21:59
Круглий стіл у Верховній Раді "Чи реально через державну заборону абортів подолати демографічну кризу в Україні
У Верховній Раді України відбувся "круглий стіл" на тему: "Чи реально через державну заборону абортів подолати демографічну кризу в Україні і зробити планування народжуваності відповідальним?"

Захід ініційовано міжфракційним депутатським об´єднанням "Рівні можливості" та неурядовими громадськими організаціями з питань захисту жінок.
Під час засідання було обговорено проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони штучного переривання вагітності (абортів) (реєстр.№10170), яким пропонується заборонити аборти, крім тих випадків, коли це загрожує життю вагітної жінки.

Присутні на заході лікарі, демографи, експерти з гендерних питань наголошували, що серед них немає жодного, хто виступає "за аборти", однак вони критично висловилися щодо законопроекту, який збільшить число кримінальних абортів, що несуть загрозу життю та здоров´ю жінок. Вони відзначили необхідність проведення профілактики небажаної вагітності через сексуальне виховання, контрацепцію, планування вагітності. Фахівці наголошували, що у випадку небажаної вагітності жінка має право на безпечний аборт.

"Ми всі несемо відповідальність за те, що не було нормальної суспільної дискусії з цього питання. Ніхто не підтримує аборти, але ми проти вирішення питання "кавалерійським наскоком" через законодавче врегулювання", - зазначила співголова МФО "Рівні можливості", народний депутат Олена Кондратюк. Вона наголосила, що важливим у суспільстві є просвітницька і виховна робота щодо сексуального виховання, питання планування сім´ї і взаємної відповідальності як жінки, так чоловіка.

Співголова МФО "Рівні можливості", народний депутат Ірина Геращенко звернула увагу на те, що запропонований до обговорення законопроект "спровокував важливу суспільну дискусію до проблеми, яка ханжеськи замовчується в суспільстві". При цьому вона зазначила, що сам законопроект покладає відповідальність за складний психологічний, моральний та релігійний вибір лише на жінку. "Прикро, що навіть при обговоренні цього питання в залі одні жінки. В українському суспільстві існує стереотип, що питання вибору - залишити чи ні вагітність - це лише відповідальність жінки, а чоловікам ця тема здається далекою, і мало стосується", - наголосила народний депутат. Вона вважає, що сьогодні особливо потрібно говорити про рівну відповідальність чоловіка і жінки за прийняття такого рішення і проводити відповідну пропагандистську і просвітницьку кампанію.

На думку співголови "Рівні можливості", народного депутата Юлії Ковалевської, головне завдання законодавців захистити право жінки на вибір, а не заборонами створювати умови для "абортного туризму". Вона наголосила, що держава має забезпечувати принципи соціальної справедливості, гарантовані Європейською конвенцією з прав людини, розширювати програми фінансової підтримки народження дітей та пропаганду народження дітей.

Водночас, автор документу народний депутат Андрій Шкіль зауважив, що "основна ідеологія законопроекту - захистити право дитини на життя, яке є важливішим права вибору жінки залишати вагітність чи ні", а не питання вирішення демографічної кризи.

Голова правління Благодійного фонду "Здоров´я жінки і планування сім´ї" Галина Майструк зазначила, що її "жахає те, що одним розчерком пера законопроект поставив у групу ризику сотні жінок. А найбільше жахає, що автори закону самі не мають жодного відношення до цієї групи ризику, можливо тому цей закон малопрофесійний". Перш за все, переконана експерт, в базисі проекту закону про репродуктивне здоров´я треба врахувати міжнародний досвід, який гарантує безпеку і здоров´я жінки, права людини, питання сексуального виховання, доступність контрацепції, планування сім´ї і народження.

Зокрема, завідувач відділу досліджень демографічних процесів та демографічної політики Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В.Птухи НАН України Ірина Курило поінформувала, що в Європі народжується 16 дітей на 10 жінок, а в Україні - лише 14.

Під час обговорення заступник директора департаменту охорони здоров´я материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ України Валентина Коломейчук поінформувала, що сьогодні в Україні лише 700 тис. жінок у віці 14-17 років, і один млн. дівчаток у віці 10-14 років. Це свідчить про те, що Україну у найближчі 10 років очікує серйозна демографічна криза.

Вона також наголосила, що завдяки освітнім програмам за 20 років незалежності вдалося зменшити кількість абортів у 10 разів порівняно з початком 90-х років, коли ця цифра сягала 1 млн. операцій на рік. Сьогодні щороку 100 тис. жінок приймають рішення перервати вагітність. "Це погана цифра, яку треба змінювати через просвітницькі програми, психологічну роботу з жінками, розвиток репродуктивної культури, а не заборонами абортів", - наголосила лікар.
Учасники "круглого столу" як особливу відзначили тему рівності і відповідальності чоловіка і жінки за вагітність, небажану вагітність та прийняття рішення залишити чи перервати її, а також необхідність, перш за все, сексуального виховання хлопчиків і залучення до обговорення цієї теми не лише жінок, а й чоловіків, аби підняти усвідомлення рівної відповідальності. Демографи констатували, що в Україні є статистика, якою контрацепцією користуються жінки, однак не ведеться статистика, якою контрацепцією користуються чоловіки.

Підсумком "круглого столу" стала пропозиція щодо необхідності прийняття закону про репродуктивне здоров´я. Розробку відповідного законопроекту ініціюватимуть народні депутати - члени міжфракційного об´єднання "Рівні можливості".

Для підготовки "соціально адекватного проекту", спрямованого на зменшення кількості абортів, але без "кавалерійських наскоків" у вирішенні цього болючого питання, народні депутати пропонують створити робочу групу з фахівців профільних міністерств, народних депутатів, експертів з питань репродуктивного здоров´я та захисту прав жінок.

Джерело: http://portal.rada.gov.ua/rada/control/uk/publish/article/news_left?art_id=306598&cat_id=37486
 
Переглядів: 1004 | Додав: tais | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Субота, 04.05.2024, 05:49
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Статистика


Онлайн всього: 5
Гостей: 5
Користувачів: 0