11:25
Вільнюс став центром дискусії жінок – світових лідерів
border=2У зв’язку із завершенням головування Литви у Спільноті демократій у Вільнюсі проходять міжнародні заходи, присвячені розвитку демократії. Зокрема, 30 червня у столиці Литви відбулася конференція «Жінки зміцнюють демократію: передовий досвід», ініціаторами якої стали президенти Литви Даля Ґрібаускайте та президент Фінляндії Тар’я Халонен.
На вперше організовану у Литві конференцію жінок-лідерів прибули найвпливовіші жінки світу, зокрема президенти Фінляндії, Киргизстану, Косова, Монголії, голови парламентів Албанії, Латвії, прем’єр-міністр Словаччини, а також представники ЄС, ООН та ОБСЄ.

У Вільнюському форумі жінок та роботі шостої конференції Спільноти демократій, яка відбудеться 1 липня, беруть також участь держсекретар США Гілларі Клінтон та верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Катрін Аштон.

Від України взяти учать у конференції жінок-лідерів була запрошена колишній Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Однак Генеральна прокуратура України відмовила лідеру української опозиції у поїздці до Вільнюса з огляду на кримінальну справу проти неї.

Литва: жінки відповідають на кризові виклики

На сесіях конференції «Жінки зміцнюють демократію: передовий досвід» учасники обговорювали питання економічної незалежності жінок, боротьби з насиллям проти жінок та торгівлею людьми.

Впливові жінки світу говорили також про сприяння участі жінок у політичному, діловому та громадському житті, забезпечення рівних можливостей для самовиявлення та побудови кар’єри.

Литовський президент Даля Ґрібаускайте у перебігу конференції наголосила, що під час головування в Спільноті демократій Литва приділяла особливу увагу питанню зміцнення ролі жінок і сьогодні стала кузнею нових світових ідей, які допоможуть забезпечити захист прав жінок у всьому світі.

За її словами, Литва може слугувати прикладом залучення жінок до боротьби з кризою.

«У Литві під час кризи саме жінки відповіли на виклик і сьогодні у нас президент –жінка, голова Сейму – жінка, міністр фінансів – жінка і міністр оборони – жінка», – зазначила литовський президент.

З іншого боку, зауважила Даля Ґрібаускайте, в країні спостерігають ознаки гендерної нерівності. Зокрема у Сеймі лише 18% жінок, серед керівників підприємств жінки становлять 17%, литовські жінки отримують на 20% менше грошей, ніж чоловіки, виконуючи таку ж роботу.

Даля Ґрібаускайте повідомила, що з 192 держав ООН лише у 12 країнах президентами є жінки, у 12 – прем’єр-міністри і у 8 – спікери. Учасники конференції визнали, що цього недостатньо.

Візит Гілларі Клінтон до Литви є знаковим для усього регіону

У рамках заходу заплановані двосторонні зустрічі Далі Ґрібаускайте з учасниками форуму, зокрема із держсекретарем США Гілларі Клінтон.

«Під час цієї зустрічі обговорюватимуть основні питання відносин між Литвою та США, зокрема питання регіональної безпеки та енергетичної політики. США відіграють значну роль у цьому питанні, оскільки американські компанії претендують на перемогу у важливих для Литви енергетичних проектах, зокрема у будівництві АЕС», – зазначив головний радник президента Литви з питань зовнішньої політики Дарюс Семашка.

Наразі міністр закордонних справ Литви Аудронюс Ажубаліс назвав візит Гілларі Клінтон до Литви знаковим і для України, Білорусі, Молдови та Росії, оскільки він засвідчує, що Сполучені Штати, як і раніше, підтримують демократичні процеси в цьому регіоні.

Радіо Свобода

http://www.wcu-network.org.ua/ua/possessing-equal-rights/news/2739/

Переглядів: 832 | Додав: gender | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Четвер, 02.05.2024, 20:57
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Статистика


Онлайн всього: 4
Гостей: 4
Користувачів: 0