21:42
#ВибориБЕЗсексизму

#вибориБЕЗсексизму

25 жовтня 2020 року відбудуться вибори до місцевих рад, під час яких вперше в історії виборів в Україні буде реалізована 40-відсоткова гендерна квота: при формуванні виборчих списків політичні партії мають дотримуватися законодавчої норми про внесення у кожну п’ятірку кожного виборчого списку не менше двох кандидатів кожної статі – чоловіків або жінок. За невиконання цього принципу списки політичних партій ЦВК не зареєструє.

7 вересня відбулась презентація незалежного моніторингового проєкту #вибориБЕЗсексизму, в рамках якого працюватиме електронний помічник – чат-бот. Крім фіксації випадків сексизму, чат-бот також надаватиме безкоштовну юридичну та психологічну допомогу жінкам, які братимуть участь у виборах.

Як зазаначає авторка проєкту Ірина Тишко «Політикині частіше, ніж їхні колеги чоловіки, стикаються з проявами сексизму та дискримінації. А в період виборів перед ними стоїть подвійний виклик: вести конкурентну боротьбу та воювати з суспільними упередженнями й гендерними стереотипами». На її переконання, під час виборчих перегонів проти жінок конкуренти застосовують брудні технології, кібербулінг та психологічний тиск, тому жінки потребують всеосяжної підтримки та допомоги, особливо з боку інших жінок.

Під час пресконференції також було презентовано «Звернення до політичних партій щодо ведення гендерночутливого виборчого процесу», що було ініційоване громадськими організаціями, до підписання якого закликаються всі бажаючі.

Звернення громадських організацій до політичних партій щодо ведення гендерночутливого виборчого процесу

25 жовтня цього року відбудуться місцеві вибори. Вперше в історії під час цих перегонів буде застосована 40-відсоткова гендерна квота за пропорційною системою. Разом з тим, зберігається 30-відсоткова квота в громадах нижчого рівня.

Незважаючи на те, що гендерна квота є реально захищеною в законодавстві, ми переконані, що захисту та всеосяжної підтримки все ж таки потребують й жінки, які братимуть участь у виборах.

Адже крім передвиборчої боротьби, жінкам доведеться одночасно вести війну з суспільними упередженнями й ґендерними стереотипами. Множинної дискримінації зазнають й жінки з інвалідністю, внутрішньо переміщені особи, представниці ЛГБТ-спільноти. Традиційною під час виборчих перегонів є практика застосування проти жінок брудних технологій, кібербулінгу та психологічного тиску.

Всеукраїнська коаліція громадських організацій категорично засуджує недемократичні методи передвиборчої боротьби та звертається до політичних партій з вимогами:

  • виконати норму закону щодо квотного формування виборчих списків;
  • рівномірно розподілити кандидатів з числа чоловіків та жінок у багатомандатних мажоритарних округах для більш збалансованого представництва громади у місцевій раді;
  • підтримати кандидаток на рівні з кандидатами та передбачити позитивні дії для усунення наявної нерівності;
  • запровадити добровільну гендерну квоту 50% жінок та чоловіків;
  • вести чесну й конкурентну боротьбу без дискримінації та сексизму.

Ми звертаємося до українців та українок з проханням разом зруйнувати стереотипи щодо жінок у політиці та зробити свій усвідомлений вибір, на основі професійних стандартів, адже це шанс отримати заможні та успішні громади.

Ми закликаємо представників громадянського суспільства солідарно підтримати вимоги, викладені вище. А також здійснювати суспільний контроль щодо дотримання суб'єктами виборчого процесу норм виборчого законодавства, забезпечення рівного доступу жінок та чоловіків до участі у виборах, ведення виборчих перегонів з повагою до людської гідності та честі.

Ми віримо, що об’єднане громадянське суспільство стане вагомим опертям для жінок, які висловили готовність боротися за владу на місцях.

Підписати звернення:

Переглядів: 302 | Додав: dvm | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Субота, 20.04.2024, 12:09
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Статистика


Онлайн всього: 8
Гостей: 8
Користувачів: 0