00:17
Завершено гендерну оцінку передвиборчих програм партій

 
 Завершено оцінювання передвиборчих програм українських політичних партій, що беруть участь у виборчих перегонах 2012 року. Його проведено у рамках гендерного моніторингу виборів-2012, за методикою, розробленою в Молдові соціологами Центру „Партнерство для розвитку”. В Україні його здійснили фахівці Київського інституту гендерних досліджень.

Автори проаналізували програми 22 політичних партій, зареєстрованих ЦВК для участі у виборах. Програми оцінювались за 13-ма комплексними показниками. Автори дослідження з'ясовували, чи представлені гендерні проблеми (питання) у програмах партій. Зокрема, як у програмах партій висвітлюються теми рівного доступу до прийняття рішень, чи передбачають програми гендерні квоти, наскільки гендерно чутлива економічна політика партії, чи включають програми тему боротьби з насильством в сім’ї та багато іншого.

Результати оцінювання є досить очікуваними.

Дослідження показало - тема гендерної рівності в партійних програмах висвітлюється слабо. Як правило, у програмах говориться лише про кілька показників. У частини партій про гендерні проблеми лише згадується, у частини – невелика кількість гендерних проблем заслужила на більш докладний розгляд.

До партій, які надають мінімум уваги гендерній проблематиці належать або порівняно маловідомі політичні сили (такі, як Політичне об’єднання «Рідна Вітчизна» чи «Народно-трудовий союз України») або ті сили, що йдуть на вибори з якоюсь однією-двома idée fixe і відповідно не охоплюють широкого тематичного спектру.

Так, Соціалістична партія України декларує тематичним пріоритетом на цих  виборах заборону продажу землі. Відповідно програма цієї партії містить тематику лише 5 з можливих 13 індикаторів гендерної рівності. Схожа ситуація й у ВО ”Свобода”, бо це об’єднання зосереджене на змінах в управлінні державою та дотичних політичних питаннях. Через це блок власне соціальних питань у програмі даної політичної сили відображено мало. Цей ряд продовжують програми «Народно-трудового союзу України», Політичного об’єднання «Рідна Вітчизна» тощо.


Гендерна оцінка передвиборчих програм засвідчує, що „різноманітнішими” у використанні представлених індикаторів є великі й порівняно потужні партії та об’єднання, лідери нинішніх перегонів. Програми саме цих партій містять найбільше розгалужених положень, що стосуються гендерної рівності.


До цих партій-„лідерів” належать: Ліберальна партія України, Комуністична партія України, «НОВА ПОЛІТИКА», «Наша Україна», Партія Зелених України, «УДАР», Партія регіонів.


Лише дві партії прямо ввели у свої передвиборчі програми положення про підтримку гендерної рівності. Це правляча Партія регіонів, що задекларувала „рівні можливості для жінок та чоловіків в усіх сферах життя”, та партія «УДАР», яка зобов’язалась „забезпечити реальну рівність доходів, можливостей працевлаштування і кар’єри для жінок і чоловіків”.


Водночас, за результатами гендерного моніторингу добре прослідковуються тематичні пріоритети партій. На першому місці - економічні питання (включно з питаннями пенсійного забезпечення), і лише другою хвилею пріоритетів, з якими партії-кандидати ідуть на вибори, є питання демографії, сімейної політики, близькі до них проблеми поєднання сімейних обов’язків зі службовими та інше.

Так, найпопулярніший індикатор, який прослідковується в програмах 19 партій «Гендерно-чутлива економічна політика». Близьким до нього є індикатор «Питання гендерно-чутливого розвитку соціальної інфраструктури». Ця тема так чи інакше розкрита у програмі 18 партій. На третьому місці за частотою згадування «Політика соціального та пенсійного забезпечення». Ця тема прослідковується в програмах 17 з 22 партій.


Отже, політичні партії найчастіше згадують про рівність у традиційних соціальних та соціально-економічних питаннях. Натомість суттєва для забезпечення рівності тематика жіночого політичного представництва (гендерних квот), а також пріоритетні для державної гендерної політики питання протидії насильству в сім’ї та торгівлі жінками і дітьми – „пройшла повз” сито партійних ідеологій та програм.

Отримані результати схиляють до висновку, що і риторика прав людини в цілому і гендерної рівності зокрема – не на часі, та переважно не застосовується в цьогорічних парламентських виборах.

Марфа Скорик, канд.філос.наук,
виконавчий директор БО "Київський інститут гендерних досліджень", експерт Мережі громадського контролю за ґендерною рівністю на парламентських виборах 2012

Джерело


Переглядів: 741 | Додав: dvm | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Понеділок, 29.04.2024, 14:59
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0