10:19
Відкритий лист до керівників держави щодо перевірки соціальної допомоги
Президенту України
Віктору Федоровичу Януковичу
Прем’єр-міністру України
Миколі Яновичу Азарову
Голові Верховної ради України
Володимиру Михайловичу Литвину

 

 

 

Кабінетом Міністрів України 27 квітня 2011 р. було прийнято Постанову за № 448 «Про проведення експерименту з упровадження методів непрямої оцінки доходів громадян для призначення соціальної допомоги», відповідно до якої затверджено Порядок упровадження методів непрямої оцінки доходів громадян для призначення соціальної допомоги.
 
Зазначеним Порядком визначається механізм упровадження методів непрямої оцінки доходів громадян для призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або на дітей одиноким матерям у розмірі, що перевищує мінімальний розмір такої допомоги, малозабезпеченим сім'ям, субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Тобто мова йде про тих осіб, які претендують на отримання державної допомоги у розмірі більшому, ніж 130 гривень на місяць – для осіб по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, та більшому ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку – для одиноких матерів. Зокрема, статті 15 та 18-3 Закону України «Про державну допомогу сім‘ям з дітьми» передбачають врахування середньомісячного сукупного доходу сім‘ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців для надання допомоги на догляд за дитиною до трьох років та на дітей одиноким матерям.
 
Із засобів масової інформації стало відомо про «здобутки»  експерименту, який проводився у Волинській, Чернігівській і Кіровоградській областях та стосувався непрямої оцінки доходів громадян, які претендують на соціальну допомогу, та  який з 1 грудня 2011 р. пропонується розповсюдити на територію всієї України.
 
Зокрема, йдеться про збирання інформації про особисте життя одиноких матерів та осіб, що здійснюють догляд за дитиною до трьох років, як то наявність багатого коханця у матері, а також проживання у сім‘ї породистої домашньої тварини, яка як правило дарується дитині іншими людьми. Викликають також багато питань і інші аспекти проведеного експерименту, проведення його без відома особи щодо якої збирається фактично інформація.
 
Зважаючи на те, що відсутня інформація про зміст бланків акта додаткового обстеження матеріально-побутових умов сім'ї чи домогосподарства, анкет домогосподарства та його членів, методи проведення експерименту, а також про його «досягнення» у пілотних областях, звертаємо до Вас із проханням надати наступну інформацію відповідно до Закону «Про інформацію»:
 
  • Які саме заходи проводились в рамках експерименту? Яким чином?
  • Скільки одиноких матерів та матерів, які виховують дітей до 3-х років та які отримують соціальну допомогу, було проаналізовано у Волинській області?
  • Які порушення було виявлено в рамках експерименту?
  • Яким чином забезпечувалось виконання статті 19 Конституції України щодо необхідності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, посадових осіб діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України?
  • Яким чином в рамках експерименту дотримувалося право зазначеної категорії жінок на їх приватне життя? Як гарантувалося не порушення конституційного права осіб на заборону втручання в особисте і сімейне життя та припис тієї ж статті 32 Конституції України щодо недопущення збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди?
  • Чому зазначений експеримент проводився вибірково лише стосовно вищезгаданих категорій осіб та окремих видів соціальної допомоги? Яким чином у цьому випадку гарантувалося не порушення статті 52 Конституції України про рівність дітей у своїх правах незалежно від походження, а також від того, народжені вони у шлюбі чи поза ним?
  • За який період збирається інформація про статки та приватне особисте життя сім‘ї ? За весь період життя дорослої особи, яка подала документи на призначення соціальної допомоги на дитину, чи як зазначено у Законі України «Про державну допомогу сім‘ям з дітьми» - за останні шість місяців? Яким чином можна отримати дохід від породистої домашньої тварини, посудомийної машини, скутера чи сучасного велосипеда тощо, придбаних або подарованих декілька років назад, для дитини?
  • Як ви гарантуватимете, щоб такі дії влади не призвели до збільшення дітей, які потраплять у заклади для дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування через відмову матерів чи неможливість їх утримувати?
  • Якщо жінка, самотня мати, придбала 3 роки тому посудомийку, бо мала таку можливість, а зараз ситуація  змінилися в силу багатьох обставин (наприклад, економічної кризи, втрата роботи), то чому через наявність посудомийки мати повинна втрачати право на соціальну допомогу.
  • Якими методами буде проводитись оцінка,  скільки вона коштуватиме  в державних масштабах ?

Подібні дії не витримують жодної критики так як бють по самій уразливій групі населення - жінкам, які не  мають можливості себе захистити. Зазначений експеримент повертає нас до тоталітарних методів, коли держава дозволяла собі нехтувати правами людини.

Запропоноване вирішення проблем браку коштів на соціальні програми за рахунок зменшення кількості реціпієнтів, замість того, щоб адекватно перенаправити державні грошові потоки демонструє безграмотність чиновників, які повинні бути наказані за подібні вчинки.
Просимо Вас пам’ятати, що жінки нашої країни виховують майбутніх платників податків. Так виглядає, що проведення подібної оцінки, життя родини, є для того щоби ліквідувати соціальну допомогу, аби перенаправити її в інші потоки. Плануючи запровадити подібні дії, урядовці зазіхають на права дітей, які не залежать від статку батьків. Соціальна допомога у даному разі призначається дитині, яка живе у неповній сім‘ї і це ніяким чином не повинно корелюватись подібними методами. Якщо це гроші для дитини, то жодних інших підтверджень щодо права на них не повинно виникати. Держава бере на себе відповідальність у даному разі за підтримку дітей з неповних сімей. Якщо дозволити використати обмеження, про яке йдеться в листі, наступним кроком може стати сегрегація у виплаті на новонародженого та по догляду за дитиною. Пропонований «експеримент» завдасть удару і без того нестійкій моральності суспільства.
 
Звертаємо Вашу увагу на необхідність:
  • зробити запит до Прокуратури щодо законності подібних рішень;
  • направити зусилля на створення нових робочих місць;
  • зняти пільги з депутатів та перевірити за які кошти у них придбані маєтки тощо.
 
З повагою до Вас, лідери та лідерки громадських організацій України:
 
Валерій Марданенко, голова правління ВГО "Центр - Розвиток демократії”;
 
Елла Ламах, Центр "Розвиток демократії";
Євгенія Луценко, директор Центру соціальних і гендерних досліджень «Нове життя»;
 
Лідія Сафронова, Полтавский центр семьи "Родинний дім";
 
Тетяна Ісаєва, Музей історії жіноцтва, історії жіночого та гендерного руху;
 
Наталія Максюта, голова Всеукраїнського благодійного фонду «Освіта України»;
 
Марфа Скорик, виконавчий директор БО "Київський інститут гендерних досліджень"; 
 
Наталя Батракова, голова правління Асоціації жінок-депутатів місцевих рад Чернівецької області;
 
Марина Шкода, голова МГО "За рівні права ", м.Скадовськ;
 
Ольга Швед, ст. викладач Академії праці та соціальних відносин; 
 
Людмила Костенко, Черкаський жіночий центр;
 
Валентина Максимлюк - регіональнй представник ВБО "Всеукраїнська мрежа ЛЖВ" в місті Тернопіль та ТОБО "Надія плюс життя";
 
Світлана Ходакова (м. Вінниця);
 
Анна заступник голови правління Рівненського обласного відділення ВБО "Всеукраїнська мережа ЛЖВС";
 
Ірина Дейнека;

Олена Стрельник,
доцент кафедри соціальної роботи Полтавського інституту економіки і права Університету "Україна";
 
Олена Зелик, ВБО "Всеукраїнська мрежа ЛЖВ", (м. Черкаси);
 
Олена Суслова, Інформаційно-консультативний жіночий центр;
 
Євген Двоєглазов, ГО "Кроки життя"
 
Олена Стрижак, Об'єднання жінок України, яких торкнулась епідемія ВІЛ/СНІД
 
Наталія Круглашова;
 
Катерина Левченко, Міжнародний жіночий правозахисний центр "Ла Страда - Україна";

Маріана Євсюкова , Координатор молодіжної секції Всеукраїнської мережі проти комерційної сексуальної експлуатації дітей;

Валентина Мудрік, Молодіжний представник в Правлінні Міжнародної організації ЕКПАТ - Покінчемо з дитячою проституцією, порнографією та торгівлею дітьми;


Наталія Чаплинська, Івано-Франківська обласна громадська організація "Центр допомоги "Людина";
 
Олена Дзюба, БО "Рука допомоги";
 
Людмила Клочко, Харківська правозахисна група;
 
Наталя Чермошенцева, МО "Нова генерація;
 
Наталя Чуприна, БО"Рука допомоги";
 
Анастасія Галліна, ГО "Спільна справа";
 
Інна Лисенко, Чернігівське обласне відділення ВБО "Всеукраїнська Мережа ЛЖВ"; 

Алла Ходак, РМ "Карітас-Спес-Одеса";
 
Лариса Польська, голова ХОО ВГО "Дия";
 
Олена Моргун , Дніпропетровська обласна громадська організація "Промінь";
 
Людмила Ямщикова, ВГО "Альянс Майдан";
 
Марія Алєксєєнко, ВГО "Жіночий консорціум України";

Ольго Безкоровайна, Херсонський осередок Організації солдатських матерів;
 
Юлія Гончар, ЧОО ВАЖ "Славія";
 
Віра Яковенко, Полтавський інститут економіки та права;
 
Олена Майстеренко, БФ "Шлях до дому", м.Ізмаїл, Одеська обл.; 

Лариса Колос, Ірина Конченкова, МГО Школа Рівних Можливостей;

 
Олександр Максименко,  ТВ ВГО "Асоціація платників податків України;
 
Наталя Щербата, Всеукраїнська Асоціація Жінок-Адвокатів; 

Сергій Громов, БО "Разом за життя"; 
 
Анжела Литвиненко, ГО ХОЦ "Успішна жінка"; 
 
Ліза Рай, Міжнародний жіночий правозахисний центр "Ла Страда - Україна";
 
Ірина Зверькова, Одеська обласна громадська організація "Ера Мілосердя";

Наталія Козлова, Товариство феміністок "Прогресивні жінки";
 
Айгуль Муканова, ГО "Інстітут правових досліджень та стратегій";
 
Аркадий Бущенко, Українська Гельсінська Спілка;
 
Наталія Кравченко, голова правління НМЦ "Інтелект" (м. Київ);

Елла Петренко, Білозерський районний осередок Херсонської обласної молодіжної громадської організації "Молодіжний центр регіонального розвитку";
 
Андрій Лозовий, Радикальна партія Олега Ляшка, Комітет захисту конституційних прав громадян 
 
Володимир Козлов, "Чоловіки проти насильства", м. Вінниця;
 
Андрій Гук, Підтримую! ГО "Ініціативи у громадській охороні здоров'я";
 
Людмила Лобанова,  ВГО"Всеукраїнський жіночий центр інформації та соціально-економічної адаптації";
 
Алла Мукшименко, ВГО "Всеукраїнський центр правової допомоги "Громадський Захисник"; 
 
Ганна Войніч, Підтримуємо! Дніпропетровський Жіночий інформаційно-координаційний центр;
 
Аліна Ярославська, Підтримуємо! Кіровоградська обласна благодійна організація "Відкрите серце";
 
Віра Троян,  ГО "Жінки в науці;
 
Галина Скарга, Голова ВГО "Спілка сільських жінок України". 

 
 
 



 
Додатки:
Постанова КМУ від 27 квітня 2011 р. N 448 "Про проведення експерименту з упровадження методів непрямої оцінки доходів громадян для призначення соціальної допомоги
{ Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 958 ( 958-2011-п ) від 14.09.2011 }
 
Джерела інформації про експеримент в ЗМІ:

1)    http://weekly.ua/accent/vlast/2011/11/03/112625.html


Категорія: Акції та звернення | Переглядів: 4531 | Додав: gender | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 581 2 3 4 5 6 »
avatar
1
Наталя Батракова, голова правління Асоціації жінок-депутатів місцевих рад Чернівецької області
приєднуємося!
avatar
2
Шкода Марина , голова МГО "За рівні права "м.Скадовськ
ПІДТРИМУЄМО !
avatar
3
Я не можу представляти міжнародну організацію, бо це не в її компетенції, але як викладач підтримую ідею допомогти жінкам, які виховують дітей самі
avatar
4
Черкаський жіночий центр - підтримуємо!
avatar
5
Валентина Максимлюк - регіональнй представник ВБО "Всеукраїнська мрежа ЛЖВ" в місті Тернопіль та ТОБО "Надія плюс життя" приєднуємось та підтримуємо!!!!!!!!!!!!!!
avatar
6
Підтримуємо!!!
avatar
7
Підтримуємо
заступник голови правління Рівненського обласного відділення ВБО "Всеукраїнська мережа ЛЖВС"
avatar
8
Підтримуємо!!!
avatar
9
Підтримую!
avatar
10
Підтримую! Доцент кафедри соціальної роботи Полтавського інституту економіки і права Університету "Україна"
1-10 11-20 21-30 31-40 41-50 51-58
avatar
Вівторок, 23.04.2024, 10:55
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Статистика


Онлайн всього: 10
Гостей: 10
Користувачів: 0