19:58
«Жіночі сторінки історії»: календар знаменних та пам’ятних дат ТРАВЕНЬ
                       «Жіночі сторінки історії»: календар знаменних та пам’ятних дат
                                                                          ТРАВЕНЬ
 
1 травня
1950 р. в Китайській Народній Республіці заборонені полігамія, дітовбивство й шлюби в дитячому віці.
1998 р. 8-річна Алісія Хемплеман-Адамс стала самою юною людиною, яка побувала на Північному полюсі.

2 травня
1970 р. в США Дайана Крамп стала першою жінкою-жокеєм, що взяла участь у Кентуккійського скачках. Виступаючи на фантомі, вона зайняла дванадцяте місце.

3 травня
1922 р. на острові Принца Едуарда (Канада) жінкам надано права голосу.
1979 р. у Великобританії відбулися дострокові парламентські вибори, на яких більшість місць у палаті громад отримала опозиційна Консервативна партія. Прем'єр-міністром стає лідер консерваторів Маргарет Тетчер.

4 травня
1910 р. (21-25 квітня за ст. ст.) з 4 по 8 травня в Петербурзі пройшов Всеросійський з'їзд по боротьбі з торгівлею жінками. Ініціатором його скликання був комітет Російського товариства захисту жінок. Головував на з'їзді доктор медицини, члени 3-ї Державної думи В. К. Фон Анреп.
1973 р. англіканська церква Канади дозволила жінкам ставати священиками
2005 р. Прем'єр-міністр Пакистану Шаукат Азіз закликав мусульманських богословів допомогти приборкати зростання населення.

5 травня 
2007 р. футбольний матч між імамами і католицькими священиками, що мав відбутися в кінці конференції, присвяченої діалогу між конфесіями, скасований. Мусульманська команда виступила проти участі в грі жінок-священиків. Коли організатори вирішили вивести їх з католицької команди, капітан на знак протесту відмовився грати.

8 травня
1429 р. французьке військо під проводом Жанни Д'Арк зняло англійську облогу з Орлеану, другого за значенням міста тодішньої Франції. Французи, що надихнулися прикладом одягнувшись у лати Жанни, почали атаку оточували місто англійців 4 травня і протягом декількох днів вибили англійців з їх укріплень. У бою Жанна було поранено, але незважаючи на це, вона боролася до повної перемоги. Звільнення Орлеану стало поворотним пунктом у Столітній війні, а Жанну д'Арк французи шанують як національну героїню.

9 травня
1907 р. в цей день американка Анна Джарвіс розпочала національну кампанію по установі святкування Дня матері в США. Рівно два роки тому померла її мати Ганна Рівз-Джарвіс, яка виростила 11 дітей. Підтримана друзями, Анна в розісланих священикам, бізнесменам і конгресменам листах запропонувала відзначати національний день пам'яті матерів у другу неділю травня. Через рік, 10 травня, були проведені церковні служби пам'яті її матері у Філадельфії і рідному місті Анни - Графтона (Західна Віргінія). Починання отримувало все більшу підтримку, і 9 травня 1914 р. президент Вудро Вілсон підписав звернення до Конгресу, в якому запропонував вважати другу неділю травня національним Днем матері. І, як часто трапляється, оригінальна ідея зазнала змін. На зміну релігійному, стриманому (якщо не скорботного) прояву почуттів прийшло понад веселе відзначення свята з даруванням квітів, вітальних листівок та подарунків.
1960 р. в США вперше надійшли в продаж перші протизаплідні пігулки, винайдені мексиканським ученим Карлосом Дерассі на основі поєднання кількох жіночих гормонів.
1975 р. Британський апеляційний суд виносить рішення про те, що сикхи, які проживають у Великобританії, можуть мати тільки одну дружину. 10 травня
1872 р. перша жінка, яка стала претенденткою на пост президента США. У Нью-Йорку Національна асоціація жінок-суфражисток висунула на майбутні вибори кандидатуру Вікторії Вудхалл.

12 травня
1928 р. Муссоліні скасував в Італії жіночі права.
1997 р. австралійка Сюзі Мароуні першою перепливла Флоридську протоку. Стартувавши з Куби, вона за 24 з половиною години подолала дистанцію понад 170 кілометрів.

13 травня
У 1888 р. в Бразилії скасували рабство. Скориставшись відсутністю батька-імператора, який перебував у поїздці Європою, принцеса-регентша Изабелла золотим пером скріпила закон імператорською санкцією. Вона заявила: «До честі Бразилії, ідея скасування рабства зроблена під впливом національного почуття й великодушності окремих осіб. В даний час звільнення негрів є одностайним прагненням всіх класів, причому негровладельці подають разючі приклади самозречення». Ще через два дні було прийнято декрет про звільнення всіх рабів.
1995 р. англійка Елісон Харгрівз першою з жінок зійшла на Еверест поодинці і без використання кисню.

14 травня
1900 р. в Парижі відкрилися II Олімпійські ігри. Першою чемпіонкою стала англійська тенісистка Шарлотта Купер, яка перемогла в одиночному жіночому розряді.
1942 р. в США створено жіночу допоміжну службу сухопутних військ.

15 травня
1940 р. в США вперше у продажу з'явилися нейлонові панчохи.
1969 р. в Канаді пом'якшені покарання за аборти, що були заборонені законом.
1970 р. Президент США Річард Ніксон назвав імена двох перших в історії країни жінок, яким було присвоєно генеральське звання.
1973 р. жінки вирішили ні в чому не поступатися чоловікам: у США в продажу з'явився перший номер журналу Playgirl (наклад 600 000).
1991 р. уряд Франції вперше очолила жінка - Едіт Крессона. Вона залишалася на цій посаді до квітня наступного року.
2002 р. в Угорщині відбулося установче засідання Державних зборів нового скликання. Шляхом таємного голосування обрано голову парламенту. Вперше в історії країни керівником вищого законодавчого органу стала жінка - представниця соціалістичної партії Каталін Сілі.
 
16 травня
 
1764 р. (5 травня за ст. ст.) при Смольному монастирі відкрито Імператорське виховне товариство благородних дівиць (Смольний інститут). Його начальницею було призначено княгиню Анну Сергіївну Долгорукову, а правителькою - француженку Софію Де Лафон Виховне товариство стало першим навчальним закладом для жінок в Росії, в той же рік було відкрито подібне йому Єкатерининське училище в Москві. 1920 р. Жанну Д'Арк канонізовано Ватиканом.
1975 р. Еверест підкорює перша жінка - японка Юнко Табен.
1991 р. королева Єлизавета стала першим англійським монархом, яка звернулися до конгресу США.

17 травня
1527 р. Архієпископ Warham починає секретні переговори в Грінвічі про шлюб Генріха VIII з Катериною Арагон (Catherine Aragon), що стали першим кроком у судочинстві розлучення.
1975 р. вперше жінки прийняті на службу до провінційної поліції Онтаріо (Канада)

18 травня
1724 р. у Москві відбулась урочиста коронація Катерини I.
1753 р. (7 травня за ст. ст.) Імператриця Єлизавета Петрівна веліла Сенату для зменшення у всій державі процентних грошей заснувати Державний банк для дворянства, вживши всіх заходів, щоб гроші могли бути надійні збережені до повернення. Так в Росії з'явився перший банк.
1936 р. Жасмін Блай і Елізабет Кауелл стали першими жінками-дикторками на Бі-Бі-Сі.
1953 р. американка Жаклін Кокрен стала першою жінкою, яка подолала звуковий бар'єр на літаку.
1978 р. в Італії дозволені аборти.
1991 р. англійка Хелен Шерман вперше в історії Англії підкорила космос на радянському космічному кораблі «Союз ТМ-12». Це був політ 15-ї жінки в космос. Великобританія стала 21-ю країною, що має своїх космонавтів, і третьої - жінку-космонавта.
1997 р. ірландка Бріджет Діррен отримала диплом з відзнакою Національного університету у віці 102 роки (світовий рекорд).
 
19 травня

1912 р. Джулія Кларк (штат Колорадо) отримує свідоцтво пілота. 17 червня 1912 р. на аеродромі Спрінгфілд (штат Іллінойс) її біплан Кертисс налетить на дерево і перекинеться. Кларк стане першою американкою, яка загинула в авіаційній катастрофі.
1930 р. в Південній Африці білим жінкам надано право голосу.
1989 р. в Москві пройшов перший всесоюзний конкурс «Міс СРСР - 89». Переможницею стала московська десятикласниця Юлія Суханова. 20 травня
1932 р. Амелія Ергарт вилітає з Ньюфаундленду до Ірландії. Її політ триває майже 15 годин. Вона стає першою жінкою, що перетнула самостійно Атлантичний океан на літаку.
1978 р. Мевіс Хатчінсон завершила в Нью-Йорку свій забіг завдовжки 3000 миль. Вона стала першою жінкою, що перетнула всю Америку. Кожен день мужня жінка пробігала в середньому 45 миль.

21 травня
1861 р. було підписано до друку перше видання книги Олени Молоховец "Подарунок молодим господаркам, або Засіб до зменшення витрат в домашньому господарстві" (Нині "Книга про смачну і корисну їжу").

22 травня
1921 р. міська влада Чикаго вирішили штрафувати на суму від 10 до 100 доларів жінок, що з'являються на вулицях у коротких спідницях і з оголеними руками.
1968 р. керівництво шотландської церкви приймає рішення дозволити посвячення жінок у духовний сан.
2006 р. в Лондоні у дворі Королівської академії мистецтв встановлено ​​10,5-метрову статую вагітної жінки роботи англійського художника Деміана Херста. 24 травня У 1803 р. згідно з указом імператриці Марії Федорівни про створення будинків-притулків для бідних вдів, чоловіки яких були на військовій чи цивільній службі, в Москві було відкрито Вдовій будинок, розрахований на 600 осіб.
1918 р. в Канаді жінки отримали право голосу на федеральних виборах.

25 травня
1907 р. вперше в засіданнях парламенту беруть участь жінки. Сталося це у Фінляндії, що входила до складу Російської імперії (до парламенту увійшли 19 жінок). У 1906 р. жінкам у Фінляндії було надано право обирати і бути обраними.

26 травня
1944 р. через чутки про те, що французькі окупаційні власті збираються скасувати паранджі для сирійських жінок, в Дамаску почався збройний бунт арабів.
У 1994 р. в США прийнятий Закон про свободу доступу, який кваліфікує блокування лікувальних установ, в яких робляться аборти, як федеральний злочин.
 
31 травня
 1918 р. в радянській Росії введено спільне навчання школярів і школярок.
Переглядів: 1632 | Додав: tais | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
П`ятниця, 03.05.2024, 15:18
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Статистика


Онлайн всього: 4
Гостей: 4
Користувачів: 0