14:42
СЛОВ’ЯНСЬК – МІСТО РІВНИХ ПРАВ ТА МОЖЛИВОСТЕЙ ЖІНОК І ЧОЛОВІКІВ
Коніщева Н. Слов’янськ – місто рівних прав та можливостей жінок і чоловіків / Н. Коніщева // Донеччина. – 2013. – № 30. – 23 квітня.


СЛОВ’ЯНСЬК – МІСТО РІВНИХ ПРАВ 
ТА МОЖЛИВОСТЕЙ ЖІНОК І ЧОЛОВІКІВ


Таку мету своєї діяльності визначили організатори Ґендерного центру Донбаського державного педагогічного університету, який було засновано 21 березня 2012 р.
11 квітня 2013 р. з нагоди першої річниці його функціонування відбулась звітна науково-практична конференція «Формування ефективної взаємодії держави та інститутів громадянського суспільства, порозуміння та миру: ґендерний аспект».


У доповідях ректора Донбаського державного педагогічного універ-ситету, доктора педагогічних наук, професора С.О. Омельченко, декана факультету економіки та управління, кандидата економічних наук, доцента Л.В. Гончар, керівника департаменту з управління персоналом структурної одиниці «Слов’янська теплоелектростанція» ПАТ «Донбасенерго» Т.М. Гєрко, начальника відділу у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту, депутата Слов’янської міської ради Т.В. Дерев’янко, голови громадської організації «Жінки Слов’янська» Т.І. Кулакової, директора та волонтерів Ґендерного центру було всебічно висвітлено його досягнення за напрямами діяльності: інформаційне забезпечення, просвітницька, інформаційно-роз’ясню-вальна, виховна, рекламно-іміджева робота, підготовка волонтерів, науково-дослідна та науково-організаційна робота.



Про значущість досягнутих за рік результатів свідчать листи-подяки від голови Донецької облдержадміністрації А.В. Шишацького за активну гро-мадську діяльність, вагомий внесок у розвиток жіночого руху області з нагоди 20-річчя заснування Донецької обласної організації жінок Спілки жінок України; від представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні – за активну участь фахівців університету в реалізації проекту «Створення Центру ґендерної освіти – базис впровадження ґендерних підходів у вищу освіту», а також той факт, що директора Ґендерного центру включено до складу Регіональної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми Донецької облдержадміністрації.

Донбаський державний педагогічний університет перший на своєму сайті створив розділ «Ґендерна політика», який акумулює корисну інформацію з ґендерної проблематики. Він співпрацює з Всеукраїнською мережею центрів ґендерної освіти у вищих навчальних закладах, багатьма фахівцями з ґендерної проблематики в Україні.

Щорічно у Донбаському державному педагогічному університеті проводиться Всеукраїнська науково-практична конференція для студентів, аспірантів та молодих вчених «Актуальні питання сучасної науки і освіти», у рамках якої організовано секцію «Ґендер і молодь».

Значна увага приділяється здійсненню наукових досліджень з проблем забезпечення ґендерної рівності. За 2011–2013 рр. підготовлено 13 наукових публікацій, з них розділ до монографії, стаття в науковому фаховому виданні, 3 статті в збірниках наукових праць, 8 тез доповідей на науково-практичних конференціях. Виконуються відповідні дисертаційні дослідження.

Запорукою успіхів Ґендерного центру є тісна співпраця з іншими центрами ґендерної освіти вищих навчальних закладів: Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка, Маріупольського державного університету, Сумського державного університету, Харківського державного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди, Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова тощо.

На конференції виступили заступник директора Міжвузівського інформаційно-методичного центру ґендерної освіти ВНЗ І–ІІ рівнів акредитації Слобожанського регіону, старший викладач кафедри соціальної педагогіки Комунального закладу «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради Ю.В. Дьоміна та волонтер центру, студентка II курсу факультету педагогічної освіти А. Остапченко. Вони поділилися досвідом своєї роботи та презентували програму підготовки волонтерів.

Однією з головних цілей діяльності Ґендерного центру Донбаського державного педагогічного університету є широке розповсюдження та впровадження ідей рівності прав та можливостей жінок і чоловіків. З цієї нагоди Ґендерний центр плідно співпрацює з фахівцями Донецької облдержадміністрації, Слов’янської, Горлівської та інших міських рад, а також засобами масової інформації.

Волонтери Ґендерного центру активно вивчають проекти законодавчих актів, національних, регіональних та місцевих програм і розробляють пропозиції щодо їх вдосконалення. Наприклад, у 2012 р. було надано: рекомендації до проекту Стратегії розвитку державної молодіжної політики до 2020 року, розроблено проект «Активізація інформаційно-роз’яснювальної роботи та проведення просвітницьких заходів з питань забезпечення ґендерної рівності у Донецькій області», а також заходи з удосконалення ґендерної політики в Донецькій області, які включено до розділу «Забезпечення ґендерної рівності» Регіональної комплексної програми «Молодь і сім’я Донеччини. 2013–2017 роки».

Значну увагу фахівці Ґендерного центру приділяють узагальненню досвіду різноманітних громадських організацій, координації зусиль задля проведення спільних заходів. Серед них: Донецькі обласні відділення Українського Фонду Миру та Української Ради Миру, Донецька обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Донецька обласна організація жінок Спілки жінок України, громадська організація «Жінки Слов’янська», Всеукраїнська мережа центрів ґендерної освіти ВНЗ, Музей історії жіноцтва та ґендерного руху, міжнародна організація «КЕШЕР», шоу-театр моделей «Панночка», Донецький обласний благодійний фонд «Зірки та зіроньки» тощо. Більшість з них прийняла участь у звітній науково-практичній конференції «Формування ефективної взаємодії держави та інститутів громадянського суспільства, порозуміння та миру: ґендерний аспект».

У перспективі планується створити форум організацій з вирішення ґендерних проблем. Зараз розпочато роботу з формування мережі ґендерних осередків у навчальних закладах Слов’янщини. Проведено зустрічі з активістами Слов’янського авіаційного коледжу Національного авіаційного університету, загальноосвітніх шкіл I–III ступенів № 10, 13 (м. Слов’янськ) та № 3 (м. Миколаївка). З цього приводу дуже влучним став подарунок від харківської гості Ю.В. Дьоміної – укладені нею методичні рекомендації до проведення уроку ґендерної грамотності в школі.

Це дуже важливо з точки зору формування громадянського суспільства, розбудови демократичної держави. У Донецькій області зараз створено лише 2 ґендерних центра у вищих навчальних закладах (Слов’янськ та Маріуполь). В інших областях їх набагато більше. Наприклад, у Харківській області вже діє 9 центрів ґендерної освіти. В більшості областей створено ґендерні ресурсні центри. 

Специфіка соціально-економічного розвитку Донецької області обумовлює особливу соціальну значущість подолання ґендерної нерівності. Саме в Донецькій області в умовах фінансово-економічної кризи, в першу чергу, спостерігається загострення соціально-економічного становища жінок. Такі негативні соціально-економічні явища, як безробіття, дискримінація в процесі працевлаштування та професіонального розвитку, суттєвий розрив в оплаті праці жінок і чоловіків у регіоні мають «жіноче обличчя». Існує також багато суто «чоловічих» проблем. Наприклад, область випереджає всі регіони України за показником смертності чоловіків у працездатному віці та рівню травматизму на виробництві.

Разом з тим на відміну від інших регіонів у Донецькій області до цього часу не розроблено ґендерного портрету, обласної програми із забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, відсутня статистична та аналітична база для вирішення пріоритетних гострих ґендерних проблем соціально-економічного розвитку.

Так що попереду дуже багато роботи з впровадження ідей рівності прав та можливостей жінок і чоловіків. А часу мало. В 2015 р. Президент України звітуватиме в ООН про виконання Цілей Розвитку Тисячоліття, до яких наша держава приєдналась у 2010 р. разом з 189 країнами світу.



Наталія Коніщева, директор Ґендерного центру Донбаського державного педагогічного університету, доктор економічних наук, професор, академік Академії економічних наук України

Переглядів: 1439 | Додав: dvm | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
П`ятниця, 03.05.2024, 14:41
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Статистика


Онлайн всього: 11
Гостей: 11
Користувачів: 0