13:01
Співробітники КВІ будуть краще знати, як насильство попереджати

22 серпня 2011 р. у відділі кримінально-виконавчої інспекції управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області відбулось навчання співробітників КВІ з питань психологічного впливу на осіб, схильних до прояву насильства у сім’ї.

 

Заняття проводилося в рамках широкомасштабної серії тренінгів, організованої «Програмою рівних можливостей та прав жінок в Україні» за сприяння Європейського союзу і Програми розвитку ООН.

 

За цією програмою, згідно з домовленостями, досягнутими з МВС, в усіх областях України спеціально підготовлені тренери з листопада 2010 року проводять тренінги для дільничних інспекторів міліції з питань запобігання та протидії насильству в сім’ї. Станом на 1 червня 2011 року вже було проведено понад 200 тренінгів в усіх регіонах України, участь в яких взяли понад 3500 дільничних інспекторів міліції. Починаючи з квітня поточного року тренінги проходять у формі навчання мультидисциплінарної команди, за участю працівників кримінальної міліції у справах дітей, і для представників інших державних служб – служби у справах дітей, соціальних та медичних працівників, спеціалістів управлінь у справах сім’ї та молоді.

 

Слід зазначити, що Розпорядженням Кабінету Міністрів України №2154-р від 01.12.2010 року затверджено план заходів з проведення Національної кампанії «Стоп насильству!» на період до 2015 року. З метою належної реалізації заходів, визначених зазначеним планом, в установах та підрозділах Державної пенітенціарної служби України, листом №5/1–7922/Сд від 27.12.2010 року передбачено проведення відповідних навчальних занять персоналу та засуджених.

 

Зокрема, поставлене завдання організувати вивчення положень Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» та інших нормативно-правових документів, спрямованих на попередження всіх форм насильства; організувати проведення з підпорядкованим персоналом заходів з навчання формам та методам психологічного впливу на осіб, схильних до прояву всіх форм насильства.

 

А з 1 січня 2011 року набрав чинності Закон України №2744-VI «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення». Зазначений нормативно-правовий акт доповнює санкції, передбачені статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (вчинення насильства в сім’ї, невиконання захисного припису або непроходження корекційної програми). З огляду на те, що виконання доповнених видів стягнення покладено на органи кримінально-виконавчої інспекції (КВІ) Державної пенітенціарної служби України (ст. 30–1 КУпАП – громадські роботи, ст. 31 КУпАП – виправні роботи), «Програмою рівних можливостей та прав жінок в Україні» було ініційоване проведення низки тренінгів саме для співробітників КВІ.

 

І започатковано цю діяльність на Харківщині. 22 серпня перше заняття щодо запобігання насильства в сім’ї та психологічних особливостей роботи з кривдниками для співробітників КВІ управління Служби в Харківській області провели досвідчені тренери – Юрій Чумак (голова «Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», прес-секретар управління ДПтСУ в Харківській області) та Марія Ясеновська (президент Харківської обласної фундації «Громадська Альтернатива»).
 

 

Учасники тренінгу – 20 представників кримінально-виконавчої інспекції – опрацювали основні положення ЗУ «Про попередження насильства в сім’ї» та ознайомилися з психологічним портретом кривдників. Змальовуючи свої «Дерева насильства», вони пригадали основні причини, прояви та наслідки різних видів домашнього насильства, під час вправи «Займи позицію» визначили, що із розповсюджених тверджень про насильство в сім’ї є фактами, а що – лише поширеними міфами.

 

Співробітникам КВІ були роздані інформаційні матеріали, вони були поінформовані про служби та організації, що надають допомогу в питаннях запобігання та протидії насильству в сім’ї.

 

Так, всеукраїнська «гаряча лінія» Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда – Україна» надає консультації з цієї тематики за номером 0-800-500-335 (безкоштовні дзвінки зі стаціонарного телефону) та 386 (безкоштовно для абонентів МТС, life, Київстар).

 

Наприкінці заходу тренери обговорили з учасниками, як отримані знання можуть стати їм у нагоді. І зійшлися на думці, що поняття юридичних аспектів протидії домашньому насильству дозволить співробітникам кримінально-виконавчої інспекції краще організовувати ті види стягнень за скоєння насильства у сім’ї, які законом покладені на КВІ, розуміння особливостей поведінки кривдників надасть можливість налагодити психологічний контакт із цими особами, а інформація про організації, що надають консультативну та іншу допомогу, може знадобитися при спілкування із жертвами насильства (в ролі яких, на жаль, може опинитися кожен).

 

Георгій Кобзар

 

http://www.depkvs.kh.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=434:treningdlyakvi&catid=1:latest-news

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

Управління Державної пенітенціарної служби України

в Харківській області

 

department_kharkiv@meta.ua

 

 

 


Переглядів: 953 | Додав: Flv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Четвер, 02.05.2024, 00:17
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Статистика


Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0