15:31
«ЖІНКИ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА СХІДНОЇ ЄВРОПИ У ДРУГІЙ СВІТОВІЙ ВІЙНІ: СПЕЦИФІКА ГЕНДЕРНОГО ДОСВІДУ У ЧАСИ ЕКСТРЕМАЛЬНОГО НАСИЛЬСТВА»
Представництво Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні, Міжнародна громадська організація «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерантність», Українська Асоціація дослідників жіночої історії та Українська Асоціація усної історії  раді запросити Вас для участі у міжнародному форумі:

«ЖІНКИ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА СХІДНОЇ ЄВРОПИ У ДРУГІЙ СВІТОВІЙ ВІЙНІ: СПЕЦИФІКА ГЕНДЕРНОГО ДОСВІДУ У ЧАСИ ЕКСТРЕМАЛЬНОГО НАСИЛЬСТВА»

Час: 28-29 листопада 2013 р.

Місце: Великий конференц-зал Національної академії наук України, вул. Володимирська, 55, Київ

Особливості участі жіноцтва у війнах полягають у широкому спектрі суспільних ролей, які волею обставин чи власного вибору виконували жінки, опинившись в умовах екстремального насильства. Проблема «Жінка і війна» є сьогодні одним з актуальних напрямів історичних досліджень, вона має міждисциплінарний характер та перебуває на стику жіночої (ґендерної) історії, військової історії, студій з історії повсякдення, усної історії, досліджень пам’яті. 

Період Другої світової війни є надзвичайно важливим у цьому відношенні, передовсім зважаючи на тотальний характер війни, завдяки якому в тій чи іншій формі учасницями / жертвами війни стали практично усі покоління жінок різних національностей. Саме під час цієї війни суспільні ролі жіноцтва вперше стали настільки різноманітними, включно з його активною участю у бойових діях. Ця багатоманітність ролей стосувалася також тих жінок, які не мали змоги чи сил опиратися завойовникам; він охоплював і ту частину жіноцтва, яка, будучи змушеною боротися за власне виживання та життя своїх дітей, пристосовувалася до обставин й обирала форми пасивного спротиву чи навіть співпраці з окупаційною владою.

Приклад країн Центральної та Східної Європи має особливе значення, адже тут ідеться про майже усі центральні наративи Другої Світової війни: військові дії та окупаційні режими; рухи опору різного політичного спрямування; колабораціонізм; примусову працю та депортацію; евакуацію частини населення – переважно жінок і дітей – та їхню тилову працю на потреби фронту; долі військовополонених та в’язнів концтаборів і, звичайно, Голокост, у якому саме Центрально-Східній Європі, зокрема, Україні, нацизмом було відведено особливу роль. 

Важливою сторінкою історії названих території є те, що чимало з них зазнали подвійного тиску – з боку не лише нацистської, але й сталінської диктатур, що накладає особливий відбиток на історію народів Центрально-Східної Європи періоду Другої Світової війни, зокрема, історію жіноцтва. Тому під час конференції буде приділено увагу порівнянню деяких важливих аспектів панівних стратегій двох тоталітарних систем.

Програма та інформація про доповідачок і учасниць http://ua.boell.org/web/653-763.html

Категорія: Жіночі сторінки історії | Переглядів: 1489 | Додав: tais | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Субота, 20.04.2024, 16:04
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Статистика


Онлайн всього: 7
Гостей: 7
Користувачів: 0