12:26
Семінар-тренінг для співробітників Центрів ґендерної освіти ВНЗ м. Харкова
11 -13 листопада 2011 р. у Харківському регіоні  відбувся Семінар-тренінг для співробітників Центрів ґендерної освіти ВНЗ м. Харкова.

Даний захід був  продовженням та результатом роботи Школи із обміну досвідом щодо створення та діяльності центрів ґендерної освіти у ВНЗ м. Харкова, що відбулася3-4 вересня 2011 р. в м. Харкові.

Проект реалізується у Харкові Обласним гендерним ресурсним центром у партнерстві із представництвом Фонду імені Фрідріха Еберта.


Саме після Школи розпочалась активна діяльність щодо розвитку Центрів ґендерної освіти, як осередків розповсюдження у ВНЗ ідей ґендерної рівності. На сьогодні такі центри створені та створюються у 9 ВНЗ м. Харкова: Харківська державна академія культури, Харківський національний педагогічний університет ім. Г. С. Сковороди, Харківський національний університет радіоелектроніки, Харківський національний університет внутрішніх справ, Харківський державний університет будівництва та архітектури, Національний аерокосмічний університет «Харківський авіаційний інститут» імені М.Є.Жуковського, Харківська гуманітарно-педагогічна академія, Харківський національний медичний 
університет, Харківський університет сільського господарства. Центри ґендерної освіти (ЦҐО) у ВНЗ відкрилися та відкриваються на підставі наказів ректорів, але без належної фінансової підтримки та матеріальної бази та потребують спеціалістів з певною теоретичною та практичною підготовкою щодо ґендерної тематики, ознайомлення з методиками та інформаційними технологіями, що можуть бути використані в подальшій практичній діяльності.

Захід розпочався з відвідування Обласного ґендерного ресурсного центру, в якому учасниці та учасники мали можливість ознайомитися із діяльностю центру та його ресурсами, а також з оновленими експозиціями Музею історії жіноцтва, історії жіночого та ґендерного руху та виставкою "Жіноче обличчя війни".
         
  
У програму семінару-тренінгу було включено проведення 10 сесій.
Під час знайомства учасники та учасники представили ВНЗ, розповіли в якому статусі знаходяться ЦҐО в їхніх ВНЗ, яку базу вони мають, а також висловились щодо своїх очікувань від заходу. 
 «На шляху до ґендерної рівності: Законодавче забезпечення ґендерної рівності в Україні і світі. Міжнародні зобов'язання України».
Під час цієї сесії учасники та учасниці ознайомилися із міжнародним та національним законодавством у сфері забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків, а також дізналися що відбувається у сфері в період адміністративної реформи в Україні.
  • «Базові поняття та основні ґендерні терміни»
  • «Методика проведення заходів з ґендерної просвіти
Під час сесії учасників та учасниць було ознайомлено із методикою проведення тренінгів та інших інформаційно-просвітницьких заходів. Їм було показано вправу «Остів альбатросів», після чого відбулось її обговорення.
 
Під час заходу учасницям та учасникам було презентовано збірку інформаційно- методичних матеріалів «На допомогу Центру ґендерної освіти ВНЗ»,підготовлений спільно із FES. Крім того, учасниці та учасники семінару мали можливість ознайомитися із виданням ЦҐО Тернопільского університету, переданим у подарунок ХОҐРЦ. Також під час цієї сесії було презентовано програму Berit - програмне забезпечення для оцінювання знань з ґендерних модулів відповідно до системи ECTS, розроблену колегами із Українського центру ґендерної освіти при НТУУ «КПІ» (м. Київ).
  • Дві сесії було присвячено ознайомленню із сучасними інформаційними технологіями в ґендерній просвіті. Учасниць та учасників було ознайомлено із можливостями соціальних мереж, дистанційних форм навчання та обміну інформацією та досвідом (вебінар, он-лайн конференція).
Було організовано роботу в Інтернет, що дало учасницям та учасникам самостійно спробувати працювати. Крім того, в результаті сесії було створено міжвузівську робочу групу на Google для обміну інформацією та спільної роботи над документами за адресою gendercenter-edu@googlegroups.com  та групу «Гендерные центры Харькова» на Google+ , яка вже розпочала свою роботу.
 
  • Одну із сесій було присвячено інформаційним ресурсам ґендерного музею та їхнім можливостям. Екскурсія у віртуальний музей дуже зацікавила учасниць та учасників, які висловили побажання отримати віртуальну версію для використання під час лекцій та виховних заходів.
  • «Протидія домашньому насильству як напрям інформаційно-просвітницької діяльності Центрів ґендерної просвіти».
       Під час цієї сесії учасниці та учасники не тільки познайомилися із теоретичними засадами данного напрямку, але й обговорили спільні дії та участь у Всеукраїнській акції «16 днів впроти ґендерного насильства».
  • Під час сесії «Ґендерне орієнтування» було показано фільм «Всеукраїнська школа спортивного ґендерного орієнтування» (вересень 2009 р.), переданий колегами ЦҐО Ужгородського університету.
  • Під час останньої сесії учасниці та учасники працювали над виробленням спільного плану дій та плануванням діяльності Центру ґендерної освіти.
Вони одностайно висловились щодо проведення спільних інформаційно-просвітницьких заходів, обговорили шляхи взаємодії та обміну досвідом як в Інтернеті, так і в реальному житті. Учасницям та учасникам було показано художній фільм «Мама объявила забастовку», а також ролики, створені молоддю під час та по закінченні конкурсу «Ген рівності».
 
Учасники та учасниці брали активну участь у всіх обговореннях, висловлювали креативні ідеї та бажання працювати в даному напрямі та підтвердили свою готовність співпрацювати, працювати у створеній групі і в той же час побажання, щоб подібні заходи відбувалися періодично як для активного спілкування, так і для підвищення кваліфікації.
 
 
 
Категорія: Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ | Переглядів: 1643 | Додав: tais | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
avatar
1
Дуже вдячна організаторам за ідею і докладені зусилля! Семінар надзвичайно корисний. Результати з"явилися буквально тут же - наша група повернулася із семінару з майже готовими варіантами Положення про гендерний центр і планом роботи.
Сподіваюся, такі зустрічі співробітників ГЦ Харкова стануть доброю традицією!
avatar
П`ятниця, 26.04.2024, 02:39
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Статистика


Онлайн всього: 8
Гостей: 8
Користувачів: 0