22:34
«Жіночі сторінки історії»: Календар знаменних та пам’ятних дат СІЧЕНЬ
Колись давно жінки не могли бути вибирати та бути обраними. Не могли самостійно виходити заміж, не мали права отримувати освіту, працювати, займати вищи пости у церкві, політиці, робити аборти та взагалі не мали прав. Сторінок, що розповідають про історію жіноцтва, про його боротьбу за свої права, про його роль, про те, як воно виборює у суспільстві «місце під сонцем» майже не знайдеш у підручниках.
Пропонуємо вашій увазі проект Gendermuseum, що був реалізований на волонтерських засадах за ініціативи спеціаліста ґендерного ресурсного центру (м. Харків) Лариси Котукової, яка знайшла та зібрала інформацію щодо пам’ятних та цікавих дат про «жіночі» сторінки світової та української історії.
Російськомовна версія на http://www.journeywoman.ru/content/217-calendar-January
 
          «Жіночі сторінки історії»: календар знаменних та пам’ятних дат
                                                             СІЧЕНЬ
 
1 січня
1887 - Королева Вікторія проголошується імператрицею Індії в Делі.
1925 - Місіс Росс з Вайомінгу стає першою в США жінкою-губернаторкою штату, коли вона вступає на посаду, щоб завершити термін повноважень свого померлого чоловіка.
1958 - у Тунісі заборонено полігамію.
1977 - США, вперше в єпископальній церкві жінок дозволяють посвячувати у духовний сан. 2003 - Іспанія, набув чинності новий закон про податки. Він передбачає середнє зниження податків на 11 відсотків. Подарунок жінкам - зниження ПДВ на предмети жіночої гігієни з 16 до 7 відсотків.
2 січня
1611- угорську графиню Елізабет Баторі звинувачено у загибелі 600 дівчаток, у крові яких вона купалася з тим, щоб зробити свою шкіру шовковистою.
3 січня
1980 - опубліковано повідомлення, згідно якому половина заміжніх жінок у Великій Британії працює. Це найвищий показник серед країн Європейського економічного співтовариства на той період.
1980 - Кенія, своїми службовцям вбита письменниця, натуралістка, борець за збереження африканської природи Джой Адамсон.
1988 - Маргарет Тетчер встановлює рекорд тривалості перебування прем'єр-міністра при владі у Великобританії у XX столітті.
 2001 - приведена до присяги перша леді Америки Гіларі Клінтон, обрана сенатором від штату Нью-Йорк.
4 січня
1967 - убита своїм чоловіком 4-разова олімпійська чемпіонка у бігу на ковзанах Інга Артамонова.
1972 - Rose Helibron стає першим суддею-жінкою в Британії в Old Bailey, Лондон.
1983 - в кримінальний кодекс Канади внесені статті, що дозволяють дружинам подавати до суду на чоловіків за сексуальне насильство.
1991 - китаянка Фу Міньхуа стала наймолодшою чемпіонкою світу в стрибках у горілку - їй було 12 років 141 днів.
6 січня
1936 - Барбара Хенлі стала першою в Канаді жінкою, обраною на посаду мера (місто Веббвуд, Онтаріо).
7 січня
1955 - вперше чорношкіра співачка виступила на сцені «Метрополітен-Опера» - Маріан Андерсон в ролі Ульріки в «Балі-маскараді» Джузеппе Верді.
1994 - Єва Ганстер (Австрія) встановлює жіночий рекорд зі стрибків на лижах з трампліна - 112м - у Бішофскхофене, Австрія.
2004 - Наталія Назарова встановила рекорд Росії та світу з бігу на 500 метрів на відкритому Кубку Москви з легкої атлетики – «Різдвяний Кубок». Триразова чемпіонка світу пробігла дистанцію за 1,07.6 хвилини.
8 січня
1914 - актрису Сару БЕРНАР нагороджено орденом Почесного Легіону.
1958 - Боббі Фішер у віці 14 років вперше став чемпіоном США з шахів. У 1958 р., коли Фішеру виповнилося 15, він став наймолодшим в історії шахів гросмейстером. Він постійно в центрі уваги, причому не тільки завдяки феноменальним успіхам, а й з-за своїх сенсаційних заяв. «У школі нічому вчитися. Вчителі дурні. Не можна, щоб вчителями працювали жінки. У моїй школі тільки вчитель фізкультури був недурний - він непогано грав у шахи», - стверджував підліток.
1965 - США, Лорна Елізабет Локвуд стає першою жінкою, призначеною головою Верховного суду штату (штат Арізона).
10 січня
1907 – в Австро-Угорщині приймається закон, відповідно до якого право голосу одержують всі чоловіки віком від 24 років (перші вибори проводяться 14 травня).
11 січня
1909 - з Нью-Йорку до Філадельфії вирушили учасниці першої жіночої автогонки.
12 січня
1910 - дружина російського посла в США баронеса Роузен стала першою жінкою, яка палить, на людей під час прийому в Білому домі.
1915 - США, палата представників відхиляє законопроект про надання жінкам рівного права голосу.
1928 - першою жінкою страченою на електричному стільці стала Рут Снайдер.
1932 - Хетті Карауей з Арканзасу стала першою жінкою, обраною до сенату США.
1988 – Івонной Лоудер (Орамма, Нова Зеландія) встановлено рекорд висоти польоту для одномісного планеру, пілотованого жінкою. На своєму планері Шемп-Херт «Німбас 2» Івонна піднімається на висоту 10212 метрів.
13 січня
1987 – США, при розгляді справи «Каліфорнійська федеральна ощадно-ощадна асоціація проти Герри» Верховний суд виступає на підтримку закону штату Каліфорнія, який вимагає від роботодавців гарантій працевлаштування жінок, які повертаються після чотиримісячного неоплачуваної відпустки по вагітності.
16 січня
2006 - буддисти РФ вважають питання про багатоженство «не релігійним, а побутовим». Як вважає лама, питання відступу від моногамії є «не релігійним, а побутовим». У деяких місцевостях це має сенс – «в етнічному плані», сказав він, коментуючи пропозицію в. о. голови уряду Чечні Рамзана Кадирова ввести багатоженство в Чечні і висловлювання інших політичних і релігійних діячів Росії з цього приводу.
17 січня
1987 - створено Раду жінок України.
19 січня
1649 – Квебек, відбулася перша в Канаді смертна кара (було страчено 16-річну дівчину, звинувачену в крадіжці).
1967 - німець Карі Таух написав найкоротший в історії заповіт: «Все - моїй дружині».
20 січня
1714 - Петро I видав указ, унікальний в російській історії, згідно з яким дворянину, що не збагнув основ знань, необхідних для служби, забороняється одружуватися .
1972 - Хуаніті Крепс стає першою жінкою, призначеною на посаду керуючої Нью-Йлокской фондової біржі.
1980 – в Австралія, пілотом-жінкою на одномісному планері встановлюється рекорд дальності польоту по прямій, 949,7 кілометра. Планер Ролланда-Шнайдер LS-3 пілотувала Карла Є. Карел з Великобританії.
21 січня
1908 - Нью-Йорк, під страхом штрафу в 25 доларів жінкам заборонено палити в громадських місцях.
1977 - в Італії дозволені аборти.
22 січня
1973 – Верховний суд США дозволив аборти.
23 січня
1849 - у штаті Нью-Йорк Елізабет Блеквелл стала першою в світі жінкою, яка отримала диплом лікаря.
1901 - у Паризькому госпіталі почала працювати перша у Франції жінка-лікар.
1911 - кандидатуру нобелівської лауреатки Марії Склодовської-Кюрі було відкинуто членами Французької Академії наук при виборі нових членів Академії, у складі якої до тих пір ніколи не було жінок.
1997 - Мадлен Олбрайт стала першою жінкою в історії США, обраною Державним Секретарем.
24 січня
1783 - княгиня Є. Дашкова очолила Російську академію наук.
2000 - команда з п'яти англійок стала першою жіночою командою світу, що досягла обох полюсів Землі.
25 січня
 1755 – Єлизавета Петрівна підписує Найвищий Указ про заснування в Москві Імператорського університету. Ця дата припадає на Тетянин день. З того часу він стає традиційним студентським святом.
1890 – закінчилася кругосвітня подорож репортерки нью-йоркської газети World Неллі Блай (Елізабет Кокрен), яка вирішила довести, що жінки ні в чому не поступаються чоловікам, і побити досягнення героя Жуля Верна, здійснивши кругосвітню подорож за 80 днів. Відправившись в дорогу 14 листопада 1889 р., вона успішно впоралася із завданням, витративши на досягнення мети 72 дня 6 годин і 11 хвилин.
1924 - відбулося відкриття перших Зимових Олімпійських ігор у місті Шамоні (Франція), в яких брали участь спортсмени з 18 країн. Ідея Білих Олімпіад насилу пробивала собі дорогу: Міжнародний олімпійський комітет тоді так і не дав їм права називатися Олімпійськими іграми. Жінки брали участь тільки в змаганнях з фігурного катання.
1955 - Уряд Великобританії оголосив про план переходу оплати праці жінок-службовців нарівні з чоловіками, починаючи з 1961 р.
1990 - прем'єр Пакистану Беназір Бхутто стала першим прем'єр-міністром у світовій історії, яка народила дитину.
26 січня
1791 - у Відні відбулася прем'єра опери Моцарта «Такі всі жінки».
1871 - в Росії дозволено допускати жінок на державну службу.
1897 - в Новому Орлеані (США) легалізовано проституцію.
1951 - в Меридіані (Міссурі) вперше єврейська конгрегація дозволила жінці виконувати обов'язки рабина.
27 січня
1871 – Олександр II приймає височайше повеління про допущення жінок на службу в суспільні й державні установи.
1913 - відхилено Закон про рівне право голосу для жінок в Англії.
1916 - Манітоба стала першою канадською провінцією, в якій жінкам надано виборче право.
1977 - Ватикан підтвердив заборону на заняття жінками постів священнослужителів.
2005 - в Італії жінку-капрала судять за «дідівщину». Військовий прокурор італійського міста Спеція на півночі Італії передав до суду справу про «дідівщину» в одному з італійських парашутно-десантних полків.
28 січня
1913 – після відхилення Закону про рівне право голосу для жінок в Лондоні відбувається демонстрація суфражисток з вимогою прийняти поправку, що дає рівне право голосу всім громадянам країни.
1943 - в Німеччині оголошено заклик жінок на військову службу.
30 січня
1921 - в Англії заборонено жіночий футбол.
2000 - перший готель у Швейцарії, постоялицями якого можуть бути тільки жінки, відкрився в Цюріху. В готелі під назвою Hotel Lady's First, побудованому в стилі «Арт Нуво», 28 номерів. Як сподіваються господарі готелю, він буде користуватися популярністю у ділових жінок, які відвідують Цюріх.
 
                                                      ДАЛІ БУДЕ
Категорія: Жіночі сторінки історії | Переглядів: 2792 | Додав: tais | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 5
avatar
1
Дівчата, дкую за Жіночу історію!!! Тепер, перед якимось заходом можна заглянути до Вашого календаря і зорієнтуватися, що ж колись було у цей день. Творімо історію! :-)
avatar
2
Это колоссальная работа! Спасибо!
avatar
3
Велике спасибі всім, хто долучився до пошуку цієї дуже необхідної інформації. happy
avatar
4
Дуже цікава сама ідея зробити такий літопис.
avatar
5
Браво. Величезне спасиби за таку колосальну робота.
На тренингах я завжди розповидаю про ваш музей. Дякую
avatar
Четвер, 18.04.2024, 11:30
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Статистика


Онлайн всього: 9
Гостей: 9
Користувачів: 0