18:29
У Верховній Раді України має з'явитися законопроект про засади запобігання дискримінації
Кабінет Міністрів України схвалив 3 травня 2012 року в ході свого засідання проект Закону "Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні", який передасть на розгляд Верховної Ради.

Законопроект було розблено Мін‘юстом з метою виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.

За словами першої заступниці Міністра юстиції Інни Ємельянової, попри загальну заборону дискримінації, встановлену Конституцією України, низкою міжнародних договорів, ратифікованих Україною, та низкою законодавчих актів, окремі з яких встановлюють відповідальність за дискримінацію, на сьогодні в законодавстві Україні відсутній законодавчий акт, в якому було б чітко сформульовано визначення поняття "дискримінація" та визначено форми дискримінації. Це, у свою чергу, ускладнює належне забезпечення правового механізму протидії цьому явищу в країні.

Вирішення цих питань пропонується забезпечити шляхом:
  • визначення у законопроекті поняття дискримінації і її основних форм;
  • запровадження принципу недискримінації у законодавстві України;
  • встановлення заборони дискримінації з одночасним визначенням дій, які не вважаються дискримінацією;
  • визначення суб'єктів, наділених повноваженнями щодо запобігання та протидії дискримінації, що включає наділення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини додатковими повноваженнями щодо запобігання та протидії дискримінації;
  • запровадження антидискримінаційної експертизи, в тому числі, обов'язкової для проектів законів України, актів Президента України, інших нормативно-правових актів, що розробляються Кабінетом Міністрів України, міністерствами, іншими центральними та місцевими органами виконавчої влади.

    Відповідно до положень законопроекту дискримінація – рішення, дії чи бездіяльність, що спрямовані на обмеження або привілеї щодо окремої особи чи групи осіб за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, етнічного та соціального походження, сімейного та майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками, якщо вони унеможливлюють визнання і реалізацію на рівних підставах прав і свобод людини і громадянина.

    Формами дискримінації пропонується визнати пряму дискримінацію, непряму дискримінацію, підбурювання до дискримінації та утиск.

    Суб’єктами, наділеними повноваженнями щодо запобігання та протидії дискримінації, пропонується визнати Верховну Раду України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Кабінет Міністрів України, інші державні органи, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, громадські об'єднання, фізичних та юридичних осіб.

    За матеріалами прес-служби Міністерства юстиції України
  • Переглядів: 1045 | Додав: polocki | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar
    Середа, 01.05.2024, 03:00
    Вітаю Вас Гость

    Категорії розділу

    Новини музею [64]
    Акції та звернення [63]
    16 днів проти насильства [21]
    Всесвітня кампанія
    100-річчя 8 березня [7]
    Жіночі сторінки історії [10]
    календар знаменних та пам’ятних дат
    Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

    Пошук

    Вхід на сайт

    Календар

    «  Травень 2012  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031

    Статистика


    Онлайн всього: 3
    Гостей: 3
    Користувачів: 0