11:07
Звернення «Ла Страда – Україна»

 

                                                                 Президенту України

                                                                 Януковичу В.Ф.

 

Звернення

 

щодо накладання вето на прийнятий  9 вересня 2011 року Закон України  «Про внесення змiн до Сiмейного кодексу України (щодо усиновлення)»

 

 

Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда – Україна» звертається до Президента України із проханнями накласти вето на прийнятий  9 вересня 2011 року Закону України  «Про внесення змiн до Сiмейного кодексу України (щодо усиновлення)», як такий що не сприяє забезпеченню та захисту прав дитини.

Так сьогодні статтею 211 Сімейного кодексу України встановлено вікові обмеження для усиновлювачів, згідно з якими особи, що досягли 45-річного віку, не мають права усиновити новонароджену дитину, однак, права усиновити страшу дитину вони не позбавляються. Існування такої норми збільшує можливості дітей більш старшого віку бути усиновленими у сім'ї.  Окрім того, варто враховувати, що існують інші форми сімейного виховання дитини, зокрема оформлення опікунства.

Водночас її ліквідація, яка пропонується у зазначеному законі, призведе до порушення принципу врахування найкращого інтересу дитини, яка має не просто виховуватися в сім’ї, але й мати батьків відповідного для цього віку.

Застосування принципу найкращого інтересу дитини в контексті проблеми усиновлення полягає в тому, що усиновлення має розглядатися не як вирішення проблем дорослих людей, бездітних сімейних пар, які не можуть мати дитину, а як вирішення проблем дитини, реалізація її права на сімейне виховання.

При врегулюванні складних та неоднозначних ситуацій варто виходити також з принципу пріоритетності прав дитини над правами дорослої людини.

         Що стосується статті 211 Сімейного Кодексу України, рiшенням Конституцiйного Суду України вiд 3 лютого 2009 року у справi за конституцiйним поданням Уповноваженого Верховної  Ради України з прав людини щодо вiдповiдностi Конституцiї України (конституцiйностi) окремого положення частини другої статтi 211 Сiмейного кодексу У країни (справа про рiзницю у вiцi мiж усиновлювачем та дитиною) така норма Сiмейного кодексу визнана такою, що вiдповiдає Конституцiї України, а тому є гарантiею забезпечення найкращих інтересів дитини.

Водночас ми вважаємо, що варто передбачити в чинному законодавствi України  (стаття 211 Сiмейного кодексу України) норму, згiдно з якою зазначенi віковi обмеження можуть не застосовуватися в окремих випадках, зокрема, якщо усиновлення дитини здiйснюється близькими родичами (наприклад, чоловiком матері, дружиною батька дитини, за судовим рішенням бабусею чи дідусею),  або у випадках, коли подружньою парою вже всиновлені брати або сестри дитини (для реалізації принципу не розлучення братів та сестер).

Враховуючи висловлене, просимо не пiдписувати прийнятий Верховною Радою України  9 вересня 2011 року Закону України  «Про внесення змiн до Сiмейного кодексу України (щодо усиновлення)» та повернути його до  парламенту iз своїми зауваженнями і пропозиціями для доопрацювання.

 

Президент Міжнародного жіночого
 правозахисного центру
 «Ла Страда – Україна»                                            К.Б.Левченко

 

 


 

Категорія: Акції та звернення | Переглядів: 1327 | Додав: Flv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
П`ятниця, 26.04.2024, 12:23
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Статистика


Онлайн всього: 6
Гостей: 6
Користувачів: 0