11:46
Музеї під тиском: уряд, громада, автономія

Museums under pressure: government, community, autonomy

У 2010 році Міжнародний музей рабства, що входить до мережі Національних музеїв Ліверпуля, ініціював та координував створення  міжнародної музейної ініціативи під назвою Федерація міжнародних музеїв прав людини (FIHRM).

З того часу FIHRM заохочує музеї, які займаються делікатними та суперечливими темами прав людини, такими як трансатлантичне рабство, Голокост та інші випадки геноциду, а також важке становище багатьох корінних народів, працювати разом і ділитися новими думками та ініціативами в сприятливому середовищі. З моменту створення, за ініціативи  FIRHM щорічно проводяться конференції, метою яких є  обмін досвідом практик участі, розвиток компетенцій і методів, а також побудова стосунків між музеями на основі партнерства.

Цього річ конференція   «Музеї під тиском: уряд, громада, автономія»  пройшла з  19 до 22 вересня у столиці  Норвегії.  Метою конференції  було критичне обговорення відносної автономії та межі діяльності музеїв з прав людини та пов’язаних з ними організацій, що є актуальною темою для музеїв у багатьох країнах сьогодні. Які типи відносин існують між музеями, урядом та іншими владними особами? Як такі залежності впливають на роль музеїв та їх взаємодію з темами, які вважаються чутливими чи суперечливими?

Крім того, конференція мала на меті окреслити поточну ситуацію для музеїв, які займаються правами людини в усьому світі та розглядають соціальну, культурну та політичну інклюзивність/відторгнення з різних точок зору.

Конференція FIHRM 2022 була організована Норвезькою мережею музеїв демократії та прав людини (Demokratinnettverket). Приймаючими музеями виступили: Нобелівський центр мируНорвезький центр вивчення Голокосту та меншин та Eidsvoll 1814, Національний музей конституційної історії.

У конференції взяли участь музеї Норвегії, Великобританії, Німеччини, Мексики, Аргентини, Тайваню, Австрії, Польщі тощо. До участі у конференції було запрошено український Музей жіночої та гендерної історії. Доповідь  «Українські музеї у вогні», що відбулась у Нобелівському центрі миру не тільки стала центральною другого дня конференції, але й визвала велику зацікавленість та підтримку з її боку учасниць та учасників. Вони дізналися про те, що тільки на 10 вересня 2022 в Україні російською армією зруйновано та пограбовано 479 об’єктів культурної спадщини. Серед яких: заклади освіти, пам’ятки архітектури, культурні установи, в тому числі бібліотеки та музеї. За спільними оцінками Мінекономіки та Київської школи економіки станом на 8 червня загальна сума прямих збитків для економіки України від пошкодження та руйнування об’єктів культури внаслідок повномасштабної війни становить приблизно 270 мільйонів доларів. Ця сума може тільки збільшуватися, оскільки росія продовжує вести активні бойові дії в Україні. Війна в Україні яскраво показала, що старі правила та домовленості щодо збереження спадщини та існуючі методи не працюють. Музейна сфера потребує нових рішень і протоколів, так само, як світ потребує нового менеджменту та угод щодо безпеки.

Ще учасники та учасниці дізналися про існування та діяльність єдиного в Україні Музею жіночої та гендерної історії та його он-лайн експозиції «ЇЇсторія війни».

Насичена програма конференції включала відвідування різноманітних музеїв Осло, мерії міста, екскурсій, а також виступи учасниць та учасників, які  щиро ділилися досвідом, думками, наробками щодо просування в суспільстві прав людини.

Переглядів: 3450 | Додав: dvm | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
П`ятниця, 26.04.2024, 03:35
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Вересень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Статистика


Онлайн всього: 5
Гостей: 5
Користувачів: 0