17:41
Інформаційна кампанія “Що таке модель рівності?”

Інформаційна кампанія “Що таке модель рівності?”

До 70-річчя Конвенції про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами, до якої Україна приєдналася в 1954 році , та 40-ї річниці  Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, яка прямо передбачає обов’язок вживати усіх відповідних заходів,  включаючи законодавчі,  щодо  припинення  всіх  видів  торгівлі  жінками  та використання проституції жінок, та на виконання Конвенції Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми, яку Україна ратифікувала у 2010 році, також у відповідності до Політики НАТО щодо попередження сексуальної експлуатації, ГО “Розвиток демократії” у співпраці із Громадською радою при МФО «Рівні можливості» розпочинають інформаційну кампанію: «Що таке «Модель рівності?».  

«Модель рівності» (відома як Шведська модель) модель боротьби з проституцією — це правова концепція, спрямована на боротьбу з попитом як основною причиною існування проституції. Спільне дослідження ситуації у 116 країнах, яке провели науковці із кількох університетів Німеччини і Великої Британії, підтвердило, що в середньому в державах, де легалізовано проституцію, зростає торгівля людьми, в той час як криміналізація покупців у Швеції призвела до скорочення ринку проституції і зменшення торгівлі людьми. Крім скорочення обсягів проституції і торгівлі людьми, шведська модель — гарний приклад зменшення рівня насильства проти жінок — в першу чергу, в проституції.

Модель рівності – рекомендована ЄС, Радою Європи, підкріплена міжнародними конвенціями і голосами сотень постраждалих, десятків громадських організацій по всьому світу, передбачає для осіб в проституції можливості вийти  з неї й отримати реабілітацію, а для “клієнтів” та сутенерів — відповідальність як засіб скоротити попит, який, у відповідності до міжнародного законодавства, є рушієм проституції і торгівлі людьми з метою сексуальної експлуатації.   

У Європі Модель рівності діє в 6 країнах: Швеція, Франція, Норвегія, Республіка Ірландія, Північна Ірландія, Ісландія. Повністю легалізована проституція – лише в 4 країнах: Німеччині, Нідерландах, Австрії та Греції. У Литві, Латвії та Великобританії законопроекти про Модель рівності нещодавно пройшли перше читання, а Німеччина і Іспанія оголосили про свої плани переходу до Моделі рівності в найближчі роки. 

Парламентська асамблея Ради Європи закликає всі держави-члени Ради Європи розглядати запровадження кримінального покарання (на основі скандинавської/шведської моделі) за купівлю проституції як найефективніший інструмент запобігання торгівлі людьми та боротьби з нею. Дотримання та імплементація стандартів Ради Європи вважається однією з передумов вступу до ЄС. 

В рамках першого етапу інформаційної кампанії заплановано онлайн-заходи за участі міжнародних експерток та експертів, дослідниць, соціальних працівників і працівниць, парламентарів, жінок, які вийшли з проституції, вчених, психологів та лікарів. Для виступів англійською передбачений синхронний переклад українською.

Для того, аби отримувати інформацію про заплановані заходи та запрошення до реєстрації на них, будь ласка, зареєструйтеся у цій формі:
 

https://forms.gle/eKQDnFugo48mVwp98

Перелік заходів:

1) “Вийти з кола насильства: досвід жінок, які пережили проституцію

Дата: 26 березня  

В рамках цього заходу жінки, які пережили сексуальну експлуатацію, та дослідниці та соціальні працівниці з різних країн (Британія, Ізраїль, Швеція, Ірландія, США, Україна), зокрема, тих, де вже запроваджена Модель рівності, розкажуть про перешкоди на шляху виходу з проституції та про те, як соціальні служби та громадські організації можуть допомогти жінкам в такій ситуації. 

Аудиторія: ЦОВВи, соціальні служби, організації громадянського суспільства, широка громадськість. 

Спікерки заходу:

  • Террі Форліті / США (виконавча директорка центру допомоги жінкам “Breaking Free”)
  • Джулі Біндел / Великобританія (дослідниця в Університеті Лінкольна, учасниця кампанії за припинення насильства щодо жінок з 1979 року) 
  • Юлія Дорохова / Україна (Голова Всеукраїнської Ліги “Легалайф”)
  • Міа де Фаойте / Ірландія (активістка, юристка, учасниця у кампанії за Шведську модель в Ірландії) 
  • Люба Фейн / Ізраїль (активістка, учасниця у кампанії за Шведську модель в Ізраїлі) 
  • Меган Доневан та Жасміна Леховзки / Швеція (працівниці центру допомоги жінкам “Таліта”)

2) «Модель рівності і правоохоронні органи» 

Дата: 8 квітня  

В рамках цього заходу поліціянти з різних країн (Швеція, Франція, Канада, Ізраїль), де вже запроваджена Модель рівності, розкажуть про те, як вони працюють із вразливими жінками та взаємодіють в цій роботі із соціальними службами та притулками.  

Аудиторія: сектор безпеки і оборони, Мінсоц, МОЗ, соціальні служби, організації громадянського суспільства, широка громадськість. 

4) Експертне обговорення «Законодавство, кращі практики для впровадження Моделі рівності».

Дата: 15 квітня   

В рамках цього іноземні експертки та парламентарі поділяться своїм досвідом роботи над відповідними законопроектами в своїх країнах (Швеція, Франція, Ірландія, Канада, Латвія, Британія, Ізраїль). 

Аудиторія: українські парламентарки і парламентарі, сектор безпеки і оборони, судді, прокуратура, Мінсоц, МОЗ, організації громадянського суспільства, широка громадськість. 

5) Спеціальний захід для журналістів “Модель рівності для України: особливості висвітлення”

Дата: 22 квітня  

В рамках цього іноземні та вітчизняні журналістки та журналісти поділяться своїм досвідом висвітлення тематики сексуальної експлуатації та інформаційної підтримки Моделі рівності. 

Аудиторія: журналістська громада України, факультети журналістики вишів, внутрішньогалузеві журналістські організації саморегулювання. 

6) Захід для сектору безпеки і оборони про взаємодію порядку денного “Жінки, мир, безпека” та протидії сексуальному насильству пов”язаному з конфліктом

Дата: 29 квітня (дата уточнюється) 

7) Експертне обговорення “Проституція як проблема громадського здоров’я” 

Дата: 6 травня (дата уточнюється) 

8) Конкурс журналістських матеріалів на краще висвітлення тематики Моделі рівності – починаючи з першого заходу 26 березня і до кінця травня ми прийматимемо журналістські матеріали на конкурс.

Ми будемо також дуже вдячні за поширення цієї інформації вашим колегам, партнерським організаціям та зацікавленим активісткам у сфері прав жінок.

Переглядів: 3638 | Додав: dvm | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
П`ятниця, 26.04.2024, 15:20
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Березень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Статистика


Онлайн всього: 13
Гостей: 13
Користувачів: 0