело: ПРООН

Переглядів: 1079 | Додав: tais | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Неділя, 28.04.2024, 22:33
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Статистика


Онлайн всього: 8
Гостей: 8
Користувачів: 0