12:53
Легендарний жіночий альманах “Перший вінок” перевидадуть вперше за 137 років!

Феміністичне видавництво Creative Women Publishing оголосило про перевидання легендарного «Першого вінка» 1887 року — безцінного артефакту українського жіночого письма. Це його перше перевидання за 137 років!

«Перший вінок», надрукований у Львові 1887 року, став одним з найважливіших видань в історії української феміністичної літератури. Цей альманах, попри складну й тривалу видавничу історію, продемонстрував силу літературного єднання. В умовах, коли Україна була розділена між двома імперіями, а українська мова піддавалася жорстокому лінгвоциду, під однією обкладинкою об’єдналися 17 письменниць з Галичини і Наддніпрянщини.

Сьогодні, посеред великої війни, перевидання цих текстів несе все ту ж велику обʼєднавчу ідею, а теми, про які писали авторки 137 років тому, актуальні й зараз.

«Мені в житті пощастило мати у своєму колі неспокійних і талановитих жінок. Так сталося, що я дуже добре знайома з Тетяною Ісаєвою, абсолютно прекрасною засновницею та ідейною натхненницею Музею жіночої та гендерної історії у Харкові, і мала можливість співпрацювати і ближче запізнатися з Аллою Швець, харизматичною промовицею, науковицею та дослідницею українських жіночих постатей, зокрема — Наталії Кобринської. Від першої я дізналася про 140-річчя українського жіночого руху, який ми святкуватимемо 8 грудня 2024 року, а друга розповіла про один-єдиний примірник першого феміністичного альманаху «Перший вінок», який зберігається у Львові й не перевидавався 137 років. Все співпало, і так з’явилася ідея перевидати раритетне видання до знакової дати разом зі збіркою есеїв «Ті, що творили “Перший вінок”» – про життя, письмо й історичний контекст кожної із 17 авторок альманаху. Команда радо підтримала ідею, а згодом, вже коли ми анонсували цей намір у соцмережах, нас також підтримав Фонд Гайнріха Бьолля. У цьому я бачу тяглість традицій українського сестринства — коли жінки об’єднуються разом, аби створити щось важливе», — розповідає Слава Світова, співзасновниця видавництва, його виконавча директорка й кураторка видавничих проєктів.

Не всі з 17 авторок «Першого вінка» в майбутньому стали відомими письменницями, як Наталія Кобринська, Леся Українка, Олена Пчілка, Уляна Кравченко, Людмила Старицька чи Дніпрова Чайка. Чимало з них є малознаними або абсолютно невідомими постатями, як-от Ольга Левицька, Катерина Довбенчук, Анна Павлик, Сидора Навроцька, Михайлина Рошкевич або Олеся Бажанська. Проте вони є знаковими для жіночої історії. Тому так важливо повернути ці імена нашій історії й повноцінно вписати їх у простір українського жіночого руху. 

Саме тому, поруч із перевиданням альманаху, Creative Women Publishing видає також збірку есеїв «Ті, що творили “Перший вінок”», на сторінках якої — не лише цікаві життєтворчі біографії кожної з авторок, а й реконструйована колективна історія літературного сестринства.

«Коли ми тримали в руках цю безцінну бібліографічну рідкість – старенький рожевуватий примірник «Першого вінка», то мимоволі в уяві промайнули усі 17 постатей авторок цього видання. Якими вони були? Як вони писали? Як сприймали їхнє писання? Захотілося ближче пізнати їх усіх, відчути їхній настрій, побачити їх на тлі епохи, наодинці із собою. Так виник задум ще одного унікального видання – історій про тих, що творили «Перший вінок». Щоб розкрити історію кожної із цих письменниць, добиралися уже сучасні авторки, які б змогли відчути цей струмінь душі і творчости своєї героїні. І в цих есеях дуже помітно, як переплітаються голоси попередниць і сучасниць, як прочуто, щемко, емпатично теперішні дослідниці зуміли передати у кожному есеї триб життя і порух творчості тієї чи тієї авторки альманаху, як зуміли прожити їхню історію… прожити словом і серцем», — ділиться Алла Швець, наукова редакторка, кураторка проєкту «Ті, що творили “Перший вінок”», дослідниця життя й творчості ключових українських діячок жіночого руху.

Книжки вийдуть друком восени цього року до 140-річчя українського жіночого руху.

Передзамовити їх за найнижчою ціною, щоб отримати одними з найперших, можна на сайті видавництва Creative Women Publishing за посиланням: https://www.creativewomenpublishing.com.ua/shop/ 

Проєкт реалізується за підтримки Фонду ім. Гайнріха Бьолля, Бюро Київ — Україна та ГО «Дівчата».

Довідково. 

Creative Women Publishing — перше в Україні феміністичне видавництво, засноване жінками для жінок: тих, що пишуть, і тих, що читають.

Ми хочемо, аби жінки звучали різними голосами і говорили на важливі для них теми. Хочемо, аби жінки читали наші книжки і знаходили власний голос. Ми хочемо жити у світі, де жіночі голоси є почутими.

Creative Women Publishing — це парасольковий бренд соціального підприємcтва Creative Women Space, місія якого — створювати сприятливе середовище для розвитку жінок у творчості та бізнесі.

Контакти:

З усіх питань та щодо коментарів звертайтесь: creativewomenpublishing@gmail.com 

А також у соціальних мережах:

https://www.facebook.com/CreativeWomenPublishing

https://www.instagram.com/CreativeWomenPublishing

Переглядів: 2146 | Додав: dvm | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Середа, 16.10.2024, 02:19
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [64]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Серпень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Статистика


Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0