11:53
Забезпечення представництва жінок у контексті моделювання нової виборчої системи для України

Вітчизняні та міжнародні експерти з гендерних питань та виборчих систем, народні депутати зібралися 03 лютого у конференц-залі Верховної Ради України обговорити питання забезпечення представництва жінок у контексті моделювання нової виборчої системи для України. Захід відбувався за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), Національного демократичного інституту (NDI) та Венеціанської комісії (Рада Європи). 
Семінар складався з двох панелей, що розкривають міжнародний досвід та українські реалії, який модерували голова парламентської підкомітету з питань гендерної рівності та недискримінації Ірина Суслова і український експерт з гендерних питань Лариса Кобелянська.
Основна тематика була присвячена кращим практикам жіночого представництва у контексті реформи виборчої системи. Виступали директор представництва IFES Пітер Ербен, заступник Міністра закордонних справ Сергій Кислиця, голова Комітету ПАРЄ з питань рівності і недискримінації Єлена Сентемеро, заступник директора Національного Демократичного інституту Ієн Вудвард, експерт Ради Європи Діана Буньян, експерт Венеційської комісії Амая Убеда ті н. У секції взяв участь провідний експерт IFES з питань виборчих систем Ендрю Рейнольдс, який поділився міжнародним досвідом впровадження і досягнення гендерної рівності у світі та свої потужним дослідницьким та практичним досвідом. 
У заході взяв участь заступник голови ЦВК Андрій Магера, який поділився баченням щодо розвитку гендерної рівності в Україні та розвитком виборчих процесів. 
Були обговорені та оприлюднені результати багатьох експертиз та досліджень, висловлені ідеї та кроки щодо розвитку гендерної рівності. Зокрема, старший керівник програми НДІ Олена Єна представила результати багатоьх цінних досліджень для подальшого розвитку гендерної рівності у політичній і виборчій сфері; результатами гендерного моніторингу місцевих виборів КВУ поділилась експерт з питань гендерної рівності Мілена Горячковська; результати гендерного моніторингу місцевих виборів ВГО «Жіночий Консорціуму України» оприлюднила експерт з питань гендерної рівності Оксана Ярош.
Сьогодні жінки становлять лише 12% депутатів України, у порівнянні зі світовим показником - 23%. Переважна більшість жінок-депутатів України поточного скликання були обрані за пропорційною системою, що підтверджують добре задокументований факт, що мажоритарні системи є більш несприятливі для жінок-кандидатів. Проте, можна розробити механізми для забезпечення більш збалансованого представництва у будь-якій виборчій системі, в тому числі різних видів гендерних квот.

Переглядів: 802 | Додав: tais | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вівторок, 23.04.2024, 17:51
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29

Статистика


Онлайн всього: 16
Гостей: 16
Користувачів: 0