22:25
Рада прийняла закон про боротьбу з домашнім насильством (оновлено)

Депутати Верховної Ради України в другому читанні ухвалили законопроект № 4952 "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами".

Документ, що впроваджує комплексний підхід до боротьби з насильством у родині, підтримав 241 депутат.

Згідно з пояснювальною запискою, цей законопроект імплементує положення Стамбульської конвенції у національне законодавство, що дає можливість удосконалити кримінальне та кримінальне процесуальне законодавство України для боротьби з насильством стосовно жінок та домашнім насильством.

Проектом пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України.

Внесення цих змін дозволить запровадити додаткові запобіжні, захисні та каральні кримінально-правові механізми для боротьби з різним формами насильства стосовно жінок: зґвалтуванням та іншими актами сексуального насильства, примусовим шлюбом, примусовим абортом чи стерилізацією, домашнім насильством. 

За словами народної депутатки Ірини Суслової, водяться нові обмежувальні заходи щодо осіб, які проявляють агресію на гендерному ґрунті. Суд може заборонити перебувати під одним дахом кривднику й постраждалій, обмежити спілкування з дитиною, спрямувати на проходження спеціальної виправної програми.

 

"Також законопроект дає визначення домашньому насильству й передбачає покарання за цей злочин до 5 років позбавлення волі. Запроваджується відповідальність за зґвалтування жінки, з якою чоловік перебуває у шлюбі. Такі дії тепер підпадатимуть під визначення "сексуальне насильство"",  ̶  пояснила вона на свої сторінці у Facebook.

Разом з тим Суслова звернула увагу на те, що до порядку денного так і не внесли законопроект №0119 про ратифікацію Стамбульської конвенції, без якої, на думку парламентарки, інші законопроекти проти домашнього насильства перетворюються на "імітацію бурхливої діяльності".

"Саме Стамбульська конвенція надає усім нововведенням системності та стрункості. Вона передбачає створення єдиного координаційного органу, який буде моніторити усі факти різних форм домашнього насильства. Конвенція зобов’язує державу вести постійну широку просвітницьку кампанію, яка викорінить стереотипи, що толерують насильство",  ̶  додала вона.

https://humanrights.org.ua/material/rada_prijnjiala_zakon_pro_borotbu_z_domashnim_nasilstvom

Категорія: 16 днів проти насильства | Переглядів: 1255 | Додав: dvm | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вівторок, 19.03.2024, 10:15
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Грудень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Статистика


Онлайн всього: 9
Гостей: 9
Користувачів: 0