12:47
Новини Всеукраїнської мережі ЦГО ВНЗ: V Школа для центрів ґендерної освіти ВНЗ "Впровадження ґендерних підходів в навчальний процес"
17-18 вересня 2012 р. у Харкові, на базі КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» відбулась V Школа для співробітників центрів ґендерної освіти ВНЗ.

Проект по створенню та розвитку Всеукраїнської Мережі центрів ґендерної освіти реалізується Харківським обласним ґендерним ресурсним центром в м. Харків в партнерстві із Фондом імені Фрідриха Еберта, представництво в Україні. В Харківській області велику підтримку надає Департамент у справах сім'ї, молоді та спорту ХОДА.

Тема   V Школи – «Впровадження ґендерних підходів в навчальний процес вищої школи».

Організатори заходу: Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту ХОДА, Харківський обласний ґендерний ресурсний центр, Фонд імені Фрідріха Еберта, представництво в Україні, комунальний вищий навчальний заклад «Харківська академія неперервної освіти».
 
Мета Школи – вивчення, узагальнення існуючого досвіду та пошук нових шляхів подальшої імплементації ґендерної компоненти у навчальний процес вищої школи. У заході взяли участь представниці центрів ґендерної освіти ВНЗ м. Харкова, Запоріжжя, Луцька, Києва, що входять до Всеукраїнської мережі центрів ґендерної освіти ВНЗ.
 
Учасниці щиро ділилися власними надбаннями та методиками; використовуючи різні форми групової роботи, шукали нові шляхи подальшої діяльності.
Методом «мозкового штурму» розробили нові види візуалізації ґендерної проблематики, домовилися про подальші спільні дії в цьому напрямку.
Учасниці школи були ознайомлені із досвідом діяльності Центру ґендерної освіти ХНУБА у впровадженні ґендерних підходів до курсів «Історія України», «Історія української культури», «Політологія», "Україна в сучасному світі". Вперше в технічному внз було запропоновано методику, згідно якої студентам було запропоновано дослідити внесок та роль жінок в історію ВНЗ;
ЦҐО ХНУВС – до курсів з психології та журналістики, ЦҐО ХГПА – курси ґендерної педагогіки; ЦҐО ХНУРЕ – до курсів психології та філософії.
Для учасниць заходу КВНЗ "ХАНО" було розроблено лекцію з ґендерної педагогіки.
 
Також в рамках заходу було презентовано проекти:
    • Електронний журнал «Ми» - орган Всеукраїнської мережі центрів ґендерної освіти ВНЗ;
    • «Ґендер для медій: підручник з ґендерної теорії для журналістики та інших соціогуманітарних спеціальностей», презентація якого, круглий стіл та установчі сесії для викладачок вишів відбудуться у лютому 2013 р. у Києві;
    • «Ґендерна школа для тренерок/тренерів для викладачок/викладачів вищої школи», що планується до реалізації на базі Харківської гуманітарно-педагогічної академії (ініціатива Центру ґендерної освіти ХГПА);
    • Ґендерне бюджетування, що реалізується в пілотних областях України за ініціативи Фонду імені Фрідриха Еберта, представництво в Україні»: можливості для вишів (у Харківській області проект реалізується за участі Центру ґендерної освіти Харківської національної академії міського господарства);
    • «Мама Соло» http://mamasolo.org.ua, що народився у Харкові;
    • Журнал «Счастливая» та його конкурси.
Історія, філософія, економіка, історія культури, психологія, політологія, соціальна робота та інші предмети як соціогуманітарного циклу, так і природничих наук, що читаються у вишах, потребують впровадження ґендерних підходів. Дуже важливим результатом школи стало те, що учасниці школи методом «мозкового штурму» знайшли один з шляхів імплементації ґендерної компоненти у навчальний процес – введення ґендерної тематики до курсу «Введення до спеціальності». Учасницями Школи було прийнято Концепцію діяльності Всеукраїнської мережі центрів ґендерної освіти ВНЗ, робота над якою розпочалась під час ІІІ-ї школи для співробітниць та співробітників центрів ґендерної освіти http://gender.at.ua/news/2012-02-05-915
 
 
Учасниці обговорили формат наступної зустрічі, що відбудеться у рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» - Ярмарок ґендерних ідей та проектів.
 
Всеукраїнську мережу центрів ґендерної освіти ВНЗ було створено в результаті проекту «Створення Центру ґендерної освіти ВНЗ – перший крок до ґендерно-чутливого ВНЗ», що реалізується за ініціативи Обласного ґендерного центру за підтримки Головного управління у справах сім’ї, молоді та спорту ХОДА та у партнерстві із Фондом імені Фрідриха Еберта, представництво в Україні з вересня 2011 р.
 
Координатор проекту – Харківський обласний ґендерний ресурсний центр.
Мережа є відкритою і її членом зможуть стати ВНЗ, що зацікавлені у співпраці у напрямі впровадження ґендерних підходів у систему вищої освіти.
 
Категорія: Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ | Переглядів: 1930 | Додав: tais | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вівторок, 19.03.2024, 10:20
Вітаю Вас Гость

Категорії розділу

Новини музею [64]
Акції та звернення [63]
16 днів проти насильства [21]
Всесвітня кампанія
100-річчя 8 березня [7]
Жіночі сторінки історії [10]
календар знаменних та пам’ятних дат
Новини Всеукраїнської мережі Центрів гендерної освіти ВНЗ [46]

Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Статистика


Онлайн всього: 8
Гостей: 8
Користувачів: 0