00:07
Україна виконала дві третини зобов'язань із впровадження ґендерної рівності — моніторинг

Україна виконала дві третини зобов'язань із впровадження ґендерної рівності — моніторинг

За чотири років Україна виконала дві третини державних документів з ґендерної рівності та дотримання прав жінок.

Такі дані дослідження озвучили в Укрінформі експертки Київського інституту ґендерних досліджень, Асоціації міст України та Жіночого консорціуму України.

Учасниці проєкту проаналізували та підбили підсумки впровадження двох ключових державних документів, дія яких закінчилася у 2021 році. Йдеться про Національний план дій з виконання зауважень Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок до восьмої періодичної доповіді України. Другий документ — Державна соціальна програма забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

“Наш проєкт охопив 341 територіальну громаду, всі 24 області України та місто Київ, а також 30 міністерств та відомств, визначених як виконавці заходів обох документів”, — розповіла директорка Київського інституту ґендерних досліджень Марфа Скорик.

Як показав моніторинг, на обласному рівні лідерами у виконанні обох документів є Рівненщина та Луганщина. А Івано-Францівщина навпаки, виконала лише кілька пунктів з обов’язкового переліку обох документів.

“В цілому по Україні виконання рекомендацій Нацплану дій та Держпрограми складає 71% та 77% — відповідно”, — сказала голова Жіночого консорціуму України Оксана Москаленко, яка координувала кампанію в областях.

Водночас керівниця проєкту Ольга Луцишина вказала на значну готовність облдержадміністрацій дослухатися висновків жіночої громадськості.

“Понад 30 із 139 запропонованих нами рекомендацій було прийнято як резолюції цих дорадчих органів при ОДА”, — повідомила Луцишина.

Щодо територіальних громад, то ситуація тут складніша. “Відсоток виконання завдань і рекомендації обох документів становить близько 40%,” — зауважила ґендерна координаторка Асоціації міст України Наталія Лазаренко.

При чому, як свідчить аналіз, найбільш охоче громади виконують пункти, що стосуються подолання ґендерних стереотипів, збільшення частки жінок у депутатському корпусі та зменшення гендерного розриву в оплаті праці.

Як зазначила Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко, розроблені проєктом методики громадської оцінки слід врахувати при виконанні Державної стратегії забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2030 року, проєкт якої зараз розглядається Кабміном.

“Дані цього аналітичного дослідження мають мають бути використані для подальшого розвитку державної політики в усіх напрямах — на рівні формування й розробки нормативно-правових документів, підвищення кваліфікації й компетенцій держслужбовців, зміцнення інституційних механізмів і комунікацій із суспільством”, — вважає Левченко.

Учасниці проєкту також сподіваються, що моніторинг стимулює створення в Україні постійного інструменту відстеження реалізації прав жінок і допоможе ефективніше впроваджувати політику ґендерної рівності в країні.

https://www.ukrinform.ua/rubric-presshall/3383804-vid-dokumenta-do-zvitu-so-spovilnue-vikonanna-nacionalnih-zobovazan-z-prav-zinok.html


Проєкт “Громадська оцінка виконання в Україні державних документів з ґендерної рівності” з липня 2021 року впродовж 6 місяців здійснював Київський інститут гендерних досліджень у партнерстві з Жіночим консорціумом України та Асоціацією міст України.

Оцінку виконано в рамках проєкту ПРООН «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Переглядів: 1667 | Додав: dvm | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
П`ятниця, 26.04.2024, 06:42
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Лютий 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Статистика


Онлайн всього: 20
Гостей: 20
Користувачів: 0