23:41
Aкція до Міжнародного дня боротьби з гендерним насильством над жінками

Увечері 25 листопада відбулася акція до Міжнародного дня боротьби з гендерним  насильством над жінками. В акції взяли участь “Ритми спротиву”, “Чорна Веселка”, “Chaotic Good” та позаорганізаційні активістки та активісти: понад 60 осіб.

Ритми самби розривали тишу вечірнього парку Шевченка й проголошували кінець замовчуванню проблеми гендерного насильства.
Понад сто осіб відвідувачок та відвідувачів парку, а також студент_ки, які верталися з вечірніх пар КНУ імені Тараса Шевченка, отримали листівки із номерами гарячих ліній допомоги тим, хто постраждали від гендерного насильства.

Спікерки акції наголошували, що насильство над жінками має різні прояви: окрім фізичного, жінки зазнають також психологічного та економічного насильства. Органи державної влади, медіа та українське суспільство в цілому вперто ігнорують “традиційні” прояви насильства у побуті та громадському просторі. До цього додається образлива об’єктивуюча реклама із вербальними та візуальними маркерами, що підтримують культуру зневаги та насильства. Учасниці заходу звернули увагу, що капіталізм та патріархат нерозривно пов’язані між собою: жінки мають в середньому на 30% меншу за чоловіків зарплатню на тих самих посадах й знаходяться в економічній залежності. Наголошувалося, що “капіталізм та патріархат – гілки одного дерева”, а також на тому, що насильство стосується всіх жінок незалежно від сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.
Усі ці питання ще більше загострюються в зоні АТО, де насильство легітимізують військові дії. Проблема насильства над жінками часто просто заперечується/ відкидається/ замовчується: в побутових розмовах, суспільних обговореннях, державних інституціях та органах. Самі жінки часто не мають права голосу в цій ситуації, тобто, ставши жертвами реального насильства вони ще й стають жертвами насилля символічного (скарги заперечуються або відкидаються, інтерпретації чоловіків уважаються важливішими). Більше того, досі побутує звинувачування самої жертви в насильстві (“сама винна”, “не треба ходити так пізно”, “вона його спровокувала” тощо).

Серед плакатів на акції були: “Підтримай жінку, сестру, подругу, мати”, “Зупинимо гендерне насильство”, «Насилие – это не только побои, слово – ранит». Активістки розповіли про свій досвід і закликали до солідарності та взаємодопомоги.

Більше інформації, якщо Ви зіткнулися із гендерним насильством тут: http://sisfist.wix.com/gender-violence

Запрошуємо також на суботні акції “Поверни собі ніч” в Дніпропетровську, Львові та Києві: https://www.facebook.com/events/562357730595114/

Солідарність замість насильства!

Переглядів: 683 | Додав: tais | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
П`ятниця, 26.04.2024, 02:38
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Статистика


Онлайн всього: 8
Гостей: 8
Користувачів: 0