14:55
У Луцьку відбувся Міжнародний науково-практичний семінар «Майстерня гендерних практик»

25-27 вересня у Луцьку викладачі двадцяти вищих навчальних закладів України та Польщі працювали над впровадженням гендерного компоненту у систему вищої освіти. Зустріч організована Всеукраїнською мережею осередків ґендерної освіти внз, Центром ґендерної освіти Луцького педагогічного коледжу та Фондом ім. Фрідріха Еберта в Україні.

Як зазначила керівниця Центру гендерної освіти при Луцькому педагогічному коледжі Галина Єрко, мета Міжнародного науково-практичного семінару – обмінятись досвідом успішних практик у вирішенні гендерної проблематики в освіті та науці України. 
За словами керівниці Координаційного центру гуманітарної політики Сумського державного університету Ніни Світайло, «в Україні створена і діє унікальна за своєю діяльністю структура – Всеукраїнська мережа осередків ґендерної освіти ВНЗ. Вона не формалізована настільки, як мережі міністерств, що дозволяє напрацьовувати спільні методики та видавати продукт, який потім можна впроваджувати у різних навчальних закладах».

Викладачка польського університету у Білостоці д-р Оксана Войтюк зауважила, що іноземні науковці давно пишуть дисертаційні роботи щодо гендерної проблематики. «У Польщі на відділенні післядипломної освіти є гендерні студії. При університетах є багато громадських організацій, які співпрацюють із різними іноземними фондами. Гендерну тематику в університетах запроваджують, якщо є відповідні фахівці. Вони вивчають гендерну ситуацію у Європі та країнах Скандинавії. Навчання гендерних курсів як підвищення кваліфікації платні, але слухачі готові їх оплачувати, бо це підвищує їх компетентність та конкурентність на ринку праці», – зазначила Оксана Войтюк.

Д-р політ. наук, експертка з гендерних питань Оксана Ярош ознайомила присутніх із досвідом Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки щодо введення  гендерної складової у навчально-виховний процес ВНЗ: «У СНУ імені Лесі Українки вже викладається п’ять навчальних дисциплін із гендерної тематики. Інші ВНЗ поки такого компоненту не мають, але таку можливість можуть отримати через новий закон «Про вищу освіту», запроваджену інституцію радника з гендерних питань Міністерства освіти та науки України, робочу групу з гендерних питань при МОН та ін.»

Тематика зустрічі охоплювала питання гендерного аудиту ВНЗ, методики впровадження гендерної рівності за допомогою інтерактивних методів у роботі осередків гендерної освіти,  використання інформаційно-комунікаційних технологій у роботі викладачів, подальшу просвітницьку, комунікаційну та наукову діяльність мережі.

 

Читати ще:

http://vip.volyn.ua/articles/u-lucku-obgovoryuyut-zastuvannya-gendernyh-praktyk-u-vyshah-ukrayiny

http://www.volynnews.com/news/society/u-lutsk-zyikhalys-huru-hendernoyi-osvity-ukrayiny-i-polshchi/

http://www.volynpost.com/news/39935-u-lucku-prohodyt-mizhnarodnyj-seminar-iz-vyvchennia-gendernyh-praktyk-u-vyshah

Категорія: Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ | Переглядів: 1486 | Додав: dvm | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
Вівторок, 19.03.2024, 05:50
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Статистика


Онлайн всього: 15
Гостей: 15
Користувачів: 0