21:10
Міжнародна Карпатська школа з питань компетентного батьківства та функціонування Тато-шкіл
5 - 7 травня 2011 р. в м. Косів Івано-Франківської області  за ініціативи регіональної благодійної  організації «Центр громадських ініціатив» у партнерстві  із громадською організацією «Олег» (м. Вінниця)  за підтримки  Програми «Схід-Схід: партнерство без кордонів»  Міжнародного Фонду «Відродження» відбулась 1-а Міжнародна Карпатська школа з питань компетентного  батьківства та функціонування Тато-шкіл.

 


 

У роботі школи взяли участь представники та представниці різних міст та регіонів України – Вінниці, Києва, Харкова,  Рівного, Черкас, Одеси,  Житомира,  Криму, Луганської, Донецької, Івано-Франківської, Полтавської областей.

Темою школи стало обговорення проблеми залучення чоловіків  до виховання дітей, яке в українському суспільстві  традиційно прийнято вважати жіночою справою. На чоловіків суспільство накладає зобов’язання матеріального забезпечення сім’ї,  й в ньому  не створені умови для їхньої участі у вихованні дітей. Хлопчиків з дитинства орієнтують на роль захисника та успішного чоловіка, який вміє заробляти гроші і майже ніколи -  на роль майбутнього тата.

Однією з країн, відомих своїми успіхами в досягненні ґендерної рівності є Швеція, в   якій впроваджується  «індивідуальна модель» соціальної політики загального добробуту на противагу «моделі чоловіка-годувальника».

Шведські експерти вважають, що одним зі шляхів вирішення ґендерних проблем є перерозподіл сфер реалізації, в тому числі залучення чоловіків до такої справи, як виховання дітей. В шведському суспільстві виросло вже друге покоління  чоловіків, які користуються  відпусткою по догляду за дитиною й ряди їх поширюються. Сьогодні 20% шведських чоловіків користуються відпусткою по догляду за дитиною. Може, саме тому середнятривалість життя чоловіків в Швеції

– 79 років? (Для порівняння, українські чоловіки живуть у середньому 64 роки).

Якими є проблеми сучасних українських чоловіків? Чи мають брати участь й яким чином  чоловіки у вихованні дітей ?  Хто такий справжній батько й чи  треба  навчатися бути батьком?  Яка роль в цьому процесі Тато-школи?  Як функціонує такий заклад як Тато-школа? Яким чином налагодити його діяльність  на місці ? Від кого й від чого залежить його ефективна діяльність? Ці й ще багато інших питань обговорювались учасниками й учасницями школи, з якими господарі  гостинно ділилися досвідом та надбаннями.

Під час заходу відбулась презентація нової експозиції віртуальної версії Музею історії жіноцтва, історії жіночого та ґендерного руху «Ґендерні проблеми чоловіків», створеної за підтримки Глобального Фонду для жінок.
 
 
Під час роботи Школи було створено можливість відвідати єдиний в Україні «Сімейний центр», створений на базі Яблунівської районної лікарні, Центр раннього розвитку дитини на базі Косівської дитячої школи мистецтв,  Кабінет допологової підготовки та Кабінет раннього розвитку дитини, розширеною ініціативою «Лікарня, доброзичлива до дитини» у Косівській центральній районній лікарні.

Метa  діяльності всіх цих закладів – надання системної кваліфікованої допомоги, супровід батьків у вихованні фізично та психологічно здорової дитини.

 

   

 

А ще учасникам й учасницям пощастило попасти у музей Народної творчості Михайла Струтинського, в якому зберігається колекція вишиванок та вишитих краваток,  одягу, посуду, начиння, предметів побуту.  І не тільки попасти, а ще спробувати власноруч створити писанку та попрацювати на ткацькому станку.


Кращий досвід заслуговує на те, щоб його вивчали та розповсюджували. А люди, які роблять корисну справу – щирої вдячності.

     


 
Кожна та кожний з учасників повезли із собою роздаткові матеріали, сувеніри, безліч фотографій, а в своєму серці теплі спогади й вдячність всім тим, хто робить справжню  справу справжніх чоловіків: п. Володимиру Марценюку – керівнику проекту «Олег» - ініціатору та головному впроваджувачу проекту «Тато-школа» в Україні,  членам  регіональної благодійної  організації «Центр громадських ініціатив» -  п. Миколі Близнюку,  п.  Віктору Марчуку, п. Івану Морозу та всім, хто готовий ділитися своїм досвідом, знаннями та надбаннями.

А ще сподівання на те, що у мережі Тато-шкіл з’являться нові осередки у Харкові, Криму, Одесі й нові шанувальники та шанувальниці, прихильники та прихильниці  інноваційної  та корисної  для кожної людини та всього суспільства ідеї.

 

 

 


 

 

 

 

Переглядів: 1627 | Додав: Flv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вівторок, 07.05.2024, 17:07
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Статистика


Онлайн всього: 5
Гостей: 5
Користувачів: 0