23:30
Час, коли Україні з’явиться жінка-генерал, вже не за горами

У Львові, як повідомив регіональний прес-центр МО України, в місцевому будинку офіцерів відбувся семінар на тему «Гендерна культура в сфері безпеки». Захід проводився за ініціативою Громадської ліги Україна-НАТО за участі близько 50 представників силових структур, зокрема, військовослужбовців Збройних Сил України, співробітників МВС, СБУ та ДСНС.

Учасники торкнулись практичних аспектів забезпечення гендерної рівності та гендерного підходу в проведенні миротворчих військових операцій тощо.

Детальні екскурси у проблематику здійснювали запрошені фахівці: віце-президент Атлантичної ради України Олег Кокошинський, доктор філософії, президент Молодіжного центру Атлантичної ради України Оксана Григор’єва та начальник відділу військово-соціальної роботи головного управління по роботі із особовим складом ЗС України полковник Віталій Голота.

        До речі, семінар у Львові відкриває низку обговорень,  якою будуть охоплені й інші регіони країни. Зокрема, семінари у руслі гендерної тематики відбудуться у Симферополі, Севастополі, Вінниці та Хмельницькому. А підсумковий захід відбудеться У Києві. У ході цих обговорень ініціативні групи Громадської ліги Україна-НАТО прагнуть сформулювати певні визначення, які будуть запропоновані до пункту, що регламентуватиме захист рівних прав жінок і чоловіків, у подальших зобовязуючих документах щодо співробітництва України з НАТО.

     Віталій Голота таким чином змалював ситуацію щодо стану гендерних процесів  в українському війську: «Ми, як державна інституція не можемо оминути соціальні трансформаційні процеси, які відбуваються у нашому суспільстві. У тому числі й питання гендерної рівності. На даний час, якщо взяти числові показники, то відзначу, що вони спонукають до оптимізму. На даний час у Збройних Силах проходять службу 16 жінок-військовослужбовців у званні «полковник».  Це багато, адже раніше жінок-старших офіцерів у нас не було взагалі». Представник Генштабу також повідомив, що військове звання «підполковник» мають нині 188 жінок-військовослужбовців. 386 жінок мають військове звання «майор», 344  – носять звання «капітан», є 453 старших лейтенанти та понад 50 молодших лейтенантів. І це лише дані щодо офіцерського корпусу.

           «Армійський стаж у мене понад вісім років, – розповіла інша учасниця семінару санінструктор зенітно-ракетної батареї 80-го окремого аеромобільного полку сержант військової служби за контрактом Вікторія Савчин. – З власних спостережень скажу, що із кожним роком ставлення до жінок у армії міняється. Окремо відзначу, що організатори семінару порушили важливу тему. А саме – участь жінок-військовослужбовиць у миротворчих операціях за кордоном. Хотілося б випробувати власні сили й можливості на рівні із чоловіками у реальній ситуації. Можливо, що такий шанс нам усе ж таки випаде».

       Проте одним з чинників, який, на думку генштабіста, поки що не дозволяє вирівняти гендерний баланс у, насамперед, офіцерському середовищі є відсутність жінок, які пройшли підготовку за командними та інженерно-технічними спеціальностями. Адже саме цей напрямок є перспективним для кар’єрного зростання. Частково це декларується обмеженнями у керівних документах, частково – малою чисельністю бажаючих. Більше представників командної ланки та технічних спеціальностей жіночої статі проходить підготовку молодших спеціалістів на військову службу за контрактом. Однак, на переконання представника Генштабу, час, коли в Збройних Силах України з’явиться жінка-генерал, не такий вже й далекий.

 

Ігор Галущак

Львів

Переглядів: 1038 | Додав: dvm | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
П`ятниця, 03.05.2024, 12:21
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Статистика


Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0