23:04
“Жінкам владу – жінок в Раду”

"Жінкам владу – жінок в Раду"

6 вересня громадські активистки з різних міст України зібрались під стінами Верховної Ради з вимогою включити до нового виборчого законодавства гендерну квоту.

Кількість жінок у нинішньому складі українського парламенту серед європейських країн найнижча –лише 12%. Це менше за середньосвітовий показник на 23%, і навіть менше, ніж у низці мусульманських країн: Йорданії (близько 16%) та Єгипті (15%). За кількістю жінок у парламенті Україна посідає 144-те місце та стоїть поряд із такими країнами як Гана, Гватемала та Чад.

Саме тому учасниці акції виступили з вимогами обов’язкового запровадження у виборчому законодавстві санкцій проти тих політичних сил, які порушують квотний принцип формування виборчих списків.

“Ми запропонували внесення поправки до Виборчого кодексу щодо квоти у розмірі 40%. Це не половина, але крок за кроком ми будемо наближатися до паритетного представництва жінок та чоловіків у владі. Сьогодні ми тут також підтримаємо депутаток, які вносять поправки до законодавства, щоб вони знали, що їх робота співзвучна з думками жіноцтва України”, – зауважила координаторка Громадської ради з гендерних питань міжфракційного парламентського об’єднання “Рівні можливості” Лариса Кобелянська.

Тамара Марценюк, кандидатка соціологічних наук, доцентка кафедри соціології Національного університету “Києво-Могилянська академія” прийшла підтримати акцію та роздати листівки “Жінкам владу, жінок в Раду!”.  За словами науковиці, жінки присутні в органах місцевого самоврядування, у політичних партіях і рухах. Однак, якщо говорити про так звану “серйозну політику”, то Україна має низький рівень представництва жінок: “Я вважаю, що мають бути запроваджені в законодавство гендерні квоти. Міжнародний досвід свідчить, що це –  доволі ефективний механізм”, – підкреслює Тамара Марценюк.

Представниці жіночих громадських організацій та учасниці Громадської ради з гендерних питань при МФО “Рівні можливості” закликали всіх жінок спільно покласти край застарілій практиці обмеження права жінок представляти у владі інтереси більше, ніж половини українського суспільства.         

Разом вони підписали звернення до депутатів з вимогами ухвалити норму про квоти у виборчому кодексі, законодавчо закріпити норму про те, що кожне друге місце у виборчому списку партії має належати жінці (включно з прохідною частиною), а також ввести у новому виборчому законодавстві санкції проти тих політичних партій, які не дотримуються ґендерної квоти.

У 2015 р. Верховна Рада вперше включила до виборчого законодавства норму про гендерну квоту. Відтоді в Законі України “Про місцеві вибори” з’явилися рядки про те, що “представництво осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах має становити не менше 30% загальної кількості кандидатів у виборчому списку”.

Проте за два роки дії норми кількість жінок, представлених у владі об’єднаних територіальних громад (ОТГ), зменшилась із майже 20% до 14%, а жіноче представництві в українській політиці досі залишається на дуже низькому рівні.

Інформація підготовлена за матеріалами українських ЗМІ:

Повага; “Центр інформації про права людини”; Інформаційне агентство АСПІ

Переглядів: 567 | Додав: dvm | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Субота, 27.04.2024, 04:36
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Статистика


Онлайн всього: 5
Гостей: 5
Користувачів: 0